łyżeczki soli- 2 białka- 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam w 50ml wrzątku, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże
mojewypiekiinietylkoFENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO )Składniki potrawy, którą wykonałam w woku:400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)2 młode cukinie 2 białe papryki2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu1 mały fenkuł1/4 papryczka chili100 g sera mozzarella1 mała cebula1 ząbek czosnku1 wiązanka natki pietruszkisól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaCukinie i papryki myjemy, osuszamy a następnie wydrążamy z nich miąższ, tworząc
Bon Appetit Małgorzatytorcik tak bardzo smakował. Składniki: Ciasto: 125 g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g maślanki łyżeczka octu winnego białego łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 4 łyżki kakao Masa: 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 500 g sera półtłustego 300 g kremówki Dodatkowo: 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki złotego lnu Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masło utrzeć
Moje pyszne gotowaniebrakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali je z takiego samochodu - chłodni. Teraz przenosimy się do Florencji. Będąc w tym pięknym mieście, oprócz sławnych
Chilli Czosnek i Oliwamleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu Kurczaka i cebulkę kroimy w niewielką kostkę. Papryczkę i natkę siekamy dość drobno. W garnku o grubym dnie
Ratunku obiadogonki. Następnie całe tuszki wrzucić do rozdrabniacza. Dodać majonez i zmiksować. Następnie dodać osączone z zalewy kapary, posiekany szczypiorek oraz rozkruszony ser. Jeszcze raz zmiksować aż składniki się połączą. Pastę podawać z ulubionym pieczywem, mi najlepiej smakuje z białym
Monia miesza i gotujepapryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa – przyprawy: oregano, papryka słodka i ostra, kurkuma – sól, pieprz *opcjonalnie: żółty ser do posypania Dodatkowo: – rukola – parmezan – sos winegret – ryż/kasza Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Paprykom odcinamy
Be Fit Be Strongmieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje(...)sztuki na warstwę) 1/3 szpinaku 1/3 kurczaka 1/4 sosu beszamelowego ten schemat powtarzamy jeszcze 2 dodatkowe razy. Po 4 warstwie makaronu, smarujemy wierzch pozostałościami sosu (jest tam już ser, więc nie będziemy dodawać innego sera). 7. PIECZENIE (20 min): całość zapieczcie przez ok. 20 min, do momentu aż wierzch będzie ładnie zarumieniony i lekko pofalowany. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika
Nerds KitchenPomelo z powodzeniem można użyć jako składnik sałatki. Składniki 1 awokado opakowanie rukoli ser pleśniowy - lazur złoty 100 g garść pestek słonecznika prażone ziarna soi 10 - 12 szt pomidorków cherry sól , pieprz 1 szt pomelo Sos : 1/4 szklanki oleju z pestek winogrona 2 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki bazylii szczypta soli(...)szklanki oleju z pestek winogrona połączyłem z 2 łyżeczkami białego octu winnego, z jedną łyżeczką miodu, jedną łyżeczką pieprzu cytrynowego i dwoma łyżeczkami bazylii. Doprawiłem solą i odrobiną soku z cytryny. Pomelo obrałem, podzieliłem na cząstki , usunąłem błony. Awokado po obraniu pokroiłem w kostkę. Pomidorki w ćwiartki, ser pleśniowy również. Na suchej patelni uprażyłem w międzyczasie ziarna słonecznika. Na talerzu
R'n'G KitchenSałatka z fasoli Jaś i sera feta z warzywami sezonowymi Fasola, ser i świeże warzywa to zestaw, który świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Sałatka przygotowana z tych składników doskonale smakuje, a przede wszystkim stanowi pełnowartościowy posiłek. We wrześniu, gdy fasola jest jeszcze świeża, ma wyjątkowy, delikatny smak. Oto przepis na sałatkę fasolową. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z fasoli(...)Jaś: 1 kubek (250 ml) świeżej fasoli Jaś lub pół kubka suchych ziaren fasoli ½ opakowania sera feta 2 ogórki kiszone 2 - 3 ogórków kiszonych lub małosolnych 2 średnie pomidory Garść natki pietruszki 1 łyżka oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania fasoli. Jeżeli wybieramy świeżą fasolę po prostu gotujemy
Gotujemy i jemycebula 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku sos : 1 l mleka 3 łyżki mąki 1,5 szklanki startego sera o wyrazistym smaku ( cheddar,parmezan,maasdamer ) najlepiej zrobić mix 1 płaska łyżeczka,mielonej gałki muszkatołowej 1/2 kostki masła sól , pieprz biały do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem . Następnie dodajemy mięso mielone , groszek i selera naciowego(...)dolewamy mleko , do momentu , aż powstanie dość gęsty sos . Nie musicie zużyć całego mleka , ważne żeby sos nie był zbyt gęsty , ani za bardzo wodnisty . Do gorącego sosu wrzucamy ser i nadal ciągle mieszając , gotujemy do momentu , aż ser połączy się z sosem . Odlewamy połowę sosu i odstawiamy , do reszty wrzucamy makaron i mieszamy . Sos może być gorący . Do wysmarowanej
Ogrodnik w podróżypapryk średniej wielkości ( użyłam 4 czerwone i 3 białe spiczaste ) 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 600 g warzyw ( wykorzystałam: 1 cebulę, 1 małą kalarepkę, 2 marchewki, 2 małe cukinie żółte ze skórką) olej do smażenia sól,pieprz 100 g kuskusu 700 ml gęstego domowego przecieru pomidorowego starty ser żółty do posypania Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)ułożyć w nim nadzianą paprykę. Czerwoną postawiłam a białą spiczasta ułożyłam bokiem. Przecierem można polać także wierzch papryki, tam gdzie wystaje farsz co zabezpieczy go przed nadmiernym wysuszeniem. Wstawić do piekanika nagrzanego na 190 C i zapiekać aż papryka będzie miękka, ok 30-40 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym serem
Monia miesza i gotujesię na tych co lubią białe lub zielone szparagi. Ja jestem w grupie zdecydowanie tych drugich. Szparagi w naszym kraju maja dość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu sera camembert ma wyrazistszy smak
Kuchnia w oparachrozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, siekaną rzeżuchę, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik(...)zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :) Mamy nadzieję
vegetanie