grubości 4 cm. Pochodzi z regionu Ile, konkretnie z Burgundii. W środku jest kremowy a z wierzchu porośnięty szlachetną, białą pleśnią. Ma smak maślany, słodkawy z posmakiem kwaśnego mleka, lekko orzechowy. Ustanowiona w latach trzydziestych ubiegłego wielu oficjalna nazwa tego sera jest hołdem dla wielkiego osiemnastowiecznego smakosza, autora "Fizjologii smaku", jakim był Jean-Savarin Anthelme Brillant. Ser Brillat
Smaczna Pyzałyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki naturalnego kakao 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 żółtka jaj Na masę serową: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu lub doby ser na sernik z wiaderka np. Wieluń Mój Ulubiony 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka Przygotowanie: Formę(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy masę serową. Masło dokładnie miksujemy z cukrem (dodajemy oba rodzaje) aż będzie białe i „puszyste”. Następnie stopniowo dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy stopniowo nasz ser. Na koniec wszystko miksujemy z budyniem (proszek). Białka ubijamy w oddzielnej misce, dodajemy do masy serowej i całość mieszamy lub krótko
Słodkie okruszkismażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają
Niedzielny kucharzpęczaku małe opakowanie mieszanej sałaty 100 g zielonej soi 1 marchewka 100 g białej fasoli, gotowanej 100 g czarnej fasoli, gotowanej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej rukoli 2 łyżki winnego octu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100 g owczego sera typu feta Opłukaj pęczak w zimnej wodzie. Zalej czystą wodą, lekko posól i ugotuj(...)pęczak na sypko. Trwa to około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i odstaw do odparowania. Ugotuj soję do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłucz zimną wodą. Białą fasolę odcedź i opłukaj. To samo zrób z czarną fasolą. Jeśli użyjesz suchej fasoli pamiętaj aby namoczyć je na noc i w osobnych garnuszkach. Czarna fasola farbuje. Do dużej miski wlej ocet
codojedzeniakaca po weekendowym imprezowaniu. 😉 Szakszuka: ok. 150-200g kiełbasy wieprzowej dobrej jakości 2 papryki - u mnie biała i czerwona 1 średnia czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 700ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w puszce 100g sera feta 1 pęczek szczypiorku 4-5 jajek wiejskich lub ekologicznych (wg uznania) kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby
Cooking Monsterpieczarek 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 6 jajek 1 - 2 łyżki chrzanu 2 - 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 80 - 100 g twardego sera żółtego (opcjonalnie) pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić sałatkę z pora i jajek z sosem chrzanowym? Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut), wystudzić, obrać i pokroić w kostkę(...)minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wystudzić i pokroić w kostkę. Pora umyć, przeciąć na pół i białą część pokroić w cienkie półplasterki. Pokrojonego pora delikatnie posypać solą. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do przygotowanych składników, wymieszać i doprawić pieprzem
Kuchcik gotujeveggies you want) 3. Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4. Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery z kotletami sojowymi / Veggie burgers with soy protein 7. Sałatka grecka z cornbreadem / Cornbread with Greek salad Makaron/Pasta 8. Amore pomidore(...)version: vegetable strips) + cutles (+sauce) Szybko przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs, millet nuggets , white bean
Qlinarnie i Qlinarnieczyli kopru włoskiego dymka lub średniej wielkości cebula pół papryczki chili kawałek sera parmezan sok z połowy cytryny opakowanie jogurtu bałkańskiego około 300g 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy (dijon / francuska/ inna ulubiona) sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę. Rzodkiewki
potrawyregionalnemakaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku 2 ząbki czosnku 10 g suszonych pomidorów w oleju 40 g sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano do duszenia: ok. 800 ml wywaru z szyi indyczej i włoszczyzny(...)rumiany kolor. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę: selera, marchewkę, cebulę oraz suszone pomidory. Całość dodaj po kolei na patelnię i smaż dalej na dużym ogniu. Dodaj odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości. Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło. Etap III - makaron W osobnym garnku
Wylizany Rondelnależę z decy dowanie do grona osób, które uwielbiają sałatki owocowe. Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: W głębokim talerzu
ChilliJemyszczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku ponadto do skropienia oliwa z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini 1 łyżeczka soli do wody
Moja smaczna kuchniamożna sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób):1 kg ziemniakówok 500 g boczku wędzonego1 duża cebula1 duży brokuł2 pory (białe części)4-5 ząbków czosnku300 ml śmietany 30%3 jajka250 g startego żółtego sera3-4 łyżki masła do smażeniasól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki chillimasło(...)wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania
UgotujmyTo.plzalewie pół cebuli szczypta bazylii pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka tłuszczu do smażenia nadzienie; pół kalafiora 150 g oscypka białego (nie wędzonego) pół szkl mleka 1 jajko szczypta suszonych pomidorów sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano łyżka żółtego sera startego Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Na patelni przyrumienić cebulę i czosnek, dodać lekko rozdrobnione pomidory
Gotowanie jest łatwegram ryżu arborio cebula ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu 150 ml białego wina Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki. Rozgrzać rondel z oliwą
AZgotuj!chłód - nie zachęcało do kapieli W „naszym” mieszkanku było sympatycznie, przytulnie – atmosfera sprzyjała alkoholizowaniu się hiszpańskim winem, zajadaniem świeżymi omułkami gotowanymi na białym winie z masłem, czosnkiem i pietruszką. Standardowo i nieodłączną „przegryzką” były wyśmienite oliwki, półtwarde sery i oczywiście pachnące plastry szynki serrano. W supermarketach (najbardziej chyba popularnym jest Mercadona ) można kupić wstępnie podsmażoną tortille hiszpańską. Wystarczy ją podgrzać(...)fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest niemal przezroczyste
Right Behind The Kitchen