mięsa przygotowywane w sosie własnym, bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. SKŁADNIKI: - 4 porcje ugotowanego ryżu jaśminowego - 700g do 1 kg łopatki wieprzowej - 3 łyżki oliwy z oliwek - 4-6 ząbków czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 4-5 łyżek sosu sojowego ciemnego - 2-4 ziarenka pieprzu czarnego(...)ziela angielskiego - 200-300 ml wody - sól - 1/2 łyżeczki melasy z granata - 1 posiekana szalotka Mięso kroimy w grubą kostkę, rozgrzewamy woka z oliwą, dodajemy szalotkę, czosnek i przyprawy, smażymy przez 4-6 minut. Dodajemy mięso i obsmażamy przez 10-15 minut. Zalewamy sosem sojowym i melasą, dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy w woku do miękkości. Około 40 minut
SMYKWKUCHNIryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 niewielkiego pora 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej 1-2 łyżki słodkiej śmietanki 18% przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia(...)dokładnie razem mieszamy *** *** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej zgrabne kuleczki *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięsne kuleczki, z każdej strony na rumiano. Smażymy raczej krótko ale na dość wysokim ogniu *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Po tym czasie na patelnie dolewamy przecier pomidorowy
Blog z Apetytemdanie do zrobienia na pyszny obiad w tygodniu po powrocie z pracy. Najlepszego strogonowa przygotowuje moja mama i najlepiej komponuje się on z kluseczkami, ja jednak podałam go z ryżem i również smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki : 500g wieprzowiny (u mnie schab) 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 150ml jogurtu greckiego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)plastry pieczarki. Smażyć przez kilkanaście minut aż mięso będzie usmażone a pieczarki puszczą wodę. Dodać śmietanę i jogurt oraz koncentrat pomidorowy, a także przyprawy paprykę, płatki chili (lub ostrą paprykę/pieprz kajeński) do smaku oraz sól i pieprz (dużo). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut aż mięso i pieczarki będą miękkie. Podawać z ryżem (najlepiej brązowym
Codzienne Gotowaniedekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować go w osolonej wodzie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę Paprykę oczyścić, umyć i równiez pokroić w kostkę Cebulkę - obrać i pokroic w kostkę Rozgrzać olej na patelni, wrzucić najpierw mięso, i gdy będzie już ze wszystkich stron podsmażone - dorzucić paprykę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem Smażyć dosłownie chwilę, po czym(...)mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie dokładnie mieszamy (ja używam sprężynki). Przelewamy sos na patelnię i mieszając doprowadzamy danie do zagotowania - wyłączamy Nakładamy porcję ryżu na talerz i na nią przekładamy gulasz z papryką Smacznego! :) Przepis bierze udział w mojej akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcurry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego pieprz do smaku (opcjonalnie) Dodatkowo: ugotowany ryż do podania Jak przygotować curry ze szpinakiem? Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze wszystkimi przyprawami oprócz soli. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć(...)małe słupki. Z papryczki usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć w nim cebulę i czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć pod przykryciem około 7 minut. Do kurczaka dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym połączyć z rozmrożonym szpinakiem i mleczkiem kokosowym. Dodać pieczarki i dusić
Kuchcik gotujeobiad z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Będziemy potrzebować: około 700 g piersi kurczaka 400 g pieczarek 1 kubek 400 g śmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka usiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu(...)całość smażę około 10 minut. Teraz do piersi z cebulą dodaję pieczarki i całość smażę (duszę) jeszcze około 10 – 15 minut tak aby mięso stało się miękkie . Gdy smażę składniki przygotuję śmietanę: W około 5 łyżkach zimnej wody rozprowadzam mąkę tak aby nie było grudek i dodaję śmietanę , całość dokładnie mieszam – śmietanę mam przygotowaną:). Gdy pierś z kurczaka jest miękka
Uwaga Babcia Gotujepieprz i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć, przez około 6 do 7 minut. Dodaj papryczki jalapeno, czosnek i imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj liść laurowy, 2 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, kolendrę, kmin, płatki chilli, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową i smaż cały czas mieszając, aż poczujesz(...)minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj pozostałe 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, śmietankę i natkę pietruszki lub kolendry. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem, posypane natką pietruszki lub świeżymi listkami kolendry. Smacznego! English version Lamb Tikka Masala (6 servings) Ingredients for lamb marinade: 680 g lamb, trimmed of fat and cut into 2 cm cubes
karmelowycytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańczę i cytrynę(...)czosnek, skórkę i łyżeczkę imbiru. Chwilkę podsmażyć. Dodać połowę mięsa. Podsmażyć. Kiedy mięso stanie się rumiane przesunąć je na boki patelni, a na środek włożyć resztę mięsa i smażyć je tak samo. Przygotować sos. W dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje. Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i podsmażyć
Świat Domowej Kuchniprzyzwyczaiłam. Poza tym nauczyłam się używam orientalnych przypraw nie tylko do curry . Butter chicken to ulubione curry, które wymaga dodatków. Jeśli już gotuję curry to podaję je z białym ryżem posypanym czarnuszką. Oczywiście muszę upiec naan . Żadne curry nie smakuje tak dobrze jak posypane obficie kolendrą. Kolendrę dodaję do środka ale mój S. nie przepada, więc posypuję curry na talerzu(...)przechowywać imbir ). Posyp garam masala i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej pomidory i dodaj masło fistaszkowe. Przykryj pokrywką i gotuj curry przez godzinę na małym ogniu. Na koniec dodaj śmietankę i pokrojoną kolendrę. Wymieszaj i zagotuj. Zamiast kolendry można dodać do curry pietruszkę lub podać bez zieleniny. Podaj curry z białym ryżem i naan. Spara Spara The post Butter
codojedzeniaspaghetti - mak mielony - herbata - jabłka - mąka Wykonanie: Jabłka obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Herbatę parzymy, aby uzyskać bardzo mocną. 2-3 torebki na szklankę. Mąkę smażymy aż zrobi nam się zasmażka. Dodajemy herbatę i energicznie mieszamy. Dodajemy wodę, cały czas mieszając, aż uzyskamy interesującą nas konsystencję. Dodajemy mak oraz starte jabłka i doprawiamy do smaku. Makaron(...)kutii ze skandynawskim risalamande. Jest mak, ale jest jeszcze jedna bardzo poważna substancja psychoaktywna, ostatnio bardzo piętnowana przez UE - cynamon. Składniki: - ryż - mielony mak - sztuczny miód - cynamon Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy mak oraz dużą ilość cynamonu i dosładzamy miodem Rabadanas W Portugalii robi się bardzo dużo rzeczy z chleba. Na święta jada się
Kryzysowa Książka Kucharskawzględu na położenie geograficzne, kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego kraju wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać mleko kokosowe, dymkę tymianek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Podawać natychniast z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniesałatkę z truskawek i ziół i grillowanego halloumi. Halloumi można smażyć lub grillować. Ser ma wtedy zrumienioną skórkę, a w środku jest mięciutki. W miarę ostygania jest coraz bardziej gumowaty. Dlatego polecam spożywać go od razu po przyrządzeniu. Inspiracją do dzisiejszej sałatki jest kuchnia perska. Berberys zazwyczaj używam do ryżu . Przyrządziłam z niego winegret do sałatki. Bulgur to jedna(...)winogrona. Berberys zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut, po czym odcedź. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podziel ser na małe kawałki i usmaż na patelni na oleju. Smaż po obu stronach. Uważaj, bo tłuszcz bardzo pryska. Wymieszaj sałatę z bulgur, cebulą, winogronami i orzechami. Wyłóż na półmisek. Ułóż ser na sałacie. Do małego słoiczka wlej oliwę, miód, ocet
codojedzeniarisotto. Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam,że jest pyszne! A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam. Składniki: (dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta 0,8-1 litr bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 bakłażan 1 cebula 3-4 łodygi selera naciowego 50 g masła(...)smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było. W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej na ryż
potrawyregionalneSkładniki: (szklanka 250ml) Makaron orzo w kształcie ryżu ( szklanka przed ugotowaniem) Filet z kurczaka podwójny ok. 500 g Papryka czerwona Kukurydza konserwowa puszka Ogórek konserwowy 4 większe Majonez 2 łyżki Śmietana 12 % 2 łyżki Przyprawa gyros 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Makaron
Kulinarne przygody