sycące danie na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z indyka 1 jajko natka pietruszki lub koperek 1 cebula 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz olej do smażenia SOS POMIDOROWY 2 szklanki passaty pomidorowej bazylia,oregano,słodka papryka,czosnek mielony sól,pieprz WYKONANIE Mięso przekładamy do miski i dodajemy jajko,startą na tarce cebulę,sól,pieprz,bułkę tartą(...)wielkości dużego orzecha włoskiego.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy uformowane kuleczki i smażymy z każdej strony przez kilka minut. Kiedy klopsiki się podsmażą wlewamy passatę i dodajemy wszystkie przyprawy.Gotujemy je w tym sosie przez 15 min.Tak przygotowane klopsiki podajemy np.z makaronem,ryżem czy ziemniaczkami :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszasposób wykorzystania boczniaków zna chyba każdy. Z dodatkiem ulubionych świeżych warzyw i kaszą lub ryżem stanowi pełnowartościowy bezmięsny obiad. Przed panierowaniem grzyby można także oprószyć ulubionymi ziołami czy przyprawami. Składniki (4 porcje) -600 g boczniaków -1 jajko -bułka tarta -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Boczniaki umyć, odłożyć na papierowy ręcznik by obeschły. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce rozkłócić
Zielona Kuchnianią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto podczas podpiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię z ziarnami. 2. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki, paprykę w paski, cukinię
kruche babeczkiaromatyczna, miękka i delikatna. Możemy ją podać z puree z ziemniaków lub z ugotowanym ryżem. Jeśli Wasze piersi będą bardzo tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny
Kulinarne przygody Gatitycytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy na łyżce oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wędzoną. Kcal: 221,8 B: 15,4 g; W: 18,7 g; T: 10,3 g Obiad INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI - 100 G mielonej piersi z indyka - 50 g brązowego ryżu - 200 g kalafiora
Health-Fit-Lifeminut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego
Mama z miastatrzeba też dodać posiekany ząbek czosnku). Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki
Kulinarne Inspiracjewysypujemy z woreczka i gotujemy na mleku z dodatkiem 2 łyżek miodu. Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło razem z 1 łyżką miodu, a następnie smażymy na nim ananasa. Mango obieramy ze skóry i miksujemy na gładkie puree. W szklankach
Kuchnia Bon AppetitDopełnieniem smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli składniki na sos: puszka pomidorów krojonych 400 g 1 duży
Zasmakuj Kuchnitrochę więcej 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dodatkowo ugotowany ryż lub kasza do podania Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć niewielką ilością soli. Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć z oleju (można go zachować do smażenia) i drobno pokroić. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka
Pełny talerzkostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę na tłuszczu
Pyry na Gazprzełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 10-15 minut lub dłużej (do miękkości). Czas smażenia zależy od tego, na jak duże kawałki zostało pokrojone mięso. Shawarma zwykle jest podawana z sałatką w chlebku pita. Pomimo tego u mnie było jak u Atinki: z ryżem po arabsku i z sałatką
In my kitchenczosnkiem i smażyć około 1 minuty cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich stron. Mieszać często. Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem
O kuchni z uczuciemcebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Jajka siekamy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki (ryż, cebulę, ugotowane jajka, pieczarki) mieszamy ze sobą. Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzenierozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut. Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać z ryżem i kleksem śmietany
W kuchni wieczoremchwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów. Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. Ciasto Kalafior porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować wodę
Cukier&Puderpieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką
Ewa w kuchnikostkę mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy mielonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Można dolać trochę wody.Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem lub makaronem.Na telerzu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowepatyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkacukru i po dokładnym wymieszaniu dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka podałam z ryz-na-sypko z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ogóreczkami "krokodylkami "Ogóreczków na zdjęciu mało
Proste Potrawywoku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą z pomarańczy. Post Pomarańczowy kurczak stir fry pochodzi
Poezja smakuwołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem. Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowymDo misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć.Ustawić na program low i gotować(...)minut lub do czasu lekko aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!Uwagi: Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy pomidory
Stare Garylekko kwaśny jest bardzo dobry, sto razy lepszy od tych ze sklepowych słoiczków, a także o wiele zdrowszy, gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Do tego dania najlepiej pasuje ryż ugotowany na sypko. [embed]https://youtu.be/4sQMWJoomww[/embed] Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: pierś z kurczaka (około 300 g, ale może być więcej) papryka czerwona 5-6 plastrów(...)Następnie dodajemy pora i marchew. Po kilku minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki ananasa i wcześniej przygotowany sos. Potrawę gotujemy przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ryżem. [caption id="attachment_7999" align="aligncenter" width="685"] Kurczak w sosie słodko
e-PrzepisyKulinarnelekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Danie podawać z ryżem, który idealnie tu pasuje. Gwarantuję, że efekt końcowy mile Was zaskoczy Składniki (na 2 porcje): 2 filety z łososia ze skórą (każdy po około 170-200 g) 1 bulwa kopru(...)plastry. Doprawić solą i ułożyć na patelni po łososiu. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z dwóch stron, aż lekko się zrumieni. Następnie wlać odłożony sok z pomarańczy. Gdy sok odparuje można wyjąć z patelni. Na talerzach położyć plastry kopru włoskiego, obok łososia. Całość polać przygotowanym sosem. Podawać z ryżem. Smacznego
Oryginalny smakTradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom. Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)pozostałymi przyprawami i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty. Dodać pomidory, szklankę wody i liść laurowy. Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem. Ten przepis bierze
wyzwania kuchennepodania z ryżem. Składniki (4 porcje) -200 g zielonej soczewicy -250 g boczniaków -1/2 cebuli -1 duża marchewka -2 łodygi selera naciowego -1 pietruszka korzeniowa -listek laurowy -ziele angielskie -2 łyżki oleju -natka pietruszki do podania Przygotowanie Soczewicę ugotować. Boczniaki umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać boczniaki i smażyć razem kilka(...)niecałą szklanką wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15-20minut do odparowania płynów. Jeśli potrawka jest za rzadka - wedle uznania może delikatnie zagęścić ją mąką. Podaważ z ryżem lub kaszą posypaną natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 283,6 kcal Tłuszcz: 7,5g Białko: 17,4g Węglowodany: 22,5g Smacznego
Zielona Kuchniaziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoc(...)morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka
Pomysłowa kuchniapodstawie przepisu z małej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: ? 4 banany ? 2 łyżki soku z cytryny ? 1/2 szklanki sezamu ? olej do smażenia Ciasto ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g mąki pszennej ? 2 łyżki kaszy manny ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 200 ml wody Syrop ? 500 g cukru ? 250 ml wody – 1 szklanka(...)miałam mąki ryżowej, zmiksowałam więc ryż w młynku do kawy. ? Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. ? Rozgrzać olej w metalowej misce. ? Przygotować 2 patyczki drewniane – szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju. ? Smażyć na złoty kolor, wyjąć i osączyć
To co kochammałej książeczki Kuchnia Chińska z przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: • 4 banany • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop • 500 g cukru • 250 ml wody – 1 szklanka(...)więc ryż w młynku do kawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Przygotować 2 patyczki drewniane – szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju. • Smażyć
To co kocham