ryż smażony - 6533 przepisów (strona:188/436)

Szczawiowa z ryżem 144

cebule 2 ziela angielskie liść laurowy porcja rosołowa z kaczki 2-3  duże garści szczawiu marchew 2-3 szt pietruszka 1 szt seler korzeniowy średniej wielkości 1/2 szt ryż  jaja na twardo 6 szt pieprz sól lubczyk(...)roztopić. Przełożyć do niego szczaw i czosnek. Smażyć razem na małym ogniu przez około 5 minut.  Do gotowego wywaru dodać szczaw z czosnkiem, razem wymieszać i zagotować .  Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sypki ryz zagotować i pozostawić w ciepłym miejscu do wchłonięcia wody. Rozłożyć łyżką do talerza ryż i zalać gorącą zupą. Zupę podać

w mojej kuchni
Żółte leczo 147

Przepyszne leczo z żółtych warzyw  ma też swój urok podane z ryżem  pięknie się prezentuje A smakuje nawet lepiej niż tradycyjne  Zapraszam do wypróbowania   Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej(...)przeciśnięty przez praskę  czosnek cały czas smażyć  • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania  wody pod koniec duszenia dodać fasolkę i pokrojone  pomidory koktajlowe.  • Doprawić solą pieprzem  • Dodać nie całe pół łyżeczki kurkumy dobrze wymieszać. Podawać z ryżem

W królestwie smaków Beaty
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych przed smażeniem lub posypania po usmażeniu. Sól mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście(...)pożądanej grubości. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL MACHA – do ryb gotowanych na parze, ryżu, lodów i deserów z bitą śmietaną. Świetna do sera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać

Karo in the Kitchen
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 141

Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.  Główną jej zaletą jest wyborny smak.  Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a   100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto:  odkwasza organizm   sprzyja przemianie materii.  bogata w witaminy B1, B2, C i PP.  cenne źródło(...)Pasuje na obiad, podana z ryżem,     pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy do smażenia gałązki świeżego tymianku 1 łyżka

potrawyregionalne
Wok pyszności 84

pyszności Prosty sposób na sobotni obiad, potrawkę można podać z makaronem, ryżem. Delikatne mięso z kurczaka w słodko pikantnym sosie. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        5 łyżek sosu sojowego ciemnego ·        5 łyżek ketchupu pikantnego ·        2 łyżki miodu(...)pietruszki ·        1 cebula ·        Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w paski, przekładamy do miski, doprawiamy solą. 2.    Dodajemy sos sojowy, ketchup, miód, wszystko razem dokładnie mieszamy i prużymy razem z sosem na niewielkiej ilości rozgrzanego

Kulinarna Chwila
opieńki i zielonki=sos i kotlety z kaszą... 158

kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 159

wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę, gotuj około(...)gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście ‚zwiędną’ Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą

Moja pasja smaku
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI 129

smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich   dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s. Krok(...)blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe. Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami. Polecam

Moja Książka Kucharska
Zupa curry z dynią i papryką 125

pożywna zupa, którą można gotować przez cały rok. Wystarczy świeżą dynię zamienić na mrożoną – bo dynia jest tutaj kluczowa Danie to można serwować zarówno solo, jak i z ryżem. Świetnie sprawdza się jako lunch do pracy. Polecam! Składniki: 1 duża cebula 3 cm korzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy(...)czas mieszając. Dodajemy przyprawy, ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut mieszając. Wrzucamy paprykę, ciecierzycę i dynię, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym pieczywem np. chlebkiem roti lub ryżem. Smacznego! Artykuł Zupa curry z dynią i papryką

Lamarida.pl
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 205

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje

głodny alergik
Indyk w curry z warzywami 142

zapach i smak dalekich Indii. Indyka w curry możecie podać z dowolnymi dodatkami typu kasza, ryż, albo po prostu zjeść jako osobny posiłek. Składniki 400g filety z indyka 2 łyżeczki curry 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 2 łyżki śmietany oliwa do smażenia szklanka makaronu razowego np. rurki mała cebula sól pieprz Indyk w curry z warzywami – przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka obiadowa z buraczków 114

przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.   Sałatkę podawaj z… ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, plackami, kotletami lub krokietami.         Polecam Wam też inne dodatki do obiadu… – Surówka z marchewki – Sałatka obiadowa z cukinii – Kalafior duszony w śmietanie – Cukinia smażona w cieście – Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego

Kulinarne S.O.S.
Masło z orzechów: Masło orzechowe czyli zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych 126

pindasaus. To sos, który trafił do Holandii z azjatyckich kolonii i używany jest do mięsa, ryżu, ale przede wszystkim do frytek. W jego skład wchodzi oczywiście masło orzechowe, ale też sos sojowy, pikantne przyprawy: imbir, sambal, czosnek. Można do niego dołożyć też smażoną cebulkę, sezam, kiełki soi, mleczko kokosowe. Niektórym Polakom smakuje takie połączenie od pierwszego razu, inni nie mogą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Placuszki dyniowe 152

purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować

mecooks
A la gołąbki szybko i pysznie 140

mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować klopsiki. Kapustę pokroić drobno, ale nie na papkę. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Wrzucić pieczarki, smażyć chwilkę. Dodać poszatkowaną kapustę, suszone grzybki i smażyć aż kapusta lekko się przesmaży. Musi stracić kolor

Kuchnia Pokoleń
Pulpeciki w sosie pomidorowym z orechiette 224

pomidorowym przyrządzam na przemian z mielonymi kotletami. Jest to błyskawiczne danie, które można podać z ryżem lub makaronem. Pulpeciki – klopsiki podaję nawet z kopytkami . No i mam pytanie, czy pulpeciki to to samo co klopsiki. Na ogół przyjmuję, że klopsiki to mielone smażone, natomiast pulpeciki to mielone gotowane. Sposób przygotowania farszu na pulpeciki lub klopsiki niczym specjalnie się

codojedzenia
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 163

cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili, pocięte na "zapałki" pędy bambusa, drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 225

makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej.   Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt naturalny, miód, owoce, bakalie

upichcona
Karkówka w sosie ketchupowym 239

mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy

Pobite gary Barbary
Kotlety ryżowe z serem. 95

zielonego koperku olej rzepakowy WYKONANIE: 2 jajka gotujemy na twardo kroimy w drobną kostkę,dodajemy ryż, ser, szynkę,  dodajemy surowe jajko, mieszamy dokładnie, jeśli ciasto będzie mało spójne dodajemy trochę bułki tartej i ponownie wyrabiamy, następnie formujemy kotleciki, maczamy w bułce tartej, smażymy na bardzo rozgrzanym , dość głębokim tłuszczu (w przeciwnym razie mogą się rozpadać, a ser wypływać

Kuchnia Beaty
Polędwiczka wieprzowa w sosie z porów 231

oleju obsmażyć każdy kawałek mięsa. Na koniec dodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie. Można podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką

Smakołyki Asi
Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym 146

kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam. Składniki na ok. 12 paluszków rybnych: 30dkg fileta rybnego (ja użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Na sos jogurtowo-koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% łyżka posiekanego koperku

Maślane ciasteczko
Ryby i studenty głosu nie mają.Ale mają do wkucia międzynarodowe. Ma love? 141

wierzycie? Sami spróbujcie przewracać rybę mając nos w kodeksie i operując drugą patelnią na której smażycie obiad na dzień następny na Uni! Smacznego! I nie zapomnijcie jeszcze przed zabraniem się za rybę ugotować/podsmażyć warzyw czy makaronu! Dla lubiących może być ryż. Pechowcy którzy zapomnieli muszą zjeść z pieczywem! I przydałby się jakiś słoik z suróweczką z domu

Fiolka w kuchni
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 174

zwykle używamy goudy) biały pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili, garam masala olej do smażenia Startą marchew, selera i pietruszkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, po zdjęciu z patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora, a następnie pokrojone pieczarki. Następnie podsmażyć ryż z curry i szczyptą pieprzu, podlewać co jakiś czas 0,5 szklanki bulionu, aż ryż

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kotleciki z ryżu i pieczarek 114

osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na maśle. Do miski wrzucić ugotowany ryż, podsmażone pieczarki z cebulką, posiekany koperek i natkę pietruszki, sól i pieprz oraz wbić jajka.  Dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, następnie  obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

The Sweet Damsel
Kotlety ziemniaczano - ryżowe. Fajne danie :) 222

panierki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ryż na kleisto. Pieczarki ścieramy na grubej tarce do ugotowanego ryżu, dodajemy starte na grubej tarce ziemniaki, roztarty ser, jajo i przyprawy. Mieszamy wszystko na gładką masę. Formujemy płaskie kotlety, panierujemy w mące wymieszanej z otrębami i smażymy na oleju. Proste i szybkie prawda ? Teraz jeszcze tylko sos i danie gotowe :) Składniki

vegetanie