ryż smażony - 6533 przepisów (strona:170/436)

Kurczak z fasolką szparagową 141

Kurczak z fasolką szparagową Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem. 6 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        3 ząbki czosnku(...)odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki. 3.    Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości. 4.     Warzywa łączymy z mięsem

Kulinarna Chwila
CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ 146

ryżu basmati  2 łyżki  masła 2 łyżki sosu sojowego kawałek imbiru  sól  pieprz Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć sosem sojowym i startym imbirem( około 1/2 małej łyżeczki imbiru i 2 łyżki sosu sojowego) Odstawić do lodówki na  godzinę. Przed smażeniem mięso musi leżeć(...)plasterki czosnek obsmażamy. Teraz do garnka idą pozostałe warzywa. Wszystko smażymy 3 minuty po czym wlewamy mleko kokosowe i połowę pomidorków z puszki razem z zalewą i 2 łyżeczki pasty curry.  Gotujemy przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Papryka powinna być lekko chrupiąca. Curry podajemy z ryżem

KuchcikoweLove
Kaczka po chińsku 286

pestkami. Po kolejnych 2 minutach dodałem też pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię i pędy bambusa. Całość smażyłem jeszcze przez minutę, po czym wlałem do warzyw pozostałą po mięsie marynatę, dodałem zawartość jednej puszki pomidorów i całość przyprawiłem solą i pieprzem syczuańskim. Ryż ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Na talerze wyłożyłem porcję ryżu, na których ułożyłem warzywa i polałem sosem

Wyprawy kulinarne
Kurczak z sałatką ryżową i warzywną 467

dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej(...)minuty. Następnie na patelnię wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i zalewamy odrobiną wody. W takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 202

zrobi się sama. Nic nie trzeba mieszać czy pilnować. Możecie być pewni, że się nie przypali. W skład zestawu wchodzi misa z nieprzywieralną powłoką ceramiczną (5 litrów), koszyczek do smażenia na głębokim tłuszczu (taki jak do frytek) i stosowne sztućce, czyli płaska łyżka i chochla, plastikowa szklanka z podziałką, nakładka do przyrządzania potraw na parze, a także – co istotne – książeczka(...)układamy w nim kurczaka i brokuły. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program STEAM/COOK – CHICKEN, a czas przygotowania 20 minut. Wciskamy przycisk START. W międzyczasie gotujemy w garnku kaszę gryczaną lub brązowy ryż. Przy najbliższej okazji sprawdzimy możliwość robienia wszystkiego razem, czyli kurczak (czy coś innego) się paruje, a poniżej w wodzie gotuje się ryż/kasza/ziemniaki. Zupa krem z kukurydzy

Marder&Marder Manufacture
Krewetki w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem 147

Kuchnie świata: Azja Składniki: (na 2 porcje) 2 torebki ryżu brązowego pęczek szczypiorku pół pomidora 16-18 krewetek 250 ml przecieru pomidorowego 300 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki kurkumy w proszku szczypta imbiru w proszku szczypta curry w proszku 1 suszona papryczka chilli szczypta soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki masła Przygotowanie(...)kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę 4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie. 5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 2 minuty. 6. Podawać z brązowym ryżem przyozdobione posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

KreatywnePiny
Curry masala z kurczaka 218

solą, papryką ostrą, papryką słodką, przyprawą kurczak curry masala i dokładnie wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Lekko podlać wodą i gotować około 15-20 minut. Na koniec dodać jogurt i sok z cytryny wymieszać. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Wołowina z warzywami na ostro 169

opcjonalnie) ·          1 cm korzenia imbiru ·          olej ·          ryż basmanti Marynata: ·          czosnek granulowany ·          2 łyżeczki przyprawy 5 smaków(...)imbir. Podsmażyć przez około 30 sekund. Dodać mięso i smażyć około 4 minut.   Następnie dodać paprykę oraz marchew. Smażyć około minuty, po czym dodać wszystkie mrożone warzywa. Ja w tym momencie przykrywam woka na około 4 minuty aby warzywa się rozmroziły a mięso zmiękło. Ważne aby warzyw nie smażyć ani dusić zbyt długo, ponieważ mają pozostać jędrne i chrupiące

Mania Gotowania
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 311

czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię(...)wylewamy troszkę oleju z czosnkiem), przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Pomidory pelati drobno kroimy i wraz z sokiem dajemy na patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Redukujemy sos, zalewamy śmietaną i mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości. Dodajemy część posiekanej kolendry. Doprawiamy niewielką ilością soli

Smakowity Blog Kulinarny
Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem 272

dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek(...)się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji i stał się gęsty. Na koniec gotowania dodaję czarny sezam oraz posiekaną dymkę. Ryż gotuję na wolnym ogniu w podanej ilości wody

Mango Papaja
Wieprzowina po chińsku 302

przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając *** *** Na patelnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę *** *** Dodajemy sos, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje *** *** Danie podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ

Blog z Apetytem
Lizaki z kurczaka na ostro 211

wymieszać i odstawić na około 15-20 minut. Po tym czasie kurczaka nadziać wzdłuż na patyczki do szaszłyków. Smażyć na mocno rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż mięso nie będzie surowe.  Podawać z ryżem, dodatkową porcją sosu sriracha, ćwiartkami limonki, przybrane kolendrą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pieczone kotlety mielone z cukinią i serem 172

odmiany od klasycznych smażonych mielonych powstały pieczone kotleciki z cukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii

Zielona Kuchnia
KOTLETY Z CIECIERZYCY 146

jednorodną masę. 3. Masę przekładam do miski, dodaję poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszam i formuję kotleciki.  Smażę partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekładam na druga stronę. Kotleciki odsączam na papierze. 4. Podaję z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem. W przepisie dodałam łyżeczkę sody oczyszczonej -  soda

Mała w garnku miesza
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 178

kurczaka. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy obrany i starty na tarce imbir, posiekane szalotki wino i cukier. Smażymy, aż płyn odparuje. Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki

Wylizany Rondel
Ryba w cieście sezamowym 113

sezamu, lekko osolić. Ciasto dokładnie wymieszać ( powinno być konsystencji gęstej śmietany). Do ciasta wkładać kawałki ryby, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przełożyć na papier, żeby tłuszcz wsiąkł. Po obcieknięciu tluszczu ukladamy na talerze. Ja podawałam z ryżem i kapustą kwaszoną

Państwo Wojtczuk gotują
Indyk w słodko-pikantnym sosie 139

przyprawą. Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut, mieszając. Dodałem paprykę, cebulę i mieszając smażyłem jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodałem owoce, bulion i mieszając dusiłem 2 minuty od chwili zawrzenia. Podałem z ugotowanym ryżem

R'n'G Kitchen
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 109

minuty rozpoczynając od strony, gdzie znajdowała się wcześniej skóra. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Dusić pod przykryciem kolejne 2 - 3 minuty. Ściągnąć z patelni i polać sosem. Łosoś doskonale komponuje się z ryżem i kaszą. Ja podałam do niej ryż z cebulką i pieczarkami. Niesamowita ryba

Karola gotuje
Curry selerowe 200

kokosowego 200 ml mleka kokosowego House of Asia 1 łyżeczka curry odrobina pieprzy cayenne garść rodzynek natka pietruszki Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz

Cynamonowe szczęście
Smażony brokuł z jajkiem sadzonym 140

pieprz do smaku Kilka kropel sosu sojowego Kilka kropel oleju sezamowego Przygotowanie: Brokuła rozdrabniamy w maszynie na "ryż". Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy na tłuszcz cebulę, płatki migdałowe  i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 2-3 min po czym dodajemy brokuła i rodzynki lub żurawinę. Doprawiamy papryką, curry, solą i pieprzem

Czarnawisienka
PLACUSZKI RYŻOWE Z JABŁKAMI 238

Mleko wlać do miski i ,cały czas mieszając,dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka,ugotowany ryż - dokładnie wymieszać.Na końcu wlać roztopione masło oraz starte na grubej tarce jabłka. całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem bądź z dżemem

Niespełnione zdolności kulinarne
Cepeliny wegetariańskie / Kartacze wegetariańskie 218

odsączeniu surowych ziemniaków.  4. Wszystko razem mieszamy i ciasto na cepeliny mamy gotowe.  Farsz: 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu  2. soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu  3. cebulę obieramy kroimy na drobno i smażymy na złoty kolor  4. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe łączymy je razem w misce dodając przyprawy

Mój pomysł na
Tradycyjne kotlety mielone 139

łyżek. Łyżką nakładamy na dłoń masę mięsną, formujemy owalne kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ja najbardziej lubię mielone z ryżem (tu z ryżem brązowym Cenos ) i ogóreczkami małosolnymi

Smakołyki Asi
Kurczak po chińsku 287

podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem

Szefowa kuchni
Sola z sałatkowym rarytasem. 159

przyprawiamy  solą pieprzem i szczyptą chili. Rybę maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce z paluszków.Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Na każdy kawałek upieczonej  ryby nałożyć po łyżce sałatki. Podawać z ryżem, wyśmienicie smakuje:) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zimowy szparag - skorzonera przepis 187

Mistrzowska Mieszanka  ( maka jaglana, siemię lniane, mąka konopna, nasiona konopi, mąką ze skiełkowanych ziaren brązowego ryżu).   Skorzonerę należy przygotowywać w rękawiczkach ze względu na brunatny sok, który farbuje ręce.  wiązka skorzonery sok z połowy cytryny olej do smażenia 100 gram mąka ( dowolna) jajo sól 100 ml piwa lub gazowanej wody opcjonalnie Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą

AZgotuj!
Piersi indycze z sezamem i cukinią 136

smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając. Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała się cukinia. Smażyć chwilkę, mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku. Obsypać dodatkowo odrobiną sezamu. Gotowe można jeść. Smacznego. Można to dnie podać z ryżem, będzie wtedy bardziej treściwe

Kuchnia Pokoleń
Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym 155

łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry - 4-5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych Soczewicę i ryż/kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy

Be Fit Be Strong
Gulasz z cukinią i marchewką 225

promocję 25% taniej na całą wieprzowinę znajdziecie  TUTAJ ) 2 cebule 1 duża marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki

Kolizje Smaków
Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim 217

papryczki drobno siekamy razem z pestkami. Wszystko to smażymy na tej samej patelni (woku), na której wcześniej smażyliśmy mięso. Dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i sos sojowy. Mieszamy, dokładamy pulpeciki i ponownie mieszamy. Gotujemy około 5-8 minut. Podajemy z ryżem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Mintaj w sosie śliwkowym 154

miękkości. Przecieramy przez sito. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek, goździki, cynamon i miód. Gotujemy 5 min. Filety smażymy na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 min. Dodatek: brązowy ryż

Atlas Smaków
Keftedes, czyli kotlet mielony w cypryjskim stylu 227

rondelku rozgrzewamy olej. Powinien sięgać do połowy wysokości naszych kulek, które dokładnie obtaczamy przed smażeniem w mące. Smażymy na złotobrązowy kolor, wykładamy przed podaniem na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wedle kuchni cypryjskiej podawać należy je z ryżem.. Ja jednak, jako, że ryżu nie cierpię, uprawiam potworne polaczkowe świętokradztwo i podaję je z frytkami oraz ostrym sosem

Kuchenna Kontrrewolucya
Fasolowy sezon :) 118

selera, buraczek.  Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem, dodajemy surowe jajko, przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kule, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor. Jako dodatek podajemy fasolkę szparagową ugotowaną w lekko osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy aż będzie

vegetanie
Kawałki kurczaka z przyprawą do gyrosa 164

wymieszane z przeprawą do gyrosa, żeby się przemacerowało Rozgrzewamy olej na patelni (u mnie to był wok) i smażymy mieszając, aż mięso będzie miękkie. Kurczak robi się bardzo szybko Ja podałam z ogórkiem kiszonym i frytkami, ale można podawać z ryżem i surówką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Siekane kotleciki drobiowe 290

suszoną - mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z dwóch białek. Delikatnie mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki. Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję ryż z warzywami, ale również pysznie smakują z ziemniakami lub… z czym kto lubi. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym 241

Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka powinny być dokładnie oblepione ciastem.Na rozgrzanym oleju (lub jak autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.Źródło: kasia.in

Świat Domowej Kuchni
Wieprzowina z woka 279

smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok.Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać, wlać sos i gotować ,stale mieszając, od chwili zawrzenia, na zmniejszonym ogniu  jeszcze 1 minutę.Podawać z ryżem. Ja podałem z roladkami z kapustą

Kulinarny karnet Christophera
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 208

wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące (bez cebuli, była ona tylko potrzebna, aby ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki.  My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania