kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Wymieszaj składniki. Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym(...)ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź. Krok 2 Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik
Niedzielny kucharzkrupnik. Niezwykle łatwa do przygotowania zupa. Bardzo ją lubię, bo ma prosty skład. Do jej przygotowania często wykorzystuję rosół, który został mi z poprzedniego dnia po ugotowaniu wieprzowiny (najczęściej schabu), więc nic się nie zmarnuje! Krupnik to rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa. Z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu i warzyw jest świetnym pomysłem na obiad. Jeśli mamy gotowy bulion(...)zaletą na pewno będzie też to, że domowy krupnik możemy spokojnie ugotować z wyprzedzeniem, a po powrocie z pracy wystarczy podgrzać i obiad gotowy! Artykuł Domowy krupnik z bloga Gotujemy w domu - blog kulinarny
Gotujemywdomu.plWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niedziela, więc czas na coś specjalnego, kolejna wędlina do chleba, tym razem pieczona. Uwielbiam domowe smaki i polecam z czystym sumieniem, choć powiem szczerze, ze
Gosia gotujejest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku szczeciniastym(...)niezbyt grube ćwierć plasterki. Zagotowujemy 650ml wody w garnku z pokrywką i grubym dnem. Solimy ją ½ łyżeczki soli, wrzucamy połowę przeznaczonego do kaszy masła, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się wody, stale mieszając trzepaczką balonową, wsypujemy powoli kaszę. Trzeba ją mieszać, żeby w trakcie wsypywania nie posklejała się w grudki. Zmniejszamy gaz do minimum, i na maluśkim ogniu gotujemy
Karo in the KitchenKopertki schabowe z bobem Kopertki ze schabu z nietypowym farszem. Zazwyczaj kotlety podaje się jako danie obiadowe z ziemniakami a ja proponuję kotlety nadziewane ziemniakami i bobem. 40 minut czas przygotowania 7 porcji Składniki: · ½ kg schabu · 15 dag bobu · 3 ziemniaki(...)smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie, bób myjemy i również gotujemy w osolonej wodzie. 2. Bób po ugotowaniu obieramy z łupinek i przekładamy do miski, dodajemy ugotowane ziemniaki oraz obraną i drobno
Kulinarna Chwilaktóry króluje na polskich stołach. Jest do surówka na ciepło, której głównymi składnikami są gotowana marchewka i groszek konserwowy. Dodatkowe składniki to masło, suszona słodka papryka i przyprawy. Duszona marchewka z groszkiem to danie, które pasuje do ziemniaków, ryżu, białego mięsa ale również kotletów bądź schabu. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak na zimno również smakuje wyśmienicie. Do surówki
To Musisz Wiedziećniezbyt udanym podejściu do schabu w mleku i cebuli, postanowiłam wypróbować kolejny, znaleziony w internecie, przepis Magdy Gessler na cebulowe schabowe. Intensywne, ale nie przesadzone. Bardzo dobre. Podałam je z surówką z sałaty lodowej i gotowanymi w piekarniku ziemniakami. 8 cienkich kotletów schabowych mleko 1 duża cebula 1-2 jajka mąka pszenna bułka tarta 2 czubate łyżki masła klarowanego olej
Smaki Na TalerzuPomidory pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Przygotowaną kapustę przełożyć do garnka, przykrywając schab. Do kapusty dodać pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić około 15-20 minut. Gdy kapusta wyraźnie się skurczy to całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać posiekany koperek. Gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Sos powinien wyraźnie się zredukować
UgotowaćBył już przepis na szynkę , był i 10 minutowy schab . Przyszła pora na sprawdzenie jak uda się karkówka. Zmieniłam nieco przyprawy, dodałam chili gdyż chciałam aby wędlina była trochę ostrzejsza. Pierwszy raz robiłam karkówkę zgodnie z przepisem, czyli 5 minut gotowania. Okazało się jednak, że przy tłustych fragmentach mięso nie do końca było sparzone jak trzeba. Następnym
Stare Garypieczenia. Możemy jednak odlać soki spod pieczeni do oddzielnego garnka, i trzymając schab w ciepłym miejscu, przygotować sos. W tym celu do 50 g, roztopionego masła, dodajemy odlane z spod pieczeni soki, oraz około 80-100 ml słodkiej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez dwie minuty i gotowe
Miód i pieprzproponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Mięso zalewam zimną wodą. Dodaję przyprawy i doprowadzam do wrzenia. Gotuję na małym ogniu ok. pół godziny pod przykryciem. Zestawiam z kuchni i zostawiam
prawdziwe jedzeniecienkie plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kosteczkę, podobnie kiełbasę i schab. Na patelnię wrzucamy boczek, chwilę smażymy i dodajemy cebulę. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas składniki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się
Słodkie okruszkiDrodzy, przedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność. Z czego składa się szynkowar? Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają dodatkowo termometr, który(...)podkładki ze sprężyną i zamykamy. Szynkowar wstawiamy do garnka z gorącą wodą, oddzielając go od dna garnka za pomocą szmatki. Grzejemy wodę, cały czas utrzymując jej temperaturę poniżej temperatury gotowania, i parzymy tak mięso, dopóki nie osiągnie pożądanej temperatury (podanej w przepisie). Gdy osiągnie – chłodzimy szynkowar wraz z mięsem, wstawiamy na noc do lodówki, a rano jemy śniadanie z pysznym
Proste-przepisy.plKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!