makaronu świderek 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku czubrica czerwona 15 dkg sera żółtego tartego bazylia świeża sól, pieprz przyprawa do kurczaka 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 por biała część olej rzepakowy 1 bakłażan 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżki parmezanu tarte Makarony gotuję aldente w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno przesmażam(...)plastry posypuję solą i odstawiam na 30 minut, po tym czasie sól zmywam i smażę bakłażana na patelni, doprawiam pieprzem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, ser żółty, sól, pieprz, bazylię świeżą,czubricę, dodaję makaron i mieszam.Kilka łyżek makaronu świderki zostawiam do posypania wierzchu. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam
wesoła kuchniapiecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia. Krem z białej czekolady: Kremówkę podgrzej w rondelku, ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie. Do całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia
Wanilia i Kardamonsuchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa) 120 g serka mascarpone 80 g Nutelli 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 2 łyżki oleju kolorowe posypki patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy(...)formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne 15 minut. Czekolady (mleczną i białą- oddzielnie) roztapiamy w kąpieli wodnej. Do każdej dodajemy po 1 łyżce oleju. Przygotowujemy patyki. Kulki wyjmujemy z zamrażalki. Końcówkę patyka zanurzamy w czekoladzie i natychmiast wkładamy w środek kulki. Lizaki układamy
Smakowity Blog Kulinarnymąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 600 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 35 g budyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady 30 g migdałów 30 g orzechów laskowych Sposób przygotowania sernika: Jajka ubić razem z cukrem(...)Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka a następnie
Słodkie Przyjemnościserdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto: W misce(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Farsz: Szpinak płuczemy dusimy razem z masłem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,dusimy do całkowitego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy pieprzem i solą ziołową. Do zagęszczenia masy używamy bułkę tartą (wsypujemy stopniowo ,do uzyskania żądanej konsystencji) ,cały czas smażymy. Łyżeczką
R'n'G Kitchenlight lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears(...)pokrój na dość spore kawalki, ja gruszek nie oberam, ale wybór należy do Ciebie. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, i pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić
Martyna Cookslight lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears(...)pokrój na dość spore kawalki, ja gruszek nie oberam, ale wybór należy do Ciebie. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, i pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić
Martyna Cookslight lunch or as a side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears(...)pokrój na dość spore kawalki, ja gruszek nie oberam, ale wybór należy do Ciebie. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, i pokrój na kawałki trochę mniejsze od gruszki. Ser na kawałki mniejsze niż awokado W moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić
Martyna Cooksdodajemy odpowiednią ilość wody z gotowania. Sos powinien całkowicie oblepić makaron. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałym serem i jeszcze odrobiną natki. Podajemy od razu, gorący. Jeśli chcecie ten makaron „spłukać” dobry winem, pasuje tu czerwone Brunello di montalcino, ale także lekkie, białe wino nowozelandzkie Pinot Gris, z mocno wyczuwalnym aromatem gruszki, która jest idealnym dodatkiem do gorgonzoli. SKŁADNIKI składniki
Karo in the Kitchenvegety) Sos Serowy: 3 ząbki czosnku łyżka masła 100 g serka brie + ok. 50 g na wierzch 120 żółtego sera 200 g śmietanki 30% 100 ml mleka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz, pieprz czarny, sól Makaron z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)wrzucamy brokuły. Gotujemy ok. 5-7 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Starty czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy śmietankę 30%, mleko i podgrzewamy (nie gotujemy). Wrzucamy tarty żółty ser, pokrojony na kawałki brie (można dodać jedynie sam środek serka -"bez skórki") i mieszamy do rozpuszczenia sera starając się nie doprowadzić do wrzenia (w przeciwnym razie zrobią się grudki). Następnie
Słodka Stronaserem, pod warstwą sosu beszamelowego i sera. Idealne dla fanów makaronów i wszelakich makaronowych zapiekanek. Polecam serdecznie :) Składniki: 20-24 szt makaronu cannelloni 100 g sera żółtego do posypania bazylia Mięso mielone: 1 cebula 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka i karkówka) 400 g pomidorów (świeże lub z puszki) sól, pieprz, bazylia odrobina cukru 150 g sera(...)troszkę odparować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią i odrobiną cukru. Gdy sos lekko ostygnie dodać starty ser żółty i całość wymieszać. Beszamel: Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć masło. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko - najlepiej partiami. Mąka z masłem
Kocham..lubię..gotuję..wiaderkowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3/2 % 1 szklanka mleka w proszku 5 dużych jajek 100 g masła, rozpuszczonego 100 g czekolady białej, rozpuszczonej 100 g czekolady białej na polewę 2 budynie śmietankowe bez cukru herbatniki na dno blaszki blaszka 25/30 cm lub trochę większa(...)PRZYGOTOWANIE : Żółtka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy mleko, miksujemy, wsypujemy mleko w proszku, miksujemy. Następnie wlewamy czekoladę rozpuszczoną i masło, miksujemy. Wsypujemy budynie waniliowe, miksujemy i dodajemy ser, wszystko dobrze należy wymieszać. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na to rozkładamy herbatniki, wylewamy ser i pieczemy 1 godzinę, Studzimy przy
Kulinarne Fantazje Mariolisię z gorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój mąż, który z fasolą w takiej postaci(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie z pozostawionej białej masy robimy dekoracje. Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta warto użyć dobrego jakościowo kakao oraz czekolady. Zamiast zwykłego sera lub ricotty można użyć mascarpone co jest nieco bardziej kaloryczne. Smaczne go! Weronika
Health-Fit-Lifeskrętki z szynką, które moczymy w roztopionym i ciągnącym się serze podbiją Wasze serce Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży(...)później dałam sobie już spokój i wszystkie wyszły tak samo ładne ). Następnie każdy kawałek nacinamy w połowie i zwijamy naokoło tworząc skrętki. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ser wyciągamy z opakowania i z papierka. Następnie wkładamy go spowrotem do drewnianego opakowania. Na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ser w drewnianym pudełku, a dookoła niego układamy nasze
PatiGotujeWitajcie kochani.Kolejny rok już za nami.. Poprzedni żegnałyśmy na słodko - sernikiem. Dziś nasz post pachnie nieco orientalnym, białym i chudym mięskiem na patyku. Składniki salsy z awokado to spontaniczny, eksperymentalny zespół różnych składników z pozostałych, poświątecznych zapasów. Nasz obiad/lunch/kolacja na pewno wpasuje się idealnie w menu tych trzymających linię, ale tym, którzy mają już dosyć obfitego, ciężkiego jedzenia zarówno(...)mioduSalsa z awokado i żurawiny: 1 średnie awokado 1 łyżka miodu sok wyciśnięty z połowy limonki100g słonego sera typu feta garść żurawiny1/4 szklanki sezamu świeżo zmielony kolorowy pieprzPrzygotowanie:Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu poniżej
Symfonia Smaków