puszki lub samodzielnie ugotowanej ( patrz Rada ) 100 g sera feta pokruszonego Przygotowanie sałatki: Zacznij od wykrojenia segmentów z pomarańczy. Naprawdę nie jest to takie trudne. Wystarczy mieć ostry nóż, ja korzystam z takiego giętkiego do filetowania ryb. Najpierw odkrój z pomarańczy skórkę, a następnie wykrawaj segmenty z pomiędzy białych błonek (tak, jak na tym filmie ). Rób to nad miską(...)dressing. W misce umieść mieszankę młodych listków (są już umyte), czerwoną cebulę, buraczki i soczewicę. Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż segmenty pomarańczy i posyp sałatkę serem feta. Jeżeli chcesz zabrać ze sobą sałatkę na lunch do pracy, weź osobno słoiczek z dressingiem (ponownie nim wstrząśnij) i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. ➤ Rada : Soczewicę
Chilli Czosnek i Oliwatłuste zmielone sery, dodałam przyprawy i składniki niecodzienne typu burak, marchew, tymianek, liofilizowaną skórkę z cytryny, wanilię, matche oraz wsadziłam do pieca. I wiecie co? Było dooobre ! Bardzo dobre. Nie takie puchate jak oponki smażone na tłuszczu, ale lekkie, delikatne i pachnące. Zostały pożarte z kawą. Dla mnie wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem
ladykitchenponad 50 pomysłów na sałatki, ciasta, mięsa, jajka... BABKI i CIASTA Babka zebra Babka cynamonowa Babka czekoladowa z likierem kawowym Babka cytrynowa Babka trio Keks Keks w białej polewie Piaskowiec Pisanka Wielkanocne ciasto Ciasto marzenie - z jabłkami i toffi Ciasto Shrek Kostka czekoladowa z bananami Ciasto Kubanka Kubuś bez pieczenia Ciasto Kilimandżaro Ciasto(...)faszerowane pieczarkami i porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem
Lena Gotujebiałej czekolady dobrej jakości 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Ser z wiaderka dzielimy(...)sera z cukrem pudrem dolewamy czekoladę i miksujemy. Następnie przy pomocy łyżki dokładamy ubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy tortownicy (można ją wcześniej wyłożyć folią). Odstawiamy do zamrażalki na około godzinkę. Następnie przygotowujemy warstwę z mleczną czekoladą dokładnie w ten sam sposób. Ponownie schładzamy. Na samym końcu warstwa z białą czekoladą. Ponownie
Kolizje Smaków250g jajko, 1 szt ser żółty, 200g olej, 2 łyżki gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki pieprz, 1/4 łyżeczki Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 10 minut w temperaturze 180st. Z porów odkrawamy białe części (nie będą potrzebne(...)pory zmiękną i będą lekko rumiane. Jeśli boczek jest chudy na patelnie trzeba wlać odrobinę oleju. W misce mieszamy jajko, śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową, na końcu starty żółty ser (nie solimy!!!). Masę dodajemy do usmażonych porów. Mieszamy całość, przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20-25 minut
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 500 g makaronu lasagne (np. Lubella) - powinno wejść 24 płaty na formę żółty ser 30 dag olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki(...)warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Trzecia warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Czwarta warstwa makaronu. Gruba warstwa sosu beszamelowego - makaron musi być dobrze przykryty. Warstwa startego żółtego sera. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odczekać około 20 minut i dopiero wtedy kroić. Smacznego! :-) Zajrzyj też na: Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnymnie na święta musi być sernik, przyznam się, że najczęściej robię klasyczny krakowski, albo z rosą, ale bardzo lubię eksperymentować z sernikami i dziś mam dla Was taki z białą czekoladą. Kremowy, powiedziałabym, że dość zbity, na kruchym kakaowym spodzie. Najlepszą rekomendacją dla niego będzie to, że zniknął w jeden dzień. Kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki(...)wiaderka 80 g masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g czekolady białej Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. W misce umieszczamy żółtka, cukier, cukier z wanilią, ser oraz miękkie masło i miksujemy tylko do połączenia się wszystkiego. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy
Cynamonowe szczęścieŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Zawsze przed świętami, staram się dodać jakiś przepis, który będziecie mogli wykorzystać właśnie na święta. Tym razem połączyłam piernik z serem. Masa serowa jest lekko podgotowana. Pierwszy raz zrobiłam tę masę, do babki z masą serniczkową z przepisu Danusi, z bloga "Co mi w duszy gra" Powiem Wam, że ta masa(...)piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka Ser: 500 g. twarogu 100 g. miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka Polewa: 50 g. czekolady gorzkiej 50 g. czekolady białej 2 łyżki oleju Wykonanie: Twaróg zmielić, lub zblendować. Dodać miękkie masło i cukier. Zmiksować. Następnie
Agusiowe smakołykiScroll down for recipe in English. Składniki: (5 porcji) 5-6 średnich ziemniaków 1 puszka białej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 250 g. surowego wędzonego boczku 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 100 g. startej mozzarelli 1 łyżeczka suszonego majeranku 40 g. twardego sera długodojrzewającego 1 łyżeczka cukru sól, zielony pieprz Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz ze skórki
Delicious Place400g) • 1 puszka czerwonej fasoli (400g) • 2 łyżki keczupu • 1/2 szklanki bulionu wołowego • 1/2 szkl białego wina • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki oregano • sól do smaku • 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) ponadto: • 1 kulka sera mozzarella • roszponka Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy
KUCHNIA POLSKApomidorami, danie jest smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: 3 małe młode cukinie 1 biała cebula 5 łyżek oleju 3 pomidory sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka do smaku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju (nie rumieniąc). Następnie dodać pokrojoną w cienkie
Tradycyjna KuchniaZawsze się udaje, zawsze smaczny i niezawodny na każdą okazję. Sernik z ciastem czarno-białym. SKŁADNIKI Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1 masło 2 jajka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do piecznia Masa serowa 1 wiaderko sera 100 gram masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń świetankowy skórka starta z jednej
W kuchennym oknie Ewysztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. KROK VI : Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku. Ja wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki i dokładnie wymieszałam trzepaczką. KROK VII: W oddzielnej misce miksujemy ze sobą : ser twarogowy, jogurt naturalny oraz serek waniliowy. Stopniowo łączymy z pianą z białka oraz rozpuszczoną czekoladą
Kuchnia EllieSkładniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera zółtego 125 g masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie 150-200 g kurek 2-3 szalotki 1-2 oscypki 3 jaja 200 g śmietany opcjonalnie kilka łyżek białego wina sól, pieprz, tymianek masło klarowane do smażenia pomidory ocet balsamiczny Przygotowanie Najpierw ciasto. Najlepiej zróbcie z tego przepisu
OliveandThyme