czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu. Szczypiorek posiekaj i dodaj do zupy pod koniec gotowania. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą
ale Pysznieproste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam podać z prozdrowotnym ryżem dzikim lub czerwonym! Zapraszam! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100g polędwicy z indyka lub kurczaka marynata: sos sojowy 10ml + teryiaki 5ml + sambal oelek(...)oliwek 1 ser typu camembert połowa papryczki szczpiczastej pokrojona w talarki sól, pieprz Przygotowanie: 1// Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, nagrzewamy patelnie z oliwą i zamarynowaną wcześniej polędwicę smażymy krótko z obu stron na małym ogniu. 2/ Skropione oliwą i doprawione talarki papryki wkładamy do piekarnika aż się zarumienią. Rozcinamy camembert na pół i wkładamy w niego kawałki polędwicy
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj zapraszam na aromatycznego kurczaka z winogronami, duszonego w białym winie Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro , które idealnie komponuje się z kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, jest doskonałą propozycją na wykwintny obiad. składniki na 4 porcje 8 pałek z kurczaka ( dramstików ) 1 cebula 1 jabłko 1 por 15 dag winogron 1/4 litra białego francuskiego wina Celebro(...)trakcie smażenia kurczaka podlewamy białym winem Celebro i wszystko dusimy klika minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy połówki winogron i pora, wszystko dusimy jeszcze około 5 minut. Na wysmarowaną tłuszczem żaroodporną formę przekładamy porcje kurczaka oraz całą zawartość patelni i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30 minut. Danie podajemy z ryżem i sałatką warzywną
Smakowite Daniasmażymy około 30 sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym kolejno dodajemy cukier i sos sojowy, mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5 min) koniecznym dodatkiem do całości jest : ugotowany ryż jaśminowy świeża kolendra
zobacz ich smaknazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam(...)garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem i sałatką z warzyw. marynowane oliwki kalamata
codojedzeniaryżu sprawia, że mamy pełnowartościowy obiad, a do tego bardzo sycący :) Składniki: 1/2 kg parówek 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1-2 czerwone papryki 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18% sól pieprz papryka słodka mielona papryka ostra mielona szczypta chili 1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej olej do smażenia wywar(...)gotuje przez kilkanaście minut. Dodaję przecier pomidorowy, zagęszczam śmietaną wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiam do smaku solą pieprzem, papryką, posypuję suszoną natką i dokładnie mieszam. Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 bakłażan, pokrojony w kostkę 2 cukinie, pokrojone w kostkę 2 papryki, pokrojone w kostkę 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę 200 g chorizo , pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz, cukier do smaku olej do smażenia(...)dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj danie z ryżem lub pajdą pysznego chleba. Smacznego! English version Ratatouille with chorizo (4 servings) Ingredients: 200 g of rice, cooked according to the package directions 1 eggplant, diced 2 courgettes, diced
karmelowyugotowanego ryżu 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy jeszcze(...)gniazdami nasiennymi i wykrajamy białe wewnętrzne gorzkawe części. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia i układamy na niej połówki papryk. Każdą z nich napełniamy do połowy farszem z pieczarek, ryżu i pomidora, a następnie wkładamy po kawałku sera pleśniowego, a na wierzch kładziemy pomidora pokrojonego w cząstki i różyczki brokuła. Tak przygotowane papryki skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy
Miód i pieprzugotowanego ryżu 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Sól, pieprz 50 g sera pleśniowego typu brie 80 g twardego żółtego sera dojrzewającego typu holenderskiego Sposób przygotowania Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pieczarki, do których po 2-3 minutach dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy jeszcze(...)gniazdami nasiennymi i wykrajamy białe wewnętrzne gorzkawe części. Wykładamy pergaminem blachę do pieczenia i układamy na niej połówki papryk. Każdą z nich napełniamy do połowy farszem z pieczarek, ryżu i pomidora, a następnie wkładamy po kawałku sera pleśniowego, a na wierzch kładziemy pomidora pokrojonego w cząstki i różyczki brokuła. Tak przygotowane papryki skrapiamy łyżką oliwy i wkładamy
Miód i pieprzpokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na małym ogniu tak długo aż cebula zmięknie. Dolać szklankę wody i włożyć ośmiornicę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ośmiornica będzie miękka - ok 30 - 40 minut. Miękką ośmiornicę wyjąć z wywaru. Powinno zostać nam ok 450 ml wywaru. Wsypać szklankę ryżu, dodać szklankę wody, posolić, dodać(...)pastę pomidorową, gotować pod przykryciem tak długo aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać jeszcze szklankę wody. Ryż nie powinien być gęsty i suchy. Dodać ośmiornicę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekać ok 20 minut. Smacznego
Stare Garyoliwek Na sos paprykowy 1/2 papryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów 1 czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu do podania ryż lub kasza przygotowanie Klopsy : Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić(...)Papryki umyć, pozbawić pestek, połowę każdej odłożyć, a drugą pokroić w drobne paski. Na patelnię w której smażyliśmy pulpety, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut
Stare Garyzłoto. Dodać cebulę, tarty świeży imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średniej mocy palnika aż cebula się zeszkli. Dodać pozostałe przyprawy, szpinak i pomidory z puszki. Wymieszać. Poddusić około 10 minut, mieszając. Dodać śmietankę i poddusić jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco z ryżem basmati lub chlebkami naan . Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 333 kcal Tłuszcz
Zielona Kuchniagodzin, następnie przepłukać i ugotować do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy do soczewicy. Dodajemy pomidory z puszki, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, kminkiem. Gotujemy przez około 15 minut. Ja podałam z ryżem
Delusional Trinepaski. Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodać cukinię, pomidory, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut pod pokrywką z dziurką. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą. Smacznego Artykuł Potrawka z kurczaka z cukinią i pomidorami pochodzi
Smaki Arminesosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki cukru olej do smażenia Sos sojowy, cukier, imbir i mirin dokładnie wymieszać w miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso i wlać sos sojowy z dodatkami. Mięso smażyć, ciągle mieszając, aby mięso dobrze się rozdrobniło. Smażyć do czasu aż mięso nie będzie surowe, a nadal wilgotne i soczyste. Przełożyć(...)cukrem. Na patelni roztopić masło i wylać na nią roztrzepane jajka. Smażyć przez kilka minut, aż spód zacznie się ścinać, następnie zacząć mieszać, aby jajko dobrze rozdrobnić, powinno wyglądać jak dość sucha jajecznica. Od razu zdjąć z ognia i przełożyć na talerz. Przygotowanie soboro: Ugotowany ryż ułożyć na dnie pudełka, na ryżu ułożyć mięso z indyka (na jednej
Codzienne Gotowaniecynamon. Wymieszać. Dodać mięso pokrojone w dużą kostkę. Zwiększyć nieco ogień i smażyć mieszając kolejne 5 minut. Dodać różyczki brokuła oraz mleko kokosowe i koncentrat. Wymieszać. Przykryć patelnię i dusić na małym ogniu do miękkości brokuła. Pod koniec dodać ananasa. Ewentualnie dosolić do smaku. Podawać z ryżem
zadanie-gotowaniePolecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm. Doprawić solą i papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek lekko się przesmaży. Cebulę obrać posiekać drobno, czosnek obrać i posiekać, paprykę i chilli umyć wyciąć
Kuchnia Pokoleńsmażenia na patelnię włóż cebulę i wsyp curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż dalej. Kiedy mięso ładnie się przyrumieni a cebula zeszkli, na patelnię wlej śmietanę. Całość dobrze wymieszaj i duś przez chwilę. Na końcu danie dopraw pastą curry, dokładnie wymieszaj i podawaj np. z ugotowanym ryżem. *Czerwona pasta curry jest dość ostra. Dodawaj ją więc ostrożnie. Możesz także zamiast
blog.moje-pasje.infosię przesmaży dodajemy kalafiora. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był za rzadki, redukujemy go do pożądanej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość solą. Podajemy z ryżem
Smaki Na Talerzurybnego cukier do smaku liście kolendry, do podania ugotowany makaron ryżowy lub ryż do podania Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez 2 minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko
karmelowyBardzo wygodne do przygotowania w pracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w kawałki o grubości palca. Cebulki pokroić drobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli
Kuchnia Pokoleńrozgrzanej oliwie, po chwili dodać czosnek, a następnie pokrojonego indyka i smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dodać pomidory, kukurydzę, cukinię, zioła, cukier, sól i pieprz. Garnek przykryć i dusić potrawę około 15 minut. Po zakończeniu duszenia dodać posiekaną bazylię. Potrawka doskonale smakuje podana z ryżem lub makaronem. * Aby szybko obrać kukurydzę z kolby należy trzymać pionowo w jednej dłoni
Moja Mama GotujeOlej podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Rybę kroimy na kawałki, smażymy na oleju. Dodajemy posiekaną papryczkę, pomidory, mleko i pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszamy do połączenia składników i dusimy ok. 15-20 minut bez przykrycia, aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku. Można podać z ryżem lub makaronem, a nawet zjeść bez dodatków, takie to pyszne :) Smacznego
Kucharzycasamej patelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka. Dolewam ok 1 szklanki wody. Duszę całość na małym ogniu aż mięso będzie miękkawe. Dodaję przecier pomidorowy i doprawiam w razie potrzeby. Podaję z ryżem,kaszą lub tradycyjnie do chleba. Smacznego
Gotowanie PatkiMięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do drobiu, papryką, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor, podlewamy wodą, dodajemy warzywa, dusimy ok. 10-15 minut, dodajemy pomidory z puszki i ketchup . Następ nie przypra w iamy do smaku, dusi my jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ryżem
słodki bratekoliwy i wycieramy ręcznikiem papierowym, siekamy w mniejsze kawałki. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokrojone różyczki brokuła, suszone pomidory, żółty ser, mąkę ziemniaczaną i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formujemy kotlety, jeśli nie chcą się lepić dosypujemy trochę mąki ziemniaczanej. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Aga w kuchnipysznego. Ona wpadła na pomysł, po czym ja zdominowałam jej kuchnię: kroiłam, smażyłam, mieszałam, doprawiałam. W efekcie wyszło risotto, które jak na pierwszy raz oceniam bardzo dobrze ;-) Ciekawe - zawsze myślałam że to danie jest skomplikowane i ciężkie do wykonania :-) RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM 300 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 50g masła 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)gorącej wody. Szpinak myjemy i przebieramy. Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy
peggiwkuchnibakłażanem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 bakłażany 200g mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody olej do smażenia natka sól pieprz ½ szklanki wody Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki
Tureckie Przepisywymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać kurczaka, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Wlać pomidory, dodać kolendrę, jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać niewielką ilość wody. Przykryć i gotować kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone. Podawać przybrane kolendrą z ryżem lub chlebkiem nan. Smacznego
Codzienne Gotowaniepatelni podgrzać oliwę na to wrzucić cebulę i zieloną paprykę, chwilę smażyć następnie dodać pomidora. Całość z patelni przelać do garnka z kurczakiem pomieszać i dodać 1/2 łyżki garam masali, i jeszcze gotować przez 5-7 min. Przed serwowaniem posypać posiekaną kolendrą. Świetnie smakuje z ryżem
Smaki Przyprawy i Kolorypatelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek oraz mięso mielone. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać pomidory, koncentrat, cukinię i około 1 szklankę wody, tak, aby wszystkie składniki były pokryte. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić około 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub ryżem. Źródło
Moja Galeria Smakupodsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, drobno pokrojoną marchewkę i podduszone jabłka. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso z przyprawami i przekładamy do piekarnika, gdzie dusimy pod przykryciem 1-2 godziny (ewentualnie podlewając wodą). Z gotowego dania wyjmujemy goździki i ziarenka pieprzu (ciężkie zadanie :-)), podajemy z ryżem. Pychota
Rozpustne gotowaniesól, pieprz, cukier – do smaku * olej DODATKOWO: * makaron / ryż * świeży szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek – przesmażamy. Dodajemy mięso i na średnim ogniu smażymy ok. 5-7 minut. Zalewamy passatę pomidorową, wrzucamy bardzo drobno posiekaną chili, a następnie
Ostra na Słodkododajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi
Kuchnia Beaty