pomidory w puszce i ciecierzyca, reszta dodatków wedle uznania (polecam dodać świeżą cukinię lub bakłażana). Taki gulasz zazwyczaj jem na podwieczorek lub kolację, a z dodatkiem kaszy bądź ryżu może być również sycącym obiadem. Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka papryki wędzonej(...)łyżeczka (lub więcej) papryki ostrej w proszku odrobina cukru lub słodziwa do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję) sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia *papryka wędzona nadaje temu gulaszowi charakteru, więc bardzo polecam zaopatrzyć się w tę przyprawę i użyć jej w tym przepisie Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Zawsze głodna!mówiąc o pomidorach i wszystkim co z nich może powstać: uwielbiam! Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić łatwy i szybki przepis na sos pomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie), 1 średniej wielkości cebulka, zioła(...)smaku (najlepiej sprawdzą się te klasycznie włoskie: oregano, bazylia, tymianek), czosnek – 3 ząbki, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz papryczka chili do smaku, oliwa do smażenia (lub nierafinowany olej rzepakowy). Do naszego sosu możemy dodać również kukurydzę, ananas i wiele więcej. Jednak w mojej diecie są to produkty niepożądane dlatego nie znalazły się w przepisie. Tak samo
Gar ZdrowiaCurry, to potrawa, która często gości na naszym stole. Dzieci najbardziej lubią wersję z kurczakiem, mąż z owocami morza, a ja wegetariańską. Tym razem było po
Obiad za dychękurkumą. Dokładnie wymieszać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć plasterki polędwicy. Smażyć chwilkę aż lekko się zarumieni, następnie zdjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić mrożone warzywa, podgrzewać na małym ogniu, aż lekko się rozmrożą. Ja miałam mieszankę warzyw tj – marchew, kalafior, groszek, brokuł. Wlać wodę lub wywar i gotować(...)chwilkę minutę lub dwie Polędwiczki nie wymagają długiego gotowania. Wymieszać, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec obsypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. Pyszne danie, polecam
Kuchnia Pokoleńolej, dodajemy posiekany czosnek, adżikę ,mieloną kolendrę-chwilę podsmażamy, wykładam na talerzyk. Jeżeli trzeba dolewam oleju i podsmażam wołowinę-ale tak,żeby paseczki się nie stykały. Mięso ma się smażyć a nie gotować we własnym sosie. Kiedy mięso już podsmażone, dodajemy zawartość talerzyka (czosnek, adżika i przyprawy) oraz pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy. Wlewamy wino i deglasujemy. Następnie dodajemy włoszczyznę(...)wywaru wyjmujemy por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę. Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html
Kopystką po garachryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy(...)ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce na zakładkę, ponieważ ciasko nie skleja sie z sobą idealnie, jak np. w klasycznym cieście do pierogów. Samosy smażymy
vegetanieCurry z mięsem mielonym i ciecierzycą to idealne połączenie, które doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, wszelkimi kaszami i nawet ze świeżym pieczywem. Przyznam Wam szczerze, że ja uwielbiam je w wersji bez dodatków, ponieważ ogólnie jestem wielką miłośniczką ciecierzycy oraz takiego właśnie jedzenia. Całość jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, a po za tym szybka do przygotowania! Wystarczy jedna patelnia(...)słoika/1 puszka ciecierzycy 1 cebula 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku curry (dość sporo) sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Curry z mięsem mielonym i ciecierzycą - przygotowanie: Cebulę posiekać oraz zarumienić na niewielkiej ilości oleju i następnie podsmażyć z pokrojoną papryką i mięsem. Całość delikatnie oprószyć solą
Di gotujeTo proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś z
Dzieje kuchennej WiewiórySycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka. Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty(...)bulionu, śmietanki i koncentratu pomidorowego, opcjonalnie także z koperkiem. Masa na pulpety jest gęsta i kleista, dzięki czemu kotleciki nie rozpadają się i dobrze trzymają formę zarówno podczas formowania, smażenia, jak i później na talerzu. SKŁADNIKI / 4 PORCJE PULPETY/ 16 SZT. 1 puszka czerwonej fasoli (220 g po odsączeniu) 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki pestek słonecznika 3 ząbki
cool and mintypierwszym daniem którym z niej zrobię będzie właśnie ten kurczak. I tak też się stało, przepis jest szybki w przygotowaniu, ale pamiętaj przygotuj wszystkie składniki przed przystąpieniem do smażenia. Bo to wszystko się dzieje szybko :) Pikantny kurczak Gon Bao z orzeszkami ziemnymi ( przepis jest na 2 porcje, ja zrobiłam z podwójnej ilości) 300 gram piersi z kurczaka lub udek(...)smaż 2 minuty, mieszając cały czas, aż straci różowy kolor, dodaj cebulę i paprykę i wszystko smaż kolejne 3 minuty. Odcedź, odstaw na bok. Na 3 łyżkach oleju szybko przesmaż imbir, czosnek i chili, wlej przygotowany sos i całość zagotuj. Dodaj mięso z warzywami, dodaj dymkę i orzeszki. Duś przez 3 minuty, stale mieszając. Podaj z ryżem posypane dymką
Kuchnia na wzgórzuchce się aż tak bardzo jeść, zwłaszcza tłustych i smażonych rzeczy. Właśnie w tym okresie robię sobie najwięcej sałatek, w tym również takich, które mają być pełnowartościowym posiłkiem. Dzisiejsza sałatka z kapustą pekińską i fasolą, może być świetnym dodatkiem do obiadu lub zostać samodzielnym daniem, dzięki dodaniu do niej ryżu. Na zdjęciu widzisz wersję z ryżem parabolicznym i czerwonym. Jeśli
Blendmanmożna podać zarówno z makaronem jak i z ryżem. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a warzywa jędrne i kolorowe. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 200g makaronu Chow Mein olej do smażenia Warzywa (zamiennie można użyć gotowej mieszanki warzyw do dań
Blog z Apetytempolędwicy. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Podczas smażenia mięso posolić. Na sam koniec dodać podsmażoną cebulkę wraz z grzybami i wlać śmietanę wymieszaną z musztardą sarepską. Całość wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Sos powinien lekko się zagęścić. Gotowe danie od razu podawać, np. z ziemniakami, ryżem. Etapy przygotowywania dania
Ugotowaćsłupki. Kurczaka razem z grzybami, marchewką i czosnkiem smażymy w woku, lekko oprószając solą. Bulion zagotowujemy, dodając liście kaffiru, konfiturę z mango, sambal oelek. Do bulionu dodajemy mięso razem z grzybami, marchewką i czosnkiem. Zagotowujemy. W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do całości, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Podajemy z ryżem, posypujemy posiekanym szczypiorem
R'n'G Kitchen