schab gotowany - 2318 przepisów (strona:83/155)

Smażony makaron po chińsku z wieprzowiną i warzywami 32

przepyszne. Dziś polecam kolorowe i pachnące, a do tego proste w przygotowanie danie orientalne, któremu ciężko się oprzeć. Kruche kawałki schabu, zasmażany makaron i soczyste warzywa w krystalicznym sosie. Danie palce lizać!     Składniki: ok 350g schabu 1 łyżka sosu tyjraki pół łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej (u mnie 5 smaków) pół szklanki mąki(...)mieszając. Zbyt długie smażenie sprawi, że mięso będzie twarde *** *** Usmażony schab przekładamy na talerz, a na patelnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę, mieszamy *** *** Dodajemy fasolkę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę *** *** Dodajemy sos sojowy i tyriaki *** *** Zalewamy całość szklanką wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną *** *** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty

Blog z Apetytem
na szybko makaron spatzle w sosie szpinakowym... 73

szpinak mrożony 2 opakowania, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka mniejsza, schab pieczony 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, czosnek 1 główka, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, śmietana słodka 12% 200 ml, makaron spaetzle 1/2 opakowania Wykorzystałam resztkę schabu pieczonego w rękawie do pieczywa - schab pokrojony drobno z cebulką, kostką rosołową podsmażyć na oleju. Ząbki obrane czosnku(...)przecisnąć przez praskę i dodać do mięska, podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu.   Dodać odmrożony szpinak, paprykę ostrą i podsmażać z 2 minuty, wlać wodę, gotować z 4 minuty, na koniec wlać śmietanę i tylko zagotować, zdjąć z ognia, do smaku posolić.   Makaron spaetzle ugotować do miękkości w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany wylać na durszlak, odcedzić

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjny obiad - schabowe z ziemniakami i mizerią 145

Witajcie!  Dziś przepis na tradycyjny obiad, znany w każdym polskim domu. Są to schabowe podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków

Gotuj z Mąką
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 200

przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku

Wanilia i Kardamon
Schab pieczony ze śliwką 142

peklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie suszone śliwki pieprz kolendra majeranek gorczyca

Gotowanie jest łatwe
JABŁKA 186

staje się słodszy. jabłka te nadają się do przetwarzania, gotowania, pieczenia.  Rubin - to zimowa odmiana jabłek. Są duże i maja słodko - winny smak i pomarańczowo - żółto - czerwoną barwę. Idealne do jedzenia na surowo.  Spartan - to jabłka o średniej wielkości, soczyste, aromatyczne doskonale nadają się jako nadzienie do pieczonego schabu, indyka, czy kaczki.  Szara Reneta - to zimowe jabłka

Ciastka - domowe słodkości
Biała kiełbasa domowa 177

Okres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”.   Składniki

mojewypiekiinietylko
Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach 172

oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy. Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu. W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed

Moja smaczna kuchnia
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 252

dniach duszenia i odgrzewania. Każdego dnia gotuję go minimum przez godzinę. Składniki na 7 kg staropolskiego bigosu. 2 kg kiszonej kapusty 2 kg świeżej, białej kapusty 100 g suszonych grzybów + 500 ml wody 500 g łopatki wołowej 300 g surowego boczku bez skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska(...)paski. Posiekaną umieszczam w durszlaku i nad zlewem sparzam wrzątkiem. Posiekaną i sparzoną kapustę wrzucam do garnka z kiszoną kapustą i przykrywam pokrywką. Krok 5. Gotuję kapustę. Obie kapusty zagotowuję pod przykrywką. Po zagotowaniu się zmniejszam ogień i gotuję przez 60 minut. Można co jakiś czas zdjąć pokrywkę i przemieszać. Pod koniec gotowania dodaję obrane i starte na gruby oczkach

Ania gotuje
Pałeczki z kurczaka w marynacie majonezowej 32

 Pieczone mięso - pałeczki kurczaka w marynacie. z majonezu, ketchupu, przypraw oraz cebuli. To danie robi się praktycznie samo. Wystarczy pokroić cebulę, majonez wymieszać z ketchupem

Lena Gotuje
Schab z dzika Marioli 150

Apetyczny, chudy, doskonały do pieczywa na kanapki i na zimną przekąskę dla miłośników i smakoszy dziczyzny, polecamy! Składniki: 1 kg schabu z dzika przyprawy 3 ząbki

kgwjanczewo
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowo - cebulowym 174

szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej(...)gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany

Gospodyni Miejska
Schab z sosie ze szparagami 65

Szybki obiad w 40 minut ze szparagami i schabem w roli głównej. Schab w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety ale jakże pysznym. Do tego sezonowe warzywa i wszystko w jednym garnku a raczej patelni.       500 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 marchewki 1 pęczek szparagów zielonych masło klarowane sól, pieprz czarny i czerwony(...)krupczatki pełna   Schab kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na maśle, dodaję schab i dalej przesmażam. Marchewkę kroję w talarki, szparagi obieram końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odkładam na razie. Cukinie kroję w krążki i na pół. Do mięsa dodaję marchewkę i chwilę przesmażam. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu

wesoła kuchnia
Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora 100

brzmi to strasznie, ale chodzi po prostu o ekonomiczne gotowanie w oparciu o przygotowane wcześniej lub posiadane, gotowe składniki. My mieliśmy w lodówce kawałek polędwiczki, która została nam z tego obiadu i tak powstał strogonoff z polędwiczki. Zamiast polędwiczki spokojnie możesz użyć kawałków upieczonego kurczaka, indyka, kaczki, a nawet schabu. Przepis wszystko przyjmie. Tu jedna uwaga: wśród składników jest wytrawne

Niedzielny kucharz
Fasolowe roladki 61

Fasolowe roladki Roladki ze schabu z fasolką szparagową oraz aromatycznym koperkiem Składniki: ·        ½ kg schabu ·        20 dag fasolki szparagowej ·        1 serek śmietankowy ·        ½ pęczka koperku ·        2 jajka(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.    Z fasoli obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Serek mieszamy z posiekanym koperkiem. 4.    Na każdy plaster mięsa smarujemy serkiem i układamy trochę fasoli. 5.    Zwijamy w roladki, panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku

Kulinarna Chwila
Roladki schabowe nadziewane jarmużem 142

solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Na każdym płacie schabu układać po plastrze żółtego sera, rozłożyć farsz jarmużowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami, zawinąć   ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Konfitura żurawinowa do mięs i serów 123

niej serów czy mięs np. kaczki lub schabu.  W tym roku popełniłam swój debiut i tak o to mam swoich kilka słoiczków na zimę, żałuję tylko  że zrobiłam tak mało ;(  Składniki: 400 gram mrożonej żurawiny 150 gram cukru 100 ml wody 3 łyżki miodu Przygotowanie:  W rondelku gotujemy syrop cukrowy, czyli wodę z cukrem i miodem

Życie zaczyna się w kuchni
Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 309

Katsudon to popularne japońskie danie – zarówno w zwykłych domach, ale też jako danie restauracyjne i jako fast food – katsudon można kupić nawet z automatu! Panierowany

Karo in the Kitchen
Wykwintna zupa z soczewicy – kuchnia podkarpacka 161

chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka)   50 g masła majeranek kilka listków świeżego rozmarynu tymianek 5-6 suszonych śliwek sól, pieprz do smaku Umyte i osuszone mięso wkładamy do 3 litrów wrzącej wody i chwilę gotujemy. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler oraz opłukaną soczewicę. Zupę

Trzeci talerz
Tortilla panini ze schabem w sosie kebab-gyros 167

opiekaczu/zgrzewarce. Prosto, szybko i smacznie - o to przecież w błyskawicznym gotowaniu chodzi :) Zapragnęłam zaeksperymentować tu z sosem kebab-gyros ostrym od FOLWARK i zamarynować w nim mięso. Dosadna porcja sosu znalazła się też dodatkowo w środku każdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii , a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli . Na podsumowanie wspólnego

Grunt to przepis!
Chwila oddechu i przedswiateczny schab 238

gotowanie. Zdecydowanie uspokajam sie w kuchni, bo tam mysle tylko o jedzeniu. Tym razem potrzebowalam bardzo dlugiej chwli zapomnienia wiec i danie wybralam takie, ktore dlugo sie piecze. Ladnie pachnie gdy jest w piekarniku i bardzo dobrze smakuje gdy znajdzie sie juz na talerzach. Do tego doskonale sie sparwdzilo jako ucieczka od moich remontowo-przeprowadzkowych przemyslen/problemow/dylematow (niepotrzebne skreslic) Schab

Przysmaki Karolki