Składniki: 1 l bulionu drobiowego 6 średnich cebul 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina 1 mała gałązka rozmarynu 2 liście laurowe sól pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego parę kromek bagietki duża garść startego twardego sera długodojrzewającego (przepis na 4-5 porcji) Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Smażymy na małym ogniu na maśle
KardamonovyDzisiejsza zupa super wpisuje się w jesienne dni. Słodycz gruszki i pietruszki doskonale się uzupełniają i dają nam niespotykane doznania smakowe. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pyszniemnie bardzo szybka salatka pachnąca Bieszczadami. Bo stamtąd przywiozłam sporą ilość wędzonych oscypków. Uwielbiam ten owczy ser! Jest niesamowicie aromatyczny i zwykłą sałatkę zamienia w niezwykłą! Składniki salata lodowa lub inna pomidor malinowy oscypek wędzony lub naturalny garść prażonych pestek dyni trochę białego i czarnego sezamu olej z czarnuszki lub inny sól do smaku spora ilość świeżych liści bazylii Warzywa
Z Kuchni Do KuchniUdało mi się kupić piękne duże idealne do faszerowania. składniki: 12 dużych pieczarek, u mnie zwykłe białe i portobello 100 g kuskusu 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki koperku 1 kulka mozzarelli sól,pieprz starty ser żółty do posypania u mnie edamski Kuskus przygotować według przepisu, ja zalałam bulionem. Pieczarki dokładnie oczyścić. Moje
Monia miesza i gotujeweekend chętnie kuszę się na takie wymyślne dania, nawet z samego rana ! Składniki: 5 jajek 1 biała cebula 1 czerwona papryka świeża 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 mięsisty pomidor 1 szklanka startych ziemniaków 1 mała starta cukinia ½ puszki kukurydzy 5 dag żółtego sera sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną
Tradycyjna Kuchniasmaku i niezwykle sycąca :) Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka ser wędzony Przygotowanie: Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu
Malinowo w kuchniprzygotowania zapiekanki potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie razowe świderki) - 450 g mrożonej mieszanki białego i zielonego kalafiora - 200 g mrożonej zielonej fasolki - 1 kulkę mozzarelli Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 400 ml śmietany 18% - 1 żółtko - 100 g tartego żółtego sera - 1 łyżeczkę bazylii - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji
Bez Cebuliwywaru warzywnego albo rosołku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny sól. pieprz do smaku ser żółty do posypania Instructions Kalafior umyć, obsuszyć i podzielić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić górną część z ogonkiem i przez dziurkę oczyścić środek z białych błon i nasionek. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy i lekko
Cooking for Emilywykonania, jagody jeszcze można kupić świeże lub nazbierać, albo użyć mrożonych. Składniki: • 500 g sera śmietankowego mielonego, u mnie mascarpone • 500 ml śmietanki kremowej 30-36% • 5 łyżek cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 10 łyżeczek żelatyny • 3 szklanki jagód • 1/2 białej tabliczki czekolady Wykonanie: • Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. • Schłodzoną smietankę ubić
To co kochamwody Na sernik: 7 jajek szczypta soli 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 200 g jagód Na polewę: 2 białe czekolady 100 g jagód WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, posiekane nożem zimne masło
Passions hobbies lifetrochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia świeżego
KucharzycaRzadko gotuję piersi z kurczaka. Nie przepadam za białym mięsem i jak dla mnie jest jadalne dopiero, gdy mocno je zamarynuję albo oszukam jego smak mnóstwem dodatków. Ten kurczak ma w sobie 3 włoskie sery, szpinak, włoski sos marinara i bazylię. Kolory rodem z włoskiej flagi. Smak? Oceńcie sami. Najpierw naszykujemy sos pomidorowy. W rondelku na oliwie szklimy posiekaną drobno
Karo in the Kitchenwykorzystałam resztki królika pieczonego w sosie śmietanowym z cebulą . "RISOTTO" Z KRÓLIKIEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie królik) - pół puszki kukurydzy - pół puszki groszku - pół puszki fasoli czerwonej - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy
Życie zamknięte w smakuPodawany z ziołowymi i cytrynowymi sosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak kwaśno-cierpki. Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu
AZgotuj!inny na risotto/ 1 mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g szpinaku / świeże liście sparzone i odsączone/ ok. 700 ml bulionu warzywnego ok. 50 g masła 2 łyżki startego parmezanu 80 g sera mascarpone lub gorgonzoli sól i pieprz /do smaku ostra papryczka /do smaku Wykonanie: -Ugotować
Zakamarki mojej kuchni