ryż smażony - 6533 przepisów (strona:219/436)

INDYK W MORELACH 110

oleju. Filety lekko rozbijamy i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z czosnkiem i startą skórką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju , wrzucamy cebulkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w grubą kostkę pomidory i konfiturę. Gotujemy kilka minut.  Podajemy z ryżem. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 166

gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś

Chilli Czosnek i Oliwa
KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO 133

łyżka kurkumy łyżka czerwonej papryki łyżka suszonej kolendry olej ryż Piersi kurczaka pokroiłam na paseczki. Polałam olejem i wsypałam przyprawy. Dodałam jogurt bałkański. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na minimum 30 minut do lodówki. W czasie gdy mięso przechodziło smakami, na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodałam starte ząbki czosnku i imbir. Dodałam pastę curry

potrawyregionalne
Wątróbka z figami 143

łyżki masła, włożyć wątróbkę (masło ma być rozgrzane), smażyć odwracając co jakiś czas. Gdy wątróbka będzie z wierzchu ładnie przyrumieniona, a w środku lekko różowa dodać cebulę i połowę fig, oprószyć solą. Wymieszać, dusić razem około minuty. Wątróbkę wyłożyć na talerz, dodając resztę fig. Podałam z ryżem. zastawa

królestwo garów
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 157

kurczak uzyskał temperaturę pokojową. Kawałki kurczaka obtocz w panierce i smaż do zbrązowienia w głębokim tłuszczu (temperatura 180 stopni). Usmażone kawałki kurczaka odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, pastę chili i sok z limonki. Kurczaka podawać z sałatą lub ryżem. Smacznego

Plate of Joy
Zielone curry z krewetkami 170

Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty. Dodać krewetki, gotować kolejne 2 minuty. 4.  Zdjąć z ognia, dodać bazylię, wymieszać, natychmiast podawać z jaśminowym ryżem, posypane zieloną cebulką

Kuchnia Prezydentowej
Kaczka teriyaki 102

granatów. Mięso pokroić w plastry włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie gotowe, wlać sos, wymieszać, zagotować. Posypać sezamem prażonym na suchej patelni oraz pozostałymi pestkami granatu. Podawać z ryżem.   zastawa

królestwo garów
Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy 167

będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz to prosta sprawa ! Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek i pod koniec smażenia skrapiamy niewielką ilością grzybowego sosu sojowego. Nada wyrazisty grzybowy smak

vegetanie
Pierś kurczaka z serem kozim i kaparami 228

czasie przygotowałem sos pieczarkowy i wstawiłem do gotowania ryż). Na dużym ogniu rozgrzać na patelni olej (używam tego z pestek winogron - nie przypala się i jest pawie bezwonny) i szybko obsmażyć mięso z obu stron (dzięki temu będzie ono bardziej soczyste). Zmniejszyć ogień do średniego i smażyć po ok. 4 - 5 minut z obu stron. Gdy mięso będzie prawie

W SMAK
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 179

ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego Kaloryczność kotlecików obliczyłam specjalnie

IMPRESJA SMAKU
Bigos z brukselki 117

Całość przyprawiamy solą morską, czosnkiem, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy nie dłużej, jak 8-10 minut. Brukselka ma być jędrna. Smak bigosu z brukselki zaskakuje bardzo pozytywnie, nie czuć goryczki, która bardzo wielu osobom przeszkadza (na to jest też inny sposób ) . Podałam z filetami z drobiu i ryżem. Dla mnie… i nie tylko - pycha. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 530

smażymy na złoto.Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut.Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut.Podajemy natychmiast – gorące z ugotowanym na sypko ryżem.Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlety z marchewką i ryżem 139

świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie:     Ryż gotujemy ok. 10 minut. Gdy nam ostygnie dodajemy go wraz z jajkami do mięsa mielonego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy posiekany szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy małe kotleciki, wielkości śliwki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Pycha

Aga w kuchni
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6862

papierowy. Po usmażeniu całego kurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje.  Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją się sosem. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania
Indyk z bobem, papryką, cukinią, zieloną cebulką i ryżem 136

bobu 1 żółta papryka młoda cebulka z zielonymi cybuchami 1/2 łyżeczki słodkie papryki 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz szczypta kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek masło klarowane do smażenia 1. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy. W miseczce mieszamy oliwę, z papryką słodką, oregano i kurkumą, dodajemy tez sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty dajemy pokrojonego indyka, mieszamy(...)wodzie około 10 minut. Po wystudzeniu obieramy ze skórki. 3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy zamarynowanego wcześniej indyka. Jeśli danie robimy z ryżem brązowym, to musimy nastawić też ryż, bo gotuje się go 30 minut. Jak indyka i warzywa będą już prawie gotowe dodajemy do nich bób i cebulkę. Mieszamy. Gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki