ryż smażony - 6533 przepisów (strona:187/436)

Kofty 189

dzięki temu się nie przypalą). Z mięsa formujemy podłużne kotleciki i nabijamy je na patyczki. Kofty smażymy/grillujemy z każdej strony po około 5 minut. Mięso ma się ładnie zarumienić. Kofty możemy również upiec w piekarniku. Podajemy w towarzystwie dipów np. tzatziki , ryżu lub chlebków . Smacznego Artykuł Kofty pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Indyk z cukinią w sosie serowym 186

zeszkli dodajemy indyka i cukinie, mieszamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i resztę przypraw. Smażymy. 3. Jak indyk będzie usmażony zmniejszamy gaz, dodajemy śmietankę i pokruszony ser. Mieszamy, dopóki ser się nie roztopi. Jeśli trzeba doprawiamy i gotowe. Podajemy z ryżem, kaszą i surówką :-) Smacznego

kruche babeczki
pulpeciki w sosie żurawinowym (kremowym) 206

dość słodkim, kremowym(  bo śmietanowym sosie). Z żurawiną która przełamuje słodycz. Danie najlepiej podawać z ryżem.  na pulpety: 400 g mielonego mięsa sól pieprz ( dużo) na sos: 250 ml śmietanki 30 250 g konfitury żurawinowej kminek mielony pieprz sól olej do smażenia Z mięsa soli i pieprzu ulepić małe pulpety. Usmażyć je na oleju. Następnie zalać patelnie odrobiną

cukrem pudrem posypane
Schabowy po indyjsku 815

zależności od posiadanej mąki dodać więcej lub mniej mleka.  Kotlety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju, do czasu delikatnego przyrumienienia się kotletów.  Kotlety schabowe po indyjsku świetnie smakują podane z ryżem i surówką z pomidora i papryki

Kuchcik gotuje
Kalafiorowe placki z piekarnika 157

łyżka oregano 2 czubate łyżki koperku szczypta kurkumy i chilli sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego lub oleju kokosowego. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kalafiora siekamy nożem lub rozdrabniamy do konsystencji ryżu. Możemy zetrzeć go na tarce o dużych oczkach. Do kalafiora dodajemy cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie

Przysmaki Karolki
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 122

porcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka keczupu • olej do smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą

To co kocham
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 179

jest to wołowina, rozbita w sosie własnym gotowana z dużą ilością czosnku i pieprzu. Duszona, nie smażona. Nic nie robimy na zapas więc może trzeba czekać na to troszkę dłużej niż gdzie indziej. Jeżeli ktoś powie, ze nie chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą. Wszystko można zamówić w wersji mniej ostrej lub bardziej, wedle upodobań. Pan Zdzisław

Czarnawisienka
Kotlety ryżowe 227

dodatkami ] cebula 2 jajka 5 dkg sera żółtego sól,pieprz, wegeta koperek bułka tarta do panierowania Ryż ugotować , wymieszać z jajkami ,startym serem żółtym.Doprawić do smaku.Formować kotlety [ w razie potrzeby można dodać troszkę bułki tartej], obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 177

marchewka starta na małych oczkach otręby do panierowania 1 cebula sól himalajska, pieprz Wykonanie Wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy i dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i panierujemy otrębami. Smażymy na maśle klarowanym. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Kurczak ze szpinakiem i "Rosyjski kochanek" 133

długo w kuchni. Składniki (na dwie porcje): 200 g kaszy bulgur (możecie użyć innej kaszy lub ryżu; nie polecam ziemniaków) łyżka masła wrzątek kilka zielonych szparagów (dwa grube wystarczą) pojedyncza pierś kurczaka 4 garści szpinaku odrobina wody (ok. 50 ml) olej do smażenia pieprz sól ewentualnie: natka kolendry Kaszę przepłukać w kilku wodach. Przełożyć do garnka o grubym dnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry z ciecierzycą i warzywami (wegańskie) 162

łyżeczka chilli (opcjonalnie) -2 łyżki sosu sojowego -sól i pieprz do smaku -szklanka wody Do podania ryż. Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotować przez 1,5 godziny, w wodzie, w ilości 5:1. W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę i marchew pokroić w kostkę i smażyć razem

Smakuj życie!
Aromatyczna hinduska zupa z kurczakiem 229

pokrojoną w kostkę. Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Wątróbka w jarzynach 140

dokładnie mieszamy. Potrawka powinna dość zgęstnieć (od mąki z wątróbki). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz keczup. Smażymy całość jeszcze parę minut często mieszając, aby nic się nie przypaliło. Doprawiamy solą i pieprzem (lub dodatkowo papryką ostrą wedle uznania). Podajemy ciepłe, np. z ryżem

My simple kitchen
zapiekanka ze szparagów ,papryki i cukini 107

cukini Produkty: 2 pęczki szparagów 1 duża cukina 2 czerwone papryki 10 dużych pieczarek 2 szklanki ryżu 1 łyżka wegety oregano,tymianek,bazylia po 1 łyżeczce papryka słodka 2 łyżki papryka ostra,pieprz,pieprz cayenne do smaku sól,szczypta cynamonu masło do smażenia względnie oliwa Wykonanie

Ugotujmy Coś
Drobiowe roladki z żurawiną i serem gouda 179

podgrzać. Nie tracą smaku. Są mięciutkie i pyszne :) Roladki drobiowe można podawać z kluskami, ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszą etc. Składniki: Podwójny filet z kurczaka Ok. 100g żurawiny Kilka plasterków żółtego sera np. goudy Zioła prowansalskie Sól Pieprz 3 – 5 łyżek oleju do smażenia Dodatkowo: Bawełniane nici do zawinięcia roladek Sos: Wywar z roladek 1 łyżka mąki ½ szklanki zimnej wody Filet

Smakowy Raj
Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem 201

wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś

VioletoweKucharzenie
Piersi z kurczaka na dziko 469

łyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki na godzinę (nie jest to absolutnie konieczne) aby się przegryzło. Smażymy na rozgrzanym oleju, zazwyczaj utrzymując przez cały czas maksymalną temperaturę przez około 5 minut z każdej strony. Podajemy jako główny składnik obiadu z ziemniakami, kaszami, ryżem i surówką, lub w wersji typowo studenckiej: w bułce z ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie

Tanie przepisy studenckie
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 131

. W międzyczasie dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim

Wspólne smaki
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1279

duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka,posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo pajdą chlebka

Kulinarny karnet Christophera
Risotto z botwinką i kozim serem 120

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Risotto z botwinką i kozim serem Składniki – 2 porcje: Ryż arborio Uncle Ben's – 200g Marchewka –   1/3 sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego(...)włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie

Kuchnia Bon Appetit
Tikka masala – eksplozja smaków 229

masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu(...)doniczka dorodnej kolendry Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju. Przygotuj sos. Nasiona przypraw upraż na suchej patelni następnie zgnieć w moździerzu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, po czym dodaj

codojedzenia
Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami 175

Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk(...)minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego

kruche babeczki
Curry z botwiną i ciecierzycą 135

drobno. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę – do momentu aż się zeszkli. Dodaj czosnek i imbir, smaż 1 – 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe, botwinę oraz ciecierzycę i gotuj(...)około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą

Moja pasja smaku
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 169

minut. Odlej wodę, dodaj ryż basmati, wymieszaj, ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze (15-17 minut). W między czasie połącz składniki zalewy, wymieszaj z ugotowanym ryżem, nakryj ściereczką, odstaw. Szpinak włóż do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na 1 minutę, przełóż do wody z lodem, odsącz na sitku, odciśnij wodę. Pieczarki pokrój w plastry, marchewki(...)szparagami Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj zamarynowanego indyka i cebulę, smaż na dużym ogniu 3-5 minut, posyp łyżką sezamu, przestudź. Na blacie rozłóż kawałek foli spożywczej (dł. ok. 25 cm), na środku połóż płat nori, na środku nori połóż 2 łyżki ryżu formując kwadrat. Na ryżu rozprowadź łyżkę Sosu Uncle Bens, wyłóż warstwę mięsa, warstwę pozostałych

SzczyptaSmaQ
Lekkie danie. Fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie 193

lekkiego z połączenie obu składników. I tak powstała… pyszna fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie. Lekkie danie , które możecie zjeść samo lub podać jako dodatek np. do ryżu czy kaszy. Cały sekret dania tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Polecam Wam przyprawy Skworcu – jakość, smak i niska cena! Warto zajrzeć do sklepu: Składniki: około 100 g kurek(...)czosnkiem, solą i czarnym pieprzem (większa ilość). Dodajemy nasz fasolkowy miks, mieszamy i smażymy aż warzywa odpowiednio zmiękną. Zmniejszamy płomień na minimalny, szybko dodajemy jogurt mieszamy, próbujemy smak (opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem). Zdejmujemy z palnika, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy (samo lub w towarzystwie np. ryżu, kaszy). Smacznego

Słodkie okruszki
Łatwy kurczak po indyjsku 444

ryż basmati * CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY  1. Z ćwiartek kurczaka oddzielamy mięso od kości i skóry (kości i skórę wyrzucamy lub zostawiamy np. na rosół), kroimy na małe kawałki. Piersi z kurczaka kroimy w nieregularną kostkę. Odstawiamy na bok. 2. W garnku z grubym dnem na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy około(...)mieszamy i smażymy około 1 minutę. Wlewamy ocet, przecier, dodajemy pomidory i kostkę rosołową. Całość gotujemy około 15 minut.  3. Do sosu wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy solą. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut, aż kurczak nie będzie surowy. Przekładamy na talerze, posypujemy świeżą kolendrą, podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. Smacznego! :) * RYŻ NIE MUSI BYĆ

My Culinary Art
Kurczak po hawajsku z ananasem 110

kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli(...)Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy

Wędrówki po kuchni