ryż smażony - 6533 przepisów (strona:197/436)

KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM 113

długim jesiennym spacerze 😉 Jak dla mnie świetnie smakuje z ryżem... Składniki: 3 marchewki 1 pomarańcza 2 cm imbiru świeżego 2 filety z kurczaka 1 duża cebula 1,5 - 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki śmietany 30% ok. 1/2 szklanki mąki pszennej sól, pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy(...)obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą

Kuchnia MagdaLeny
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 179

Gotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony(...)papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki

mojewypiekiinietylko
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 136

Uwielbiam kuchnię orientalną. Jest taka kolorowa, aromatyczna, smaczna i zdrowa. A kurczak w sosie słodko-kwaśnym to mój zdecydowany faworyt. Szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie smakuje z ryżem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 3 /4 puszki ananasów, 1 duża marchewka, 1  czerwona papryka, 1  średnia cebula. S os: 150 ml soku z ananasów, 1 -2 łyżki(...)pieprz do smaku. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę.  Marchewkę i paprykę kroimy w słupki i dodajemy do cebuli. Warzywa smażymy przez chwilę, następnie zalewamy syropem z ananasa i dusimy przez około 5 minut. Dodajemy sos sojowy, koncentrat

Moja kraina smaków
Imbirowe tofu z warzywami 148

tylko myjemy i szorujemy, bo będziemy je smażyć w całości. Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części, ale nie na bardzo małe, jeśli chcemy jeść pałeczkami. Paprykę kroimy w długie plastry, a marchewkę w słupki. Cebulę dymkę kroimy również w plastry, a szczypiorek siekamy. Pozostały imbir ścieramy na tarce.  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy

Bananowe Pole
SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla 229

cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu   zielenina do dekoracji Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę(...)Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i  chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe

Moja Książka Kucharska
Risotto z porami i łososiem 122

klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż arborio i wszystko dobrze wymieszać. Wlać

Kulinarne Inspiracje
Skrzydełka z marchewką i porem + film 242

Dzisiaj zapraszam na wyśmienite danie obiadowe czyli skrzydełka z kurczaka z młodą marchewką i porem, potrawę która dobrze z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami a co najważniejsze jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. składniki na 3 porcje 10 skrzydełek z kurczaka 80 dag młodej marchewki 2 pory  2 łyżki przyprawy do kurczaka 1/2 kostki margaryny(...)samej patelni na której smażyliśmy skrzydełka, wrzucamy marchewkę i pora i dusimy około 10 minut. Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, na nich układamy uduszone warzywa i podlewamy szklanką bulionu. Skrzydełka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 30 minut.W połowie pieczenia podlewamy je pozostałą częścią bulionu . Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami

Smakowite Dania
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 143

faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι )  oraz tzatziki (   τζατζίκι  - czyt. dzadzyki, ew. cacyki)  z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony na chrupiąco(...)Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades ( ντολµάδες)   i gigantes plaki ( γίγαντες πλακί) Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki . Gigantes plaki to w skrócie taka grecka fasolka po bretońsku

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w sosie karmelowym 164

chili. Tajemnicą przepisu jest karmel, w którym smażymy kawałki mięsa. Przepis nie jest skomplikowany, jednak ważne jest, by użyć mięsa z udźców kurczaka. W sklepach można już znaleźć takie mięso pozbawione skór i kości, znajdziecie je pod nazwą filet z udźców kurczaka w większości dużych sklepów. Kurczaka podajemy oczywiście z ryżem i surówką. Polecam! Kurczak w sosie karmelowym Składniki(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, gdy będzie gorąca dodajemy cukier i ciągle mieszając czekamy, aż się rozpuści. Do powstałego karmelu wrzucamy kawałki mięsa, szybko mieszamy by mięso pokryło się sosem. Smażymy kilka minut. Następnie wlewamy sos sojowy, mieszamy i dusimy 10 minut, aż mięso zmięknie. Dodajmy cebule pokroje w piórka, smażymy kolejnych 5 minut, by cebula zmiękła. Jeśli lubimy, gdy mięso

Smak mojej kuchni
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem - pomysł na smaczny i szybki obiad :) 442

smażymy do zrumienienia: Do małego garnka wlewamy odrobinę wody na dno, doprowadzamy do żeby lekko ta woda się zagotowała. Następnie dodajemy z patelni usmażonego już fileta, chwile tak gotujemy w tej wodzie. Gdy zacznie się gotować dodajemy sos słodko-kwaśny, tutaj już gotujemy około 10 minut od zagotowania sosu z mięsem i doprawiamy. W drugim garnku gotujemy ryż

Gotuj z Mąką
Curry z indykiem i kolorową papryką. 124

sosu ajvar Przygotowanie; Indyka myjemy, osuszamy a następnie mieszamy w miseczce z przyprawami. (garam masala, sól, pieprz, odrobina kurkumy, słodka i ostra papryka)Następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.  Następnie przekładamy do garnka, wlewamy ok pół szkl, ciepłej  wody lub rosołu i dusimy. W trakcie jeśli woda wyparowuje należy ją uzupełniać(...)papryki które wcześniej można chwilę podsmażyć na patelni. Dusimy do miękkośći. Pod koniec gotowania dodajemy ajvar i  jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z ryżem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, do wody możemy dodać troszkę kurkumy aby zabarwiła ryż na żółto. Wodę także solimy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 138

Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny lub rosół – 1 l Pierś z kurczaka – 500 g Pieczarki – 300 g Marchewka(...)masło, wsyp mąkę i smaż około 2 minut cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Następnie powoli dolewaj mleka cały czas mieszając. Gotuj wszystko do momentu, aż powstanie lekko gęstawa masa. Wlej gotową masę do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podczas ostatniej minuty gotowania zupy dodaj szpinak. Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym. 332

mielony ryż (stosownie do ilości spożywających) Przygotowanie: Umytą pierś kroimy w średniej grubości kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy lekko curry i zasypujemy wiórkami kokosowymi (lub zalewamy mlekiem kokosowym). Odstawiamy na jakiś czas do zamarynowania. Obraną marchew siekamy w drobne słupki i gotujemy w małej ilości wody wraz z wiórkami kokosowymi oraz odrobiną soli. Cebulę pokrojoną w pióra smażymy do miękkości(...)zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał. Z resztą stan paszczy mojej Pociechy mówi wszystko

Kuchnia po mojemu
Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice 277

który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi,  z dodatkiem ryżu czy też makaronu. Tym razem wykorzystam ją w  daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan(...)szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 cebula 300 g zielonej fasolki szparagowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Adzika 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 1/2 główki czosnku 1/2 ostrej papryczki chili 25 g octu 10% 25 g soli 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy Wykonanie:Pomidory nacinamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania