ziemniaków, ale do mięsa również idealnie będzie pasował ryż czy kasza. Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu pieprz 200 g śmietany 18 % 250 g pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy
Kulinarne przygody Gatitybardzo porowata i delikatna. Składniki: 1 szklanka mąki z brązowego ryżu kilka łyżek mąki pełnoziarnistej 1-2 drobno pokrojone banany 2 łyżki słodziwa (np. syropu z buraków cukrowych, daktyli, itp.) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki ulubionego mleka Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (ma powstać gęste ciasto). Rozgrzej olej. Smaż placuszki z obu stron za złoto (1 łyżka ciasta
Qlinarnie i QlinarnieWówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :). Smacznego
KasiekGotujeTak samo jak pysznie brzmi , tak samo pysznie smakuje!Nie tylko z bananami , ale i prażonym kokosem – przywodząc na myśl słoneczne , egzotyczne wakacje!Tymi przepysznymi
Ostra na Słodkomakaronu i ryżu; tę samą technikę można zastosować do cukinii. Płyty indukcyjne. Podczas gdy piekarnik pracuje, możesz trzymać kilka garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje i zamroź połowę: możesz go użyć w zupach, gulaszach, bulionach, sosach lub potrawkach. Na boku ugotuj dobry garnek sosu pomidorowego lub smażonych pomidorów, a połowę(...)ugotowanie sporej ilości ciecierzycy lub fasoli. Suszone nasiona roślin strączkowych są bardzo sycące i mają tysiące zastosowań. W połączeniu z warzywami i mięsem w gulaszu lub stir-fry z ryżem, w ciepłych sałatkach z ryżu lub quinoa, puree z bulionu i warzyw w postaci kremu lub w hummusie o różnych smakach. Jeśli użyjesz szybkowaru, będą gotowe w mniej niż pół
ProstePesto.plWłożyć mięso do miski i obsypać solą, pieprzem, papryką słodką w proszku, chilli, imbirem,cynamonem. Dokładnie wymieszać, żeby przyprawy doszły do każdego kawałka mięska. Wrzucić mięso do cebuli i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki zieloną fasolkę,przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekane drobno suszone daktyle. Zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem(...)ognia. Wylać całą zawartość z patelni do specjalnego naczynia,posypać szafranem i wymieszać. Zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpomidory w puszce i ciecierzyca, reszta dodatków wedle uznania (polecam dodać świeżą cukinię lub bakłażana). Taki gulasz zazwyczaj jem na podwieczorek lub kolację, a z dodatkiem kaszy bądź ryżu może być również sycącym obiadem. Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka papryki wędzonej(...)łyżeczka (lub więcej) papryki ostrej w proszku odrobina cukru lub słodziwa do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję) sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia *papryka wędzona nadaje temu gulaszowi charakteru, więc bardzo polecam zaopatrzyć się w tę przyprawę i użyć jej w tym przepisie Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Zawsze głodna!mówiąc o pomidorach i wszystkim co z nich może powstać: uwielbiam! Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić łatwy i szybki przepis na sos pomidorowy. Dla mnie jest on idealnym dopełnieniem ryżu, wszelkich kasz bezglutenowych (makaron wykluczyłem z powodu glutenu). Gotowi? Składniki: 3 duże, przejrzałe pomidory (opcjonalnie pomidory z puszki), 1 papryka, 1 średniej wielkości marchewka (opcjonalnie), 1 średniej wielkości cebulka, zioła(...)smaku (najlepiej sprawdzą się te klasycznie włoskie: oregano, bazylia, tymianek), czosnek – 3 ząbki, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz oraz papryczka chili do smaku, oliwa do smażenia (lub nierafinowany olej rzepakowy). Do naszego sosu możemy dodać również kukurydzę, ananas i wiele więcej. Jednak w mojej diecie są to produkty niepożądane dlatego nie znalazły się w przepisie. Tak samo
Gar ZdrowiaCurry, to potrawa, która często gości na naszym stole. Dzieci najbardziej lubią wersję z kurczakiem, mąż z owocami morza, a ja wegetariańską. Tym razem było po
Obiad za dychękurkumą. Dokładnie wymieszać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i rozłożyć plasterki polędwicy. Smażyć chwilkę aż lekko się zarumieni, następnie zdjąć mięso z patelni. Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić mrożone warzywa, podgrzewać na małym ogniu, aż lekko się rozmrożą. Ja miałam mieszankę warzyw tj – marchew, kalafior, groszek, brokuł. Wlać wodę lub wywar i gotować(...)chwilkę minutę lub dwie Polędwiczki nie wymagają długiego gotowania. Wymieszać, sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec obsypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. Pyszne danie, polecam
Kuchnia Pokoleńolej, dodajemy posiekany czosnek, adżikę ,mieloną kolendrę-chwilę podsmażamy, wykładam na talerzyk. Jeżeli trzeba dolewam oleju i podsmażam wołowinę-ale tak,żeby paseczki się nie stykały. Mięso ma się smażyć a nie gotować we własnym sosie. Kiedy mięso już podsmażone, dodajemy zawartość talerzyka (czosnek, adżika i przyprawy) oraz pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy. Wlewamy wino i deglasujemy. Następnie dodajemy włoszczyznę(...)wywaru wyjmujemy por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę. Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html
Kopystką po garachryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek, pieprz Składniki na ciasto mieszamy w misce, aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na czas przygotowania nadzienia. Farsz przygotowujemy od ugotowania ryżu, w czasie kiedy gotuje się ryż przygotowujemy(...)ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Po czym wycinamy kwadrat, powinien mieć bok ok. 8 cm. Na środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce na zakładkę, ponieważ ciasko nie skleja sie z sobą idealnie, jak np. w klasycznym cieście do pierogów. Samosy smażymy
vegetanieCurry z mięsem mielonym i ciecierzycą to idealne połączenie, które doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, wszelkimi kaszami i nawet ze świeżym pieczywem. Przyznam Wam szczerze, że ja uwielbiam je w wersji bez dodatków, ponieważ ogólnie jestem wielką miłośniczką ciecierzycy oraz takiego właśnie jedzenia. Całość jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, a po za tym szybka do przygotowania! Wystarczy jedna patelnia(...)słoika/1 puszka ciecierzycy 1 cebula 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku curry (dość sporo) sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Curry z mięsem mielonym i ciecierzycą - przygotowanie: Cebulę posiekać oraz zarumienić na niewielkiej ilości oleju i następnie podsmażyć z pokrojoną papryką i mięsem. Całość delikatnie oprószyć solą
Di gotujeTo proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś z
Dzieje kuchennej Wiewióry