niż jest cieciorki i gotować do miękkości ok. 60-90 minut. Nie należy jej solić w trakcie gotowania, a dopiero na koniec. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w proporcji 1:2 (na 1 szklankę ryży 2 szklanki wody). Gotować przez czas podany na opakowaniu. Następnie odstawić na kolejne 10 minut pod przykryciem do pochłonięcia pozostałego płynu. Fasolce obciąć(...)Dodać pastę curry, chwilę smażyć, aby wydobyć z niej smak. Dodać szpinak, chwilę smażyć aż zmniejszy objętość. Wlać mleczko kokosowe i pomidory z puszki, dodać liść kafir, ugotowaną cieciorkę i fasolkę szparagową. Dusić kilka minut do zredukowania nadmiaru płynów oraz przegryzienia się smaków. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówczosnku dodajemy przyprawy oraz pomidory z puszki, podsmażamy kilka minut. Dodajemy łososia i smażymy ok. 7 minut. Dodajemy krewetki i mieszankę morską, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe! Podajemy z ugotowanym ryżem lub grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego
Kuchnia w bieguwbijamy jajko mieszamy z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy, gdy się zarumieni wyciskamy sok z pozostałej cytryny oraz ścieramy z niej skórkę dorzucamy pokrojone cytrusy dolewamy wino i dusimy(...)kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii Smacznego!! PS do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy
Luźna Kuchniaskładnikami, uformować i usmażyć. To świetne danie obiadowe, które można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, duszonymi warzywami, surówkami lub sałatkami obiadowymi. Składniki: 1 kg filetów rybnych 1 mała cebula 5 łyżek mleka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia Filety rybne i obraną cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Przełóż do dużej
Kulinarne S.O.S.czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy ryż sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa, żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy(...)liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenselen, a dodatkowo dobroczynnie wpływa na poziom cholesterolu i pracę jelit. Jestem za zróżnicowanym sposobem odżywiania i dobrze jest jeść wszystko, ale z umiarem. Dlatego warto, zamiast ziemniaków i ryżu wprowadzić do menu 1 - 2 razy w tygodniu właśnie kaszę. Nie dość, że będzie urozmaicenie, to jeszcze z korzyścią dla naszego zdrowia. Kasza pęczak z pieczarkami jest bardzo smaczna sama(...)posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy cebula będzie usmażona, dodać do niej pieczarki i chwilę razem smażyć. Następnie do kaszy dodać pieczarki, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. Kasza pęczak z pieczarkami idealnie pasuje do obiadu z mięsem, zamiast ziemniaków lub ryżu. Może również stanowić samodzielne danie dla wegetarian. Sama kasza z pieczarkami świetnie sprawdzi się na pożywną
Kuchcik gotujenazwiska rosyjskiego generała, a boeuf z języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę. To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko(...)smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia podawać natychmiast z makaronem lub ryżem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Składniki: Wołowina pokrojona w kostkę cebula pokrojona w kostkę czosnek przeciśnięty przez praskę sól pieprz ryż liść laurowy papryka pokrojona w kostkę lub w paski tak jak u mnie odrobina
Pychotkaaazetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić(...)przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje należy dolać trochę. Pod koniec duszenia dodać koncentrat,ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa
Kolorowa kuchnia Elkimleku kokosowym z czarną soczewicą, ciecierzycą i pomidorami, całość podana z ryżem. Zdrowe, sycące i wege. Kocham dania tego typu, nie są skomplikowane w przygotowaniu a efekt końcowy – smakowity. Miłego dnia ! Składniki: 400 g dyni 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego do smażenia) 1/2 szklanki czarnej soczewicy 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka(...)dynię i smaż około 10 minut, często mieszając. Do dyni dodaj pomidory i wodę po przepłukaniu puszki, dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby – kuminem, chili i gałką muszkatołową. Całość gotuj około 5 – 7 minut, następnie dodaj mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć – dodaj ciecierzycę i soczewicę. Podawaj z ryżem. Smacznego
Moja pasja smakugrosa, dodaję oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na patelni . Zestawiam z ognia do wystudzenia. Paprykę myję, wydrążam ziarna, kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności: Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję
Wanilia i Kardamonwypróbować, bo wygląda nieziemsko. Składniki: dorsz: 550 g filetu z dorsza 2 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki wytrawnego białego wina 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki(...)woreczki ryżu Wykonanie: Filet pokrój na kawałki ok. 2 cm. Ułożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez
Pasja Smakułyżki oliwy z oliwek Pozostałe składniki: 6 małych cukinii 20 dag sera żółtego Gouda (w plastrach) ryż biały długoziarnisty firmy Kupiec Przygotowanie farszu: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce(...)pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika. Torebki z ryżem wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 12 minut. Podanie: Cukinia faszerowana najlepiej smakuje z ryżem. Ja podaję ją z białym ryżem długoziarnistym. Ryż polewamy sokiem, który wyciekł z cukinii podczas pieczenia. Smacznego
Smak mojego domupieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wyciągamy liście i studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Selera startego
Jeść, by żyć w zdrowiudużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka. Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu(...)wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Dodaj sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na kurczaka na talerze i podawaj z ryżem i warzywami. Smacznego! English version Caramel chicken (4 servings) Ingredients: 8 chicken thigh fillets, skinless, chopped in half 1 tbsp vegetable oil 1 red onion, sliced 3 garlic cloves, sliced 55ml/1/4
karmelowy