schab gotowany - 2318 przepisów (strona:82/155)

Schab w jałowcu. 136

  S cha b w innym wydaniu. Aromatyczny i niezwykle kruchy . Idealny jako drugie danie z ziemniaczkami lub kaszą . Zapraszam! Schab w jałowcu . Składniki: schab (do

Tagebuch po polsku
Schab w sosie camembert - przepis 193

- Co dziś na obiad? - Schabowe! Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety

Pyza i Surówka
Marynata do mięsa 112

szybkie i smaczne gotowanie,zresztą nie tylko na gotowanie ale z pomysłami na marynowanie mięsa, przechowywanie żywności itd.Ja już korzystam z porad i pomysłów  Moniki Gastrofilki  i teraz podzielę się jednym z pomysłów Moniki na marynowanie mięsa.Możemy zamarynować mięso z indyka, z kurczaka a nawet schab lub polędwiczkę wieprzową.Tak zamarynowane mięso możemy przechowywać w lodówce nawet

Moje domowe kucharzenie
Jak przyrządzić kremowy sos do makaronu 119

zrumienią. Przełóż do głębokiego rondla o grubym dnie. Pokrój wędzony schab i podsmaż na tej samej patelni. Przełóż do rondla. Wlej śmietanę, mleko, dodaj serek philadelphia, pokruszony ser pleśniowy i żółty ser. Zagotuj sos mieszając stale aż do rozpuszczenia serów. Dopraw sos solą, pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. Gotuj sos przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente

codojedzenia
Roladki schabowe z bobem i wędzonym twarogiem 163

szklanki mleka sól pieprz czarny olej rzepakowy czosnkowy Plastry schabu cienko rozbić i włożyć do zimnego mleka. Odstawić do lodówki na parę godzin albo najlepiej na całą noc. Wyjąć z mleka, osuszyć i oprószyć solą z pieprzem. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Gotować 10 minut sprawdzając czy jest miękki. Jeżeli bób jest młody, czas gotowania

https:KKuchniaMniam
Schab w cebulowym sosie z grzybową nutą 192

smażymy na rumiano z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Schab przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy na patelnię wodę. Dokładamy kostkę o smaku grzybowym, zagotowujemy. Całość przelewamy do garnka. Dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 60 minut. Mięso doprawiamy solą i pieprzem

VioletoweKucharzenie
Schab gotowany w sosie śmietanowo- pomidorowym 128

olej. Smażę na nim posiekany ząbek czosnku, cebulą i pora. Schab oczyszczam z błon i kroję na plastry o szerokości 0,5 cm. Wrzucam do garnka i smażę całość 2-3 minuty. Dodaję przyprawy. Wlewam cydr oraz wytrawne wino i redukuję sos o połowę. Wlewam bulion i całość gotuję godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję

Mango Papaja
ROLADKI Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 122

Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe ). Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka i paprykę. Zwinąć roladki. Roladki oprószyć z każdej strony solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier

Kuchnia Paulettes
Bigos mojego Taty 510

Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy przez 2-3 dni pod rząd, ale nie jest ani czaso- ani uwagochłonny. Im dłużej i wolniej odgrzewany, tym bardziej smaki się mieszają, a całość nabiera aromatu, koloru i głębi. U mnie w domu(...)wyplułam i odstawiłam talerz…   Bigos to nie jest dla mnie mieszanina słodkiej surowej i kiszonej kapusty. To nie jest rozpaćkana, bezkształtna jasna breja z bladymi pieczarkami, suchym wypieczonym schabem, szynką i powidłami. Tak, to co moja była teściowa na wyrost nazywała bigosem – wyplułam. Niejadalne. Bigosu z winem też nie lubię. Prawidłowo przygotowana kapusta, mocno skarmelizowane mięso i odpowiednio dobrane

Karo in the Kitchen
Tajskie curry z wieprzowiny z masłem orzechowym 125

stworzyło wspaniały sos.  Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu i co więcej nie wymaga zbyt wielu składników.  Składniki : pęczek dymki mały pęczek świeżej kolendry 400g wieprzowiny (schab) 3 łyżki czerwonej pasty curry 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego puszka mleka kokosowego (400ml) opakowanie mini kolb kukurydzy sok z połowy limonki sól(...)zacznie lekko brązowieć. Dodać pastę curry i masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać cukier, wlać sos sojowy i mleko kokosowe oraz niewielką ilość wody. Wszystko wymieszać, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania odkryć, dodać małe kolby kukurydzy i gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje, dodać sok z limonki

Codzienne Gotowanie
Schab z Szynkowara, sprasowane dwa kawałki 183

majeranku  Skworcu Wykonanie: Użyłam cienkiego i małego kawałka schabu, który przecięłam na dwa mniejsze kawałki i w szynkowarze ułożyłam jeden na drugi. Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw. Na koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam do szynkowara,jeden kawałek na drugi i zamknęłam szynkowar(...)czterech dniach na dnie garnka umieściłam lnianą ściereczkę, zagotowałam wodę, zmniejszyłam płomień na najmniejszy, aby były widoczne tylko pęcherzyki powietrza, ale żeby woda się nie gotowała. Do wrzącej wody wstawiłam szynkowar. Poziom wody sięgał po brzegi szynkowaru. Chodzi tu o to aby woda nie dostała się do wnętrza szynkowaru. Szynkowar trzymałam w tej "pyrkające"j wodzie przez 2 godziny

Blondynka Gotuje
Smażony makaron po chińsku z wieprzowiną i warzywami 28

przepyszne. Dziś polecam kolorowe i pachnące, a do tego proste w przygotowanie danie orientalne, któremu ciężko się oprzeć. Kruche kawałki schabu, zasmażany makaron i soczyste warzywa w krystalicznym sosie. Danie palce lizać!     Składniki: ok 350g schabu 1 łyżka sosu tyjraki pół łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej (u mnie 5 smaków) pół szklanki mąki(...)mieszając. Zbyt długie smażenie sprawi, że mięso będzie twarde *** *** Usmażony schab przekładamy na talerz, a na patelnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę, mieszamy *** *** Dodajemy fasolkę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę *** *** Dodajemy sos sojowy i tyriaki *** *** Zalewamy całość szklanką wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną *** *** W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy i szczypty

Blog z Apetytem
na szybko makaron spatzle w sosie szpinakowym... 69

szpinak mrożony 2 opakowania, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka mniejsza, schab pieczony 30 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, czosnek 1 główka, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, śmietana słodka 12% 200 ml, makaron spaetzle 1/2 opakowania Wykorzystałam resztkę schabu pieczonego w rękawie do pieczywa - schab pokrojony drobno z cebulką, kostką rosołową podsmażyć na oleju. Ząbki obrane czosnku(...)przecisnąć przez praskę i dodać do mięska, podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu.   Dodać odmrożony szpinak, paprykę ostrą i podsmażać z 2 minuty, wlać wodę, gotować z 4 minuty, na koniec wlać śmietanę i tylko zagotować, zdjąć z ognia, do smaku posolić.   Makaron spaetzle ugotować do miękkości w osolonej wodzie do miękkości, ugotowany wylać na durszlak, odcedzić

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjny obiad - schabowe z ziemniakami i mizerią 129

Witajcie!  Dziś przepis na tradycyjny obiad, znany w każdym polskim domu. Są to schabowe podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków

Gotuj z Mąką
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 195

przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż warzywa i mięso będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku

Wanilia i Kardamon
Schab pieczony ze śliwką 141

peklowanie na 3 kg mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie suszone śliwki pieprz kolendra majeranek gorczyca

Gotowanie jest łatwe
JABŁKA 180

staje się słodszy. jabłka te nadają się do przetwarzania, gotowania, pieczenia.  Rubin - to zimowa odmiana jabłek. Są duże i maja słodko - winny smak i pomarańczowo - żółto - czerwoną barwę. Idealne do jedzenia na surowo.  Spartan - to jabłka o średniej wielkości, soczyste, aromatyczne doskonale nadają się jako nadzienie do pieczonego schabu, indyka, czy kaczki.  Szara Reneta - to zimowe jabłka

Ciastka - domowe słodkości