ryż smażony - 6533 przepisów (strona:178/436)

BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z BRĄZOWYM RYŻEM 184

dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek,  po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier  i podsmażamy całość ok 10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i  gotujemy całość na małym ogniu

Walijskie Pichcenie
Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą 255

żeby każdy mógł sam polać swoją porcję sałatki.  Składniki: 100g ryżu basmati lub parabolicznego z dzikim 300g filetu z kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka francuskiej musztardy(...)łyżki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut, aż woda odparuje. Mięso ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. Ryż ugotować, ostudzić. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Od razu po ugotowaniu przelać zimną wodą. Fasolę odcedzić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić pieprzem

Obiad gotowy
Potrawka chińska z kurczakiem i makaronem ryżowym 179

smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę i wsypać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe i dusić niecałe 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać również mieszankę chińską, wymieszać, nałożyć pokrywkę i zostawić na średnim ogniu na około 13 minut. W międzyczasie przygotować makaron ryżowy (lub ryż

Passions hobbies life
Curry z kurczakiem, batatem, topinamburem i bakłażanem 123

kurczaka, odstawiam na 30 minut lub dłużej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję przyprawy oraz pastę curry i koncentrat pomidorowy. Całość smażę 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję kurczaka razem z marynatą i smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam(...)agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję danie jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Przygotowane curry podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan oraz z ćwiartkami limonki do skropienia nimi dania. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Schab słodko- kwaśny z ryżem i kolendrą - kuchnia chińska 274

Zakwaszamy octem ryżowym, dodajemy sos limonkowy i sok z 1/2 limonki, smażymy kolejne 5 minut. W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, z łyżką sosu sojowego 2 łyżkami wody i 1 łyżką miodu. Zalewamy mieszanką mięso w woku, nieustannie mieszając, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy aż sos zgęstnieje.  Ryż przygotowujemy w parowniku najlepiej na papierze. Posypujemy świeżą kolendrą! Podajemy gorące! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Schab w sosie serowym 144

Pieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu  (tu kupisz) Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię

VioletoweKucharzenie
Risotto grzybowe 143

łyżki potartego Oliwa do smażenia Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy z nich wywar z 1 marchewką, 1 cebulą i 2 łodygami selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Dodajemy

Kuchnia Bon Appetit
Zapiekanka kebab - gyros 714

gyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy - jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją.  4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą

Szefowa kuchni
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 139

smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut, po czym dodaj przyprawy oraz cukinię. Smaż wszystko razem kolejne 5 minut, a następnie dodaj mleko kokosowe, gotuj razem następne 5 minut. Dodaj szpinak i wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki, bo szpinak „zeszmaci” się w czasie mieszania, a jego dłuższe gotowanie jest zupełnie zbędne.     Co do ryżu

greenscarf
Dietetyczny kurczak w curry z brązowym ryżem 294

curry sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej woda Sposób przygotowania: Ryż gotujemy kurczaka kroimy w paski, odkrawając niefajne części (żyłki i tłuszcz) pokrojonego kurczaka obtaczamy w curry (około 1 łyżeczki lub więcej), soli i pieprzu rozgrzewamy teflonową patelnie na którą wykładamy paski kurczaka smażymy, aż kurczak będzie przypieczony (brązowy) ze wszystkich stron, wtedy dodanejmu 0,5 szklanki(...)woda nie może zrobić się ciepła bo sos się zważy) równocześnie mieszając wlewamy jogurt z przyprawami i skrobią mieszamy, aż sos się nie zagotuję, ewentualnie doprawiamy podajemy z ugotowanym ryżem  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 134

kuchniach Świata. Z ryżu powstaje kremowe risotto, paela, sushi, arancini, pilaw, gumbo czy jambalaya, dodaje się go do zup, sałatek i farszu, należy po prostu do tych znanych i lubianych przez wszystkich. Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego(...)doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić czosnku, kiedy się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól

Słodki Kompromis
Kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych 116

kukurydzianych: 10 plastrów piersi z indyka płatki kukurydziane 3 jajka łyżka zimnej wody pieprz sól masło klarowane do smażenia  Jak zrobić kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych? Plastry indyka roztłuc delikatnie tłuczkiem, przecinając wszelkie białe błonki, aby w czasie smażenia kotlety się nie zwijały. Mięsa zbyt mocno nie rozbijać, gdyż jest bardzo delikatne i łatwo zrobić w nim dziury(...)łyżką zimnej wody.  Przyprawione mięso zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym maśle do delikatnego przyrumienienia. Uważać, aby nie przypalić, gdyż płatki będą gorzkie. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej jest to ryż i pomidory z cebulką i bazylią. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Dorsz na pieczarkowym risotto 133

grubym dnem zeszklić na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę, dodajemy ryż i dusimy ok. 3/4 minuty ciągle mieszając.Następnie wlewamy 100 ml bulionu i gotujemy nadal ciągle mieszając.Gdy ryż wchłonie połowę płynu dodać pokrojone w drobne plasterki pieczarki ,zagotować.Następnie cały czas miesząjąc aby ryż się nie przypalił dolewamy stopniowo resztę bulionu .Ryz powinien być(...)dente .Na koniec dodajemy śmietankę i zieloną pietruszkę.Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Dorsza smażymy na patelni (może być grillowa ) po 4/ 5 minut z każdej strony .Smacznego. Ps. zamiast śmietanki można użyć startego sera parmezan

Andzia Pichci
STIR-FRY Z KASZą GRYCZANĄ, SZPARAGAMI I JAJKIEM 151

Ugotowana kasza gryczana, doprawiona słodką papryką w proszku, suszonym oregano i chili, smażona z czosnkiem, zielonymi szparagami, pomidorkami i jajkiem. Smak całości uzupełnia tarty parmezan i

cool and minty
Gołąbki bez zawijania- oszukane gołąbki 142

odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do miski z kapustą dodajemy ryż, mięso mielone, cebulę czosnek, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy składniki. Formujemy gołąbki na kształt większych kotletów. ( moich wyszło 12).Smażymy z obydwu stron przez kilka minut. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewam przetartymi pomidorami na koniec

Kulinarne przygody
Łosoś Yuan Yaki 132

można ją marynować. Rybę odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Podajemy z cząstką cytryny lub limonki. Łosoś Yuan Yaki może być przystawką lub z dodatkiem, np. ryżu jaśminowego – samodzielnym daniem obiadowym. Kuchnia orientalna słynie z prostoty, bogactwa smaków i aromatów, a łosoś Yuan Yaki jest

mojewypiekiinietylko
Prosta zapiekanka ryżowa z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą (bezglutenowa) 152

Dziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do  naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na

Kawa z mlekiem
Roladki ze schabu z pieczarkami i serem 141

serem. Danie z tych  bardziej kalorycznych, ale z pewnością Wam zasmakują. Moje roladki podałam  z ryżem i marchewką z groszkiem, polecam :) Składniki: 6 kotletów schabowych 650 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula mąka do oprószenia olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószyć papryką, solą

magiczna kuchnia Kasi
INDYK GOTOWANY W DELIKATNYM SOSIE Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I ESTRAGONEM 309

Delikatne, lekkie danie, bez smażonego mięsa. Nadaje się idealnie na codzienny, szybki i zdrowy posiłek dla całej rodziny, szczególnie polecany dzieciom. Indyk można podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kluskami, np. śląskimi ( przepis tutaj ) i świeżą surówką, np. z pomidorów i cebulki.   SKŁADNIKI: ( 4 PORCJE) -  ok. 600 g filetu z indyka -  1 łyżka oliwy lub masła

Calzonella.com
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 170

ogień do średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms (4-6 servings) Ingredients

karmelowy
Ratatouille i recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki. 135

zapominaj o regularnym mieszaniu.  Kiedy wszystkie warzywa się ugotują (dla pewności możesz spróbować), podaj je z ryżem. Jak pisałem do każdego przepisu są wskazówki Madeleine. Prawdziwy szef kuchni przyrządza ratatouille w bardziej wymyślny sposób. Aby zachować wyjątkowy smak każdego warzywa, smaży je oddzielnie. Niektórzy nie obierają cukinii. Ta prosta wersja jest smaczna i łatwa do przygotowania w mniej niż

Kryzysowa Książka Kucharska
Gulasz z szynki 137

Bardzo dobry gulasz, można go jeść z kaszą, ryżem, ziemniakami itp. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem papryką słodką i ostrą, wymieszać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż lekko się zeszkli. Dodać pokrojoną drobno szynkę, grzybki pokrojone w plasterki i mięso, smażyć mieszając aż mięso się lekko zarumieni. Wlać sok pomidorowy, dodać liście selera

Kuchnia Pokoleń
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą 178

być w środku różowy- ja taki lubię najbardziej). Szczerze pisząc, nie patrzę dokładnie na zegarek ale smażę go "na oko" tak aby z wierzchu się delikatnie zarumienił.  Zdjąć z patelni i dać mu chwilę odpocząć. W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :) 2 torebki dzikiego ryżu lub ryżu mieszanego Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Salsa

Jemy Pijemy
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 132

każdym razem delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje masy. Smażymy na rumiano z obu stron. Chwilę dosmażamy pod przykryciem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim podajemy z ryżem (u mnie ryż również z czosnkiem niedźwiedzim), ziemniakami lub… z czym lubimy. Ze wszystkim smakują wyśmienicie, nawet z pajdą suchego

mojewypiekiinietylko
Miodowy kurczak z curry 170

smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem ok 10 minut.  Ja podaje go z ryżem :) a Wy możecie jeść go z czym chcecie. Smacznego

Niezły Młynek
sandacz ze szpinakiem 181

zacząć smażenie od strony skóry. Sandacza smażymy z obu stron na złoty kolor, skrapiając go na koniec smażenia, sokiem z pozostałej połówki cytryny. Na talerze wykładamy sos ze szpinakiem i układamy na nim sandacza. Podajemy z ulubionymi dodatkami (na przykład z ryżem

Miód i pieprz
Kotlety ryżowe 157

paseczki. Cebulę, pora i paprykę podsmażamy na oleju i studzimy. Wszystkie warzywa siekamy na mniejsze kawałki. Ryż, ugotowane i podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy 2 jajka i przyprawy. Formujemy kotleciki które, obtaczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej i smażymy na głębszym oleju z obu stron na złoty kolor.       Smacznego

paapilotkaa
Kotleciki z ryżu 92

masła lub oleju 3/4 szklanki bułki tartej sól i pieprz przepis Drobno posiekane jajka mieszamy z ugotowanym ryżem , dodajemy jajo surowe , posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy . Z masy formujemy kotleciki , obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Smakowite Dania
Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami ( z klopsikami ryżowymi ) 143

cukier się rozpuści. Dosypujemy kolorowy pieprz i delikatnie mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok.4 minuty. KLOPSY: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanego dodajemy jajko, mąkę,odrobinę soli i papryki. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami. Świetnym dodatkiem będzie

Ostra na Słodko
Racuszki ryżowo - drożdżowe 147

mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut.DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste.Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki.Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub tym na co kto ma ochotę.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Kotlety z ryżu 151

więc również ryż. Polecam dziś danie z ryżu , być może wam również posmakuje. Tak to wygląda Potrzebujemy 2 szklanki ugotowanego ryżu , lub dwa woreczki 2 jajka ugotowane na twardo, 1 surowe 2 łyżki koperku łyżka masła lub oleju bułka tarta, sól pieprz Jak robimy Jajka drobno posiekać i wymieszać z ryżem , dodać jako surowe , łyżkę masła lub oleju, siekaną(...)zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 213

się  delikatnie zeszklą (UWAGA: wrzucamy warzywa na bardzo rozgrzany olej).  Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 209

Dziś coś zdrowego (!?) :) Zdrowego bo nie smażone tylko gotowane na parze :) Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania