przysmak. Wędlina domowa ze schabu, z kurczaka czy też wędlina domowa z karkówki. To najpopularniejsze wędliny robione w domu. Dziś zachęcam do zrobienia domowych wędlin bez wędzenia. I nie dlatego, że uważam iż wędzenie jest niezdrowe. A sztuczne preparaty wędzarnicze są zdrowsze od naturalnego wędzenia, nie nic z takich. Sprawdzone przepisy na wędliny domowe gotowane, pieczone, pasztety. Do bardzo popularnych
Dieta moja pasjaakcji wspólnego gotowania w której wzieli udział: Panna Mawinna , Lejdi , Gin , Sianko , Mirabelka i Bartoldzik . Składniki : świeży imbir (2,5cm) starty na tarce o drobnych oczkach 1 czerwona papryczka chili pokrojone w plasterki 2 średnie cebule drobno pokrojone 2 łyżki czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie(...)cukier, wymieszaj i chwilę przesmaż. Dodaj wieprzowinę i smaż do czasu aż zacznie lekko brązowiec. Następnie dodaj mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj, dodaj dynię i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez 30-45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj natychmiast przybrane swieżą kolendrą z ryżem jasminowym
Codzienne Gotowaniestrogonowa przygotowuje moja mama i najlepiej komponuje się on z kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki : 500g wieprzowiny (u mnie schab) 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 150ml jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża szczypta płatków chili (wg smaku) duża szczypta słodkiej papryki sól, pieprz(...)Dodać śmietanę i jogurt oraz koncentrat pomidorowy, a także przyprawy paprykę, płatki chili (lub ostrą paprykę/pieprz kajeński) do smaku oraz sól i pieprz (dużo). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut aż mięso i pieczarki będą miękkie. Podawać z ryżem (najlepiej brązowym. Smacznego
Codzienne GotowanieZiemniaczki w piwniczce z poprzedniego roku niestety się skończyły, więc od pewnego czasu jemy kasze i makarony. Przygotujcie się więc na nieco inne menu codzienne. Rurki
Gotuj Sam!Pyszne mięsko idealne na świąteczny stół i nie tylko. Schabik ze śliwką można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako pyszną wędlinkę na
Monia miesza i gotujeSkładniki marchewka, 2 małe sztuki seler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka
Gotowanie moimi oczamikarmieniem piersią i dotkliwą dietą eliminacyjną. I choć roladki te nie są zbytnio dietetyczne to były jednym z rarytasów, na które czasem sobie pozwalałam dla poprawy humoru i "osłody" gotowanej diety indyczej. Na szczęście brzucho Syna bywało wyrozumiałe i roladki owe tolerowało w mleku ;) Minęły mniej więcej dwa lata, a zębaty Syncio już sam zajada się roladkami(...)leci. Dziecko rośnie, "dorośleje". A ja? Starzeję się? Nie..., to niemożliwe! Skupię się lepiej na opisaniu roladek nim dojdę do jakichś straszliwie mylnych wniosków. Składniki: 4 kotlety schabowe (ze schabu środkowego) 2 kotlety z piersi kurczaka 1 ogórek kiszony 3 plasterki sera żółtego 1/2 kostki serka topionego np. gouda kilka wiórków masła 1/2 małej cebuli pokrojonej na pióra sól, pieprz
Kuchnia po mojemuroladki z warzywami, które mogę znaleźć się na każdym stole podczas uroczystości są smaczne i soczyste. 6 porcji 30 minut przygotowania Składniki: · ½ kg schabu · Cebula · ½ papryki czerwonej · ½ brokuł · 3 plastry(...)Sól · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą 2. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju 4. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki 5. Pod koniec prużenia łączymy z ugotowanym brokułem
Kulinarna Chwilarazem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule
królestwo garówtych stołowaliśmy się w kasynie to jadałam ją jako dodatek do schabu w sosie , szynki w sosie pieczeniowym lub do sztuki mięsa . Surówka bardzo mi wtedy smakowała, więc poszłam do kuchni i poprosiłam o przepis, a że byłam wtedy bardzo miłą istotą to dostałam przepis od gotującej tam kucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama ta surówka dosyć często pojawia się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie jestem fanką nudnych panierowanych schabowych, które stały się świętym kanonem kuchni polskiej. Moja sypialnia jest położona zaraz nad sklepem mięsnym. Uwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych
Karo in the Kitchenpracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :) Składniki: 1kg schabu bez kości 10 plasterków chudego wędzonego boczku fasolka szparagowa 500ml bulionu oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk, tymianek łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
Pyry na Gazosob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej 2 . Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi
Wspólne smakisosie własnym , karkówkę duszoną w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i schab duszony w śmietanie z pieczarkami . Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam! Zapraszam do gotowania! Składniki dla 2-3 osób: 2 łyżki masła klarowanego* 500 g karkówki
My Culinary Art