Składniki na sos: 1-2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżka białego octu winnego Pozostałe składniki: 10-12 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 łyżka oliwy 2-3 małe cebule 2-3 łyżki prażonych pestek słonecznika 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego 1 duży pęczek koperku Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu
Qlinarnie i Qlinarniezjedzeniem to tylko pół godziny :) Wyrastają w zależności od rodzaju użytej mąki. Najlepiej rosną na białej mące pszennej, mniej na pełnoziarnistej i bezglutenowej. W zależności od dodatków można je podać na słodko lub słono. Ja użyłam mąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami. Scones, szybkie bułeczki Danie
Kucharzycawody szczypta soli łyżeczka masła do posmarowania formy Składniki na farsz: 0,5 kg białej cebuli 10 dag owędzanego boczku 1 pojedyncza pierś kurczaka - około 30 dag (można też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie sól, pieprz i ostra czerwona papryka tłuszcz do podsmażania Wykonanie: Składniki na ciasto włożyć
Poezja Smaków - blog kulinarnysłodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek , sól i pieprz pęczek białych szparagów sól cukier, i pół szklanki mleka olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią 1 duża łyżka wyrazistego sera topionego sól i pieprz
Czerwień i błękitkształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki brokułu, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy
Moniki Smakołykisernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny :D Składniki: 3 kostki białego twarogu - każda po 200 gram 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka śmietany 36% 1 cytryna 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka płatków owsianych 1/2 kostki masła Wykonanie: Ser ucieram z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jajku dokładnie ucierając za każdym razem
Ciasteczkowy Potwórwyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super!Inspiracją był przepis na Bon Appetitskładniki ( 4 sztuki)ciasto kruche200 g mąki50
Stare GaryPost Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepolecam. Scroll down for recipe in English Tosty z wołowiną i serem (4 tosty) Składniki: 350 g mielonej wołowiny 1/4 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 3/4 szklanki ketchupu 1 łyżeczka mielonego chilli 2 łyżki wody 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz(...)Przygotuj dużą patelnię grillową lub sprzęt do grilla lub opiekacz. Rozsmaruj masło na jednej stronie każdej kromki, ułóż 2 masłem dołu na patelnię, następnie na nie po 1/2 plastra sera, na jedną porządną porcję wołowiny i podsmażaj aż ser się rozpuści a kromki zarumienią od spodu. Następnie połóż chleb ze stopionym serem na kawałku chleba z wołowiną i podgrzewaj jeszcze
karmelowyzaczęły z nieba spadać białe płatki śniegu, które rozjaśniłyby te szare dni. Jako, że spędziłam dziś długi dzień na uczelni, a zmęczenie daje się we znaki na kolację lub jutrzejsze zdrowe śniadanie proponuję Wam sałatkę. Kolorową i zdrową. Może ona choć trochę rozjaśni pochmurny, mało zachęcający do czegokolwiek wieczór. Enjoy! Sałatka z jajem i serem lazur - kilka liści sałaty
Sajkofanka smakuBrązowy ryż – 100 g Mieszanka meksykańska HORTEX – 450 g Ser mozarella – 150 g Czerwona cebula – 1 szt. Świeża kolendra Oliwa z oliwek Sól i pieprz Pikantny sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka(...)smażymy według przepisu na opakowaniu. Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu. Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko. Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą
ale Pysznieśmietany kremówki 3 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder) biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać(...)wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą. Moje posty
Słodka Stronaspaghetto pomidorówkę tzn. tradycyjną ale z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki czemu stała się bardziej treściwa. A w domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska. SKŁADNIKI: woda 2 i 1/2 l. passata classica Łowicz ( pzetarte pomidory ) 1 butelka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler(...)smaku woda 1/2 szkl. olej 2 łyżki papryka słodka mielona 2 łyżki sól czosnkowa 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie 1 łyżka ser żółty starty 1/2 szkl. makaron kolanka lub spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa
Kuchnia PaulettesTEGO PRZEPISU 250 g mozzarelli 125 g żółtego sera (u mnie gouda) pęczek cienkich, zielonych szparagów (około 20) 10 plasterków dojrzewającej szynki oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od zrobienia ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem beszamel. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe, białe i jasnozielone końce (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu). Pamiętajcie(...)zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem beszamel. Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i startą mozzarellą. Układamy na nim przekrojone na pół plasterki szynki i szparagi. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio
PatiGotujepomidorowego 3 łyżki oleju z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy sos bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki oleju z oliwek(...)szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić do garnka z sosem. Dodać świeży listek bazyli i dokladnie wymieszać. Podawać gorący posypany łyżką startego sera Parmezan. SMACZNEGO
zielonacukinka