ryż smażony - 6533 przepisów (strona:222/436)

Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 139

przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku.  Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu  i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych

ClauditteMissCooking
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2283

Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać.   Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: ·        z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką

Mania Gotowania
Chrupiąca wołowina po azjatycku 223

sobą dokładnie.  Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka.  Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły. Do woka wlewamy sos i podgrzewamy cały czas mieszając, na dość dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje.  Podajemy natychmiast z ryżem

Mania Gotowania
Indyk po meksykańsku 158

papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć. Dodać warzywa - dusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat, ewentualnie podlać trochę wody. Na koniec doprawić do smaku - czosnkiem, papryką i solą. Podawać z ryżem

kolorowotorcikowo
C - Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym 155

rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą i pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 190

zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus

Monia miesza i gotuje
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 275

drobno posiekany imbir. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Wrzucamy przyprawy (bez soli i cukru oraz garam masali!) – wszystkie razem uprzednio tłuczemy w moździerzu. Dodajemy jeszcze łyżkę masła i smażymy cebulę, imbir, czosnek i przyprawy około 3 minut na małym ogniu, stale mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy do rondla puszkę pomidorów, razem z zalewą, a puszką odmierzamy sobie(...)mieszamy całość. Na sam koniec dodajemy cukier i sól, a także garam masalę.   Do sosu wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i podgrzewamy go w sosie. Danie tradycyjnie podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi kurczaka

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie curry z brązowym ryżem i warzywami 193

aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe(...)curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, czosnek, starty imbir, pieprz, sól, curry, kolendrę, trawę cytrynową, cynamon

ale Pysznie
Kremowy sos z pieczoną cukinią i suszonymi pomidorami 130

pieprz do smaku łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego parmezan do podania Do podania: ugotowany al dente makaron, ryż lub kasza   Nagrzewamy piekarnik na 200°. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki wielkości kęsa – ja pokroiłam w podłużne ćwiartki a je następnie w kawałki. Przekładamy cukinię(...)przemieszać.   W międzyczasie przygotowujemy sos – pomidorki siekamy na drobno, czosnek obieramy. Na patelnię wrzucamy pomidorki, smażymy je około 3 minuty, mieszając. Do nich dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jeśli używamy suszonych ziół, rozcieramy je w rękach i dodajemy. Wszystko smażymy minutę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy kremowy serek, śmietanę i wszystko dokładnie rozprowadzamy na gładki

Smaczna Strona
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 199

śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza.Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka.Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy), D (dba o nasze kości) oraz witaminy(...)rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku  1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam

W kuchni Karmel-itki
Chili sin carne 173

pikantnych przypraw, użyjcie mniej chili w proszku lub je pomińcie. Do przyprawienia użyłam wystarczająco dużo aromatycznych przypraw, aby potrawa bez chili była nadal pyszna.  Chili najbardziej smakowało z ryżem i kubkiem jogurtu naturalnego. Składniki:  puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona(...)octu balsamicznego 1 łyżka oleju sól do smaku Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.  Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty.  Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać

Codziennik Kuchenny
Bibimbap 194

łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół, miękki miąższ z pestkami usunąć przy pomocy łyżeczki. Ogórka pokroić w drobną kostkę(...)smaku. Zdjąć z patelni i dołożyć do piekarnika cebulkę razem ze szczypiorkiem pokroić w krążki i podsmażyć na 2 łyżeczkach oleju sezamowego, dodać mięso, 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć do zrumienienia. Gotowe zdjąć z patelni i umieścić w piekarniku na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w paski  grzyby shiitake. Odłożyć do piekarnika z reszty składników przygotować dressing

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet zbójnicki 141

wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek(...)musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe to zapraszam po przepis! SKŁADNIKI: 1 kg schabu, u mnie bez kości, pokrojony w plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki

Zasmakuj Kuchni
Koreański gulasz z tofu i kimchi 211

ugotowanej na wywarze z kombu i sardeli (ang. anchovies) zagęszczonej kimchi i tofu. Ja “zweganizowałam” tę potrawę i zastąpiłam mięso grzybami. Jest pysznie pikantna, super rozgrzewająca, a podana z ryżem bardzo sycąca. Polecam! Składniki: Bulion: 25 g (1 opakowanie) suszonych wodorostów kombu (inaczej zwanych kelp) korzeń małej pietruszki 2 szklanki wody Gulasz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cebulka dymka(...)paprykę chilli. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy namoczone i pokrojone grzyby, kimchi, sól i cukier oraz szklankę bulionu warzywnego. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy przez około 15 minut aż grzby będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną dymkę, odcedzone tofu i delikatnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Artykuł Koreański gulasz

Lamarida.pl
Krupnik z kaszą jęczmienną 91

odrobina ziół, nie spodziewałam się fanfarów. Zero smażenia, zero cebul, minimalizm i kropka. I fakt, fanfarów nie było, ale zupa była smaczna. Naprawdę. Cała nasza trójka wyjadła ją do dna. I zupełnie nie irytuje mnie fakt, że za parę dni znowu będziemy ją jeść. Chociaż myślę czy kaszy nie zastąpić ryżem. Tylko wtedy to już chyba nie będzie krupnik

Kardamonovy