bardzo aromatyczne, że podobno zapach unosił się przez otwarte okno daleko daleko...:) Świeży imbir, kolendra, curry, kurkuma i mleczko kokosowe i oczywiście filety z kurczaka...do tego mój ulubiony ryż basmati. Samo przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a znudzone piersi z kurczaka nabiorą nowego charakteru. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku(...)mięso, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cebulę, czosnek i imbir, podsmażyć, następnie wrzucić marchewkę i wlać bulion. Dodać resztę przypraw i dusić około 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Wlać mleczko kokosowe, doprawić solą i chwilkę jeszcze pogotować. Można zagęścić sos dodając łyżkę mąki wymieszaną w wodzie. Podawać z ryżem. Smacznego
na moim stole...chili PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przesypujemy na duży talerz. Czosnek ścieramy na tarce, cukinię kroimy w cienkie półplastry, a następnie na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w małą(...)czosnek i imbir, smażymy 1 minutę, co chwilę mieszając. Dodajemy paprykę oraz cukinię i mieszając podgrzewamy przez około 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Zgarniamy warzywa na bok patelni, a w wolne miejsce wbijamy jajka. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos sojowy, a po chwili także ugotowany wcześniej ryż oraz posiekaną papryczkę
cool and mintytych dań, które zna prawie każdy. Nie wymaga wiele wysiłku w jego przygotowaniu, a jest doskonale aromatyczne i przygotowuje się szybko. Możecie je podać z chlebkami naan, białym ryżem lub tak jak ja z czarnym. W chłodne dni także doskonale Was rozgrzeje! Inspiracja: karmelowy.pl Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 500 ml przecieru pomidorowego/pomidory(...)łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Odrobinę posól i popierz do smaku. Przełóż go do patelni z sosem. Gotuj przez kilka minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj delikatnie jogurt i podawaj danie z ryżem, posypane kolendrą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówobiad wegetariański. Kotlety z grochu obłuskanego, z kaszą bulgur i pyszną surówką z kapusty pekińskiej.Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej. Smakiem przypomina ryż, a wyglądem kaszę pęczak. Zawiera dużo białka, ma niski indeks glikemiczny i daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką(...)pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego.Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego
Anioły w kuchnimielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz 3 cm kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szpinak przepłucz pod wodą i osusz(...)zalewą zmiksuj na gładką masę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj zblendowane pomidory. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, gotuj około 10 minut – aż sos zacznie
Moja pasja smakujeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek 1/2 łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki suszona natka pietruszki 1 łyżeczka jajko kasza manna 1 łyżka olej do smażenia Sos: pomidory w puszce 1 puszka przecier pomidorowy(...)dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem
Kuchnia Pauletteswymieszać. Smażyć tak długo aż mięso straci kolor surowizny. Cukinię umyć, przekroić na pół. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć nasionka. Teraz to już tylko pociąć na cienkie pół plasterki. Wlać tyle wody żeby mięso było prawie przykryte. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę, natkę pietruszki, wymieszać. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego
Kuchnia PokoleńMąż zajada z ryżem, a ja już bez dodatków. Potrawa jest bardzo aromatyczna od ilości warzyw, dlatego gorąco polecam ten szybki i zdrowy obiadek 👌 Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka różyczek brokuła 1 cukinia 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Pierś(...)jeśli mamy). Dusimy pod przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem
Walijskie PichcenieKuchnia japońska wielu z nas najbardziej kojarzy się chyba z ryżem i sushi. Nie można jednak zapominać, że Japonia to także bogactwo dań z azjatyckimi makaronami. Dzisiaj zapraszam Was na danie inspirowane kuchnią japońską, właśnie z jednym z japońskich makaronów. Pamiętajcie, że według japońskiej etykiety, makarony również jada się pałeczkami. Łyżki używamy do zjedzenia zupy. Jedzenie pałeczkami nie jest, wbrew(...)charakteru. Jako składniki zup dodaje się: krewetki, rozdrobnioną tempurę ( kakiage ), smażone z cukrem tofu ( abura age ), pokrojoną drobno szalotkę, sos sojowy, ryby w cieście bardzo cienko skrojone ( kamaboko ), a także mirin. (Mirin to słodka przyprawa w płynie o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni ryżowej z wódką ryżową. Dodatek mirinu do rybnych
Codzienna kuchnia niecodziennakumin i gałkę muszkatołową i stale mieszając smażyć jeszcze około minuty . Przełożyć podsmażoną cebulę i seler do dużego garnka, dodać podsmażone mięso, pomidory , bulion i ciecierzycę i doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień , przykryć i gotować na wolnym ogniu delikatnie przez 1 godzinę . Dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut Dodać ryż i gotować pod przykryciem przez 30 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 30 dag kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek 1 marchewka 1 pietruszka ½ papryki 1 duża cebula 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ramy do smażenia lub olej 2 ziela angielskie Jarzynka(...)kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując. Zestawiam z ognia. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą. http://handerek.com.pl/ Smacznego
Wanilia i KardamonBardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej . Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami. Składniki 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych 2 kromki białego chleba namoczonego siekana zielona pietruszka, łyżka cebula dymka ze szczypiorkiem siekana jajko sól,pieprz olej do smażenia Filety … Czytaj dalej Kotleciki z dorsza
gotuj ze mnąpatelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola. Mięso przełożyc do sosu paprykowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa. Podawać z dowolnymi dodatkami : ziemniaki, ryż, makaron. Ja podałam z polentą. Polente gotwałam dzień wcześniej. Wylałam ja do pojemnika
Spice things upostrej papryki 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% olej do smażenia 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka mąki olej Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej wrzucić mięso i smażyć aż całkowicie się zetnie. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie wlać szklankę wrzątku. Pomidory posiekać i wrzucić do wywaru(...)razie potrzeby wlać wrzątek. Dodać wszystkie rodzaje papryk oraz mąkę i koncentrat. Chwilę smażyć, wlać nieco wody, rozpuszczając koncentrat i mąkę w wywarze. Na końcu zagęścić słodką śmietanką bezpośrednio do sosu. Dokładnie wymieszać, zagotować, dodać natkę i doprawić w razie potrzeby. Podawać z kluskami lub ryżem i dowolną surówką
Czerwień i błękitząbki czosnku. Odwróć kurczaki na drugą i wsyp do rondla cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. Krok 3 Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę, przykryj i duś na wolnym ogniu godzinę. Na koniec posól i popierz do smaku. Podawaj z ryżem i surówką. Artykuł Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDanie lekkie a za razem sycące, doskonale współgrające smakiem z ryżem z ziołami (przepis tutaj) . Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania kotletów z kalafiora: 1 kalafior, 1 mała cebula lub pół dużej, 1 jajko, bułka tarta, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki lub koperek – opcjonalnie. Sposób przygotowania kotletów z kalafiora: Płuczę kalafiora
Gotuj Się Kto Możeząbek czosnku. Gotować ok 15 minut. Odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z ryżem i kapustą. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Z masy formować owalne kotleciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Oliwę rozgrzać i podsmażyć na niej posiekaną pozostałą cebulę i czosnek. Dodać liście
Zielona KuchniaSzkocji. Śniadanie : Frittata ze szparagami i zielonym groszkiem Lunch : Potrawka z ciecierzycy z ryżem Jedzonko do pracy Przygotowanie potrawki z ciecierzycy: W rondelku roztopić łyżkę masła z łyżką oliwy i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę , czosnek wyciśnięty przez praskę i drobniutko pokrojoną papryczkę chilli . Smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie. Dodać przyprawy: 3 ziarna zielonego
Codzienne Gotowanierozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Podsmażamy krótko imbir, a następnie dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało wyśmienicie. Smacznego
Kucharzycadnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć jak w przepisie. Polecam z ryżem lub aksamitnym puree ziemniaczanym. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 małe pojedyncze piersi kurczaka ¹⁄₃ szklanki mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki bułki tartej 2 łyżko tartego parmezanu / opcjonalnie 1 jajko / roztrzepane sól morska pieprz olej do smażenia FARSZ 150 g świeżego szpinaku lub mrożonego 1 ząbek czosnku starty na tarce sól
cool and mintypodczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos to proponuję podawać tą potrawę najlepiej z ryżem. Składniki: 10 pałek kurczaka 35 dag pieczarek 1 duża zielona papryka 1 cebula 4 łyżki posiekanego koperku 3 szklanki bulionu pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżki mąki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Pałki z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony. Smażymy na patelni
Pobite gary Barbaryjajkiem, posiekaną cebulą i przyprawami do smaku. Formować klopsiki, obtaczać w mące i smażyć na świeżym tłuszczu z obu stron. Następnie wyjąć klopsiki, sos własny zaciągnąć mąką, w razie potrzeby doprawić, zagotować. Dodać posiekany koperek, śmietanę i zagotować. Włożyć klopsiki i możemy podawać z kaszą, ryżem i ziemniakami
Tradycyjna Kuchniażaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili
Kuchenne Wariacjedzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą
Tradycyjna kuchnia Kasiponiewiera mnie jakieś choróbsko. KREWETKI PO BIAŁOWIESKU ok.4 łyżki oliwy do smażenia 1 średniej wielkości cebula 1/2kg mrożonych krewetek koktajlowych (20% wody) kilka listków żubrówki 1 ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy sól i pieprz do smaku pęczek pietruszki do dekoracji 200g (dwa woreczki) ryżu parboiled Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym tłuszczu. Krewetki wrzucamy na patelnię(...)ostre listki i zbyt duże kawałki będą wyczuwalne w potrawie. Listki dorzucamy do krewetek i cebuli i mieszając podsmażamy do momentu, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą i ryżem- chwilę podsmażamy. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Tuż przed podaniem posypujemy potrawę posiekaną natką pietruszki. *edit: Nasza
les mirabellesLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej WiewióryCo tu pisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć.Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne.Do zrobienia sosu szykujemy:- 20 g przyprawy
Pasje Jolkipatelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe
Mania Gotowania