Dzisiaj w roli głównej udka z kurczaka w pomidorach w troszkę orientalnej wersji z dodatkiem Garam Masala, kminu, imbiru i pieprzu cayene. Podane z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki i pietruszki. Szybki obiad dla całej rodziny, dużo smaku, mało pracy, czyli tak jak lubię :) Składniki 6 udek z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Kawałek Imbiru(...)natki kolendry lub Bazyli 1 łyżeczka kminu mielonego Ćwierć łyżeczki pieprzu Cayenne 2 łyżeczki garam masala 800g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki ½ szklanki wody Sól, pieprz, olej do smażenia Śmietana 30 % Sposób przygotowania Mięso wytrybować z kości , przyprawić solą i pieprzem podsmażyć na oleju na zloty kolor z dwóch stron. Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną
W kuchennej krainiemięso i smażyć na dość mocnym ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor (białko się zetnie) i lekko się przyrumieni. Podlać białym winem, kiedy wino odparuje dodać koncentrat pomidorowy, obie papryki i musztardę. Dokładnie wymieszać i dodać 350ml gorącego wywaru warzywno-drobiowego, gotować aż mięso będzie miękkie (mi zajęło to ok. 30 minut). W międzyczasie ugotować ryż, według przepisu
Dietologmałe to zostawić całe. Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić cebulkę i smażyć do momentu aż straci kolor surowizny. Dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać kawałki kurczaka i smażyć aż stracą kolor surowizny. Wlać wywar, dodać marchewki i gotować do chwili aż marchewki zmiękną. Następnie wrzucić groszek, wymieszać i gotować minutkę. Wlać śmietanę i wrzucić natkę pietruszki. Można zastąpić(...)greckim. Gdyby sos był za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleńłyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1,5 - 2 cm korzenia imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól i pieprz do smaku, oliwa lub olej do smażenia. Sposób przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: Filet z kurczaka płuczę i kroję w kostkę lub paski, oprószam solą oraz pieprzem i podsmażam na patelni(...)przez około 3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję mięso do sosu, doprawiam papryką, potartym na tarce o małych oczkach imbirem, zaprawiam maka kukurydzianą i duszę jeszcze przez około
Gotuj Się Kto MożeFasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie smaki i po prostu zakochałam się w tym przepisie. Podałam ją w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale pyszna będzie również jako samodzielna przekąska. Bardzo prosty przepis na danie w 15 minut! Jeśli znudziła Wam się tradycyjna fasolka z bułką i masłem, to polecam(...)oraz papryczkę chili. Smażymy około 1 min. W kubku lub szklance mieszamy sos sojowy z sokiem z cytryny i miodem. Wlewamy do składników w woku. Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 min. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek oraz sezam. Możemy podać z ryżem jaśminowym
Kuchnia MagdaLenyPokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka oraz pyszne warzywa, a do tego ryż. Dla nas obiad idealny. Pyszny. Danie inspirowane przepisem ze zbiorów siostry Anastazji. 800 g – 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 młoda cukinia(...)osobnej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju (mniej więcej 1/2 łyżki). Wrzucamy cząstki bakłażana i obsmażamy go przez chwilę*. Odstawiamy. Na patelnię po smażeniu bakłażana wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Warzywa smażymy przez chwilę, a gdy się zeszklą dodajemy pomidory wraz zalewą. Warzywa podlewamy mniej więcej 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy razem kilka minut. Następnie dodajemy
Smaki Na Talerzuminut. Dodajemy paprykę smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy kurczaka z przyprawą 5 smaków i przesmażamy kolejne 5 minut. Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy kasztany i kiełki fasoli mung. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia kolejne 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Można dodać pokrojonego ananasa z puszki
W kuchni wieczoremkilka minut. Kolejno, na patelnię z cebulą wyłożyć kurki. Całość smażymy przez około 6 minut i doprawiamy solą, pieprzem, cytryną oraz oregano. Dodajemy usmażonego kurczaka. Zmniejszamy moc gazu i całość podlewamy śmietaną, mieszamy, a następnie wyłączamy gaz. Dodajemy świeżą bazylię, mieszamy. Gotowego kurczaka w sosie kurkowym serwujemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak
Przepiski.plsmażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojonego w julenkę pora, sos sojowy, ananasa razem z zalewą, trawę cytrynową, pieprz, kaffir, cukier, bulion drobiowy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem
R'n'G Kitchenuwielbiają też inne produkty i płody rolne, jak ryż oraz groch. Macaroni con ceci, czyli pasta z cieciorką jest jednym z ważniejszych dań kuchni rzymskiej. To bardziej zupa niż klasyczna pasta. Nas zaintrygowała wariacja na temat makaronu z cieciorką: tagliatele z cieciorką i rozmarynem. Danie genialne! Powoli smażony rozmaryn wspaniałe aromatyzuje sos, a później połamany na małe kawałki świetnie
Niedzielny kucharztylko. Zupę można podawać tradycyjnie z ryżem lub makaronem, lub bagietką zapieczoną z mozzarellą. 1 litr zmiksowanych świeżych pomidorów lub passaty 1 litr bulionu 200 ml słodkiej śmietany 1 główka czosnku 1 duża cebula pęczek świeżej bazylii oregano 1 łyżka miodu sól, pieprz olej do smażenia Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać czosnek i smażyć
Jadło i czytadłodomowy, najlepszy. Dziś u mnie pudding ryżowy z dodatkiem smażonych jabłek, cynamonu i siemienia lnianego. Klejący, pyszny, niezbyt słodki, jak dla mnie rewelacyjny, wypróbujcie. Zapraszam na pudding ryżowy z jabłkami i cynamonem – pudding ryżowy na drugie śniadanie dla mojej rodziny się kłania Smacznego! Składniki: 1 szklanka mleka ½ szklanki ryżu 2 jabłka 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, zamiennie ekstrakt waniliowy
Zasmakuj Kuchniostygną dodać do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to należy dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodać szczypiorek i doprawić solą i pieprzem. Formować średniej wielkości kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Bardzo fajnie smakują
Zielona KuchniaDorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i dokładnie zamieszać. Smażyć 2-4 min. i dodać kapustę, znowu zamieszać i dodać pozostałe składniki oprócz groszku- gotować ok. 30 min.pod przykryciem, jeśli trzeba dodać wodę Po tym czasie dodać groszek, zamieszać i gotowac ostatnie 2 min. Gorącą czakalakę podawać z ryżem lub kaszą. A można zabrać na zimno do pracy jako lunch
Proste Potrawy