ryż smażony - 6533 przepisów (strona:205/436)

Halloumi, berberys i bulgur – sałatka na obiad 345

sałatkę z truskawek i ziół i grillowanego halloumi. Halloumi można smażyć lub grillować. Ser ma wtedy zrumienioną skórkę, a w środku jest mięciutki. W miarę ostygania jest coraz bardziej gumowaty. Dlatego polecam spożywać go od razu po przyrządzeniu. Inspiracją do dzisiejszej sałatki jest kuchnia perska. Berberys zazwyczaj używam do ryżu . Przyrządziłam z niego winegret do sałatki. Bulgur to jedna(...)winogrona. Berberys zalej ciepłą wodą i odstaw na 5 minut, po czym odcedź. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podziel ser na małe kawałki i usmaż na patelni na oleju. Smaż po obu stronach. Uważaj, bo tłuszcz bardzo pryska. Wymieszaj sałatę z bulgur, cebulą, winogronami i orzechami. Wyłóż na półmisek. Ułóż ser na sałacie. Do małego słoiczka wlej oliwę, miód, ocet

codojedzenia
Risotto z bakłażanem 167

risotto. Może i nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam,że jest pyszne! A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam. Składniki: (dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   0,8-1 litr bulionu warzywnego  200 ml białego wina 1 bakłażan 1 cebula 3-4  łodygi selera naciowego 50 g masła(...)smażyłam jeszcze przez 5 minut dodając sól i pieprz. Jeśli nie macie lub nie chcecie-można ich nie dodawać. Ja uznałam,że nadadzą daniu smak i tak było.  W drugim garnku rozpuściłam połowę masła i 2 łyżki oliwy. Zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy  i starty czosnek przez kilka minut do miękkości cebuli. Kolej na ryż

potrawyregionalne
Makaronowa sałatka gyros 157

Składniki: (szklanka 250ml) Makaron orzo w kształcie ryżu ( szklanka przed ugotowaniem) Filet z kurczaka podwójny ok. 500 g Papryka czerwona Kukurydza konserwowa puszka Ogórek konserwowy 4 większe Majonez 2 łyżki Śmietana 12 % 2 łyżki Przyprawa gyros 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Makaron

Kulinarne przygody
KOTLETY Z KASZY, BATATÓW i BURACZKÓW 181

Pyszne, pełne smaku i witamin, kotleciki z ugotowanej kaszy, batatów i buraka. Doprawione kurkumą, czosnkiem i chili. Krótko smażone na odrobinie oleju. W ich składzie nie

cool and minty
Zupa gołąbkowa z młodej kapusty z pulpecikami 124

ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej  łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 małe główki młodej kapusty słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g) 1 marchewka korzeń pietruszki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony pieprz pęczek koperku 100 g ryżu Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, drobno posiekany czosnek i cebulkę. Całość

Smakołyki Asi
Kotlety mielone z fetą 179

były takie zwyczajne  nafaszerowałam je serem feta.  Całość podałam z ryżem i   sałatką z białej  kapusty z burakami . Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g fety 1 czerstwa kajzerka 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, czosnek pokroić w kostkę, zeszklić

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak w sosie kurkowo-szpinakowym 121

podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy przyprawy i odparowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy mascarpone i jogurt. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem… lub zjadamy z przyjemnością, bez dodatków ;) Smacznego

Kucharzyca
Koreańskie naleśniki 184

olej, tak aby pokrył dno i łyżką nakładamy ciasto formując niewielkie okrągłe placuszki. Smażymy je do zarumienienia z obu stron. Układamy je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar oleju. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu. Podajemy naleśniki maczane w sosie z ogórkami po koreańsku i ryżem. Do popicia dużo wody Smacznego! * Przepis znalazłam tutaj . Artykuł Koreańskie naleśniki pochodzi

Lamarida.pl
Łosoś teriyaki z pak choi 127

wierzchnich liści przekroić na pół, lub poobłamywać liście, wrzucić na patelnie na której smażył się łosoś i szybko je zblanszować. Można podlać pozostałą częścią marynaty teriyaki. Pak choi ułożyć na talerzu, na nim położyć łososia i natychmiast podawać oprószone ziarnami uprażonego sezamu. Łososia można podać z ryżem lub noodlami. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 170

batata, czosnek, anyż i imbir, smaż 5 minut.  Dodaj kalafior i przyprawy, smaż dalej 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i pomidory, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, dopraw do smaku. Do curry przełóż kulki wołowe, gotuj 2 minuty. Przed podaniem przybież listkami bazylii, podaj z ryżem lub dowolnym pieczywem

SzczyptaSmaQ
Bakłażany i cukinia w sosie pomidorowym 132

garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem

Ewusiowe Smaki
Kurczak z papryką 566

Szybkie, łatwe danie lekko pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć

magiczna kuchnia Kasi
Pulpeciki drobiowe z cukinią i pomidorami 213

paski przy pomocy obieraczki do warzyw, omijając gniazdo nasienne. Dodać do cebuli i smażyć, aż nieco zmięknie. Następnie dodać pokrojone pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Przyprawić, a kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodać pulpeciki i chwilę dusić. Tak przygotowane pulpeciki można podać, np z ryżem lub makaronem. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: cukinia

https:KKuchniaMniam
Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami 158

siekamy pieczarki i podsmażamy na pozostałym maśle. Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Risotto podajemy posypane startym parmezanem. Do smażenia zamiast masła możemy również użyć oleju z suszonych pomidorów ;-) Risotto z pieczarkami

peggiwkuchni