szpinak, posypujemy szczyptą soli, mieszamy (szpinak możemy pokroić nożem na mniejsze kawałki lub po prostu poszarpać go rękoma na mniejsze fragmenty). Smażymy na niewielkim ogniu przez około 4-5 minut, często mieszając, następnie wkruszamy fetę i kontynuujemy smażenie przez około 1 minutę, aż ser ładnie się rozpuści. Odstawiamy nadzienie do wystudzenia. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku(...)bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wkładamy nasze roladki, kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć, zmniejszamy gaz i smażymy przez około 12-13 minut, przewracając je co kilka minut na inny bok. Roladki podajemy z ziemniaczkami lub ryżem oraz surówką przygotowana najlepiej ze świeżych warzyw i polaną sosem vinegret. Przepis na Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta
KulinarneImpresje.plpieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka, dodajemy oliwę. Smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła włoskie. Gotujemy na małym ogniu przez dziesięć
mecookspieczenia na blachę i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny. Podajemy ciepłą z sosem pomidorowym jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy pieczywa. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Cebulę wkładamy do garnka, dodajemy oliwę. Smażymy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie dodajemy sól, pomidory w puszce oraz zioła włoskie. Gotujemy na małym ogniu przez dziesięć
mecookspaski papryką oraz drobno posiekaną papryczką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w cienkie krążki. Mięso smażymy 5-10 min z każdej strony na suchej patelni. Podajemy z krążkami cebuli, sosem i ugotowanym na sypko ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchennastępnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliooprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała. Następnie panierować w mące pełnoziarnistej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do czasu delikatnego zarumienienia się każdej ze stron. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem pełnoziarnistym i Japońską sałatką z ogórków
Kuchcik gotujenastępnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliosolimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty. Podajemy z ryżem. Wieprzowina z papryką Wieprzowina z papryką Wieprzowina z papryką SMACZNEGO
peggiwkuchnidoprawiamy solą i pieprzem. Rybę dzielimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron. Rybę podajemy od razu po usmażeniu z gorącym szpinakiem. Polecamy ryż. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchentarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka) Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż około 5 minut aż się zeszkli i zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora. Gdy por będzie już miękki dodaj
greenscarfpokroić w średniej wielkości kostkę.Wrzucić do miski. Dodać jajka, majonez i mąkę. Przyprawić. Dokładnie wymieszać. Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z tłuszczu, osączyć na ręczniku papierowym. Gotowe! Można podawać z ziemniakami lub ryżem oraz z prawie każdą surówką np Colesław
Tagebuch po polskucebulę, kaszę mannę, posiekaną drobno natkę pietruszki przyprawiamy przyprawami, dobrze wyrobimy mięso. Formujemy małe kotleciki otaczamy w mące kukurydzianej, smażymy na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z ziemniakami, kaszą lub ryżem z dowolną surówką. Smacznego
kgwjanczewokolejny (restauracja serwuje dania kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej). Polecam tofu w pomidorach. W zestawie dostajemy też miseczkę ryżu i 2 sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili
Qlinarnie i Qlinarnieczekajcie w napięciu :P Naleśniki ryżowe 1 szkl. ugotowanego ryżu 300ml mleka 70g mąki pszennej 2 jajka 30g masła Ryż dokładnie zblendować, dodać mleko i jajka, a po zmiksowaniu mąkę. Na koniec, jak zwykle, cienką stróżką roztopione masło. Smażyć po jednej chochelce na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoskładniki marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem
Pobite gary BarbaryGotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku. Wlej mieszankę z miseczki i gotuj, aż sos zgęstnieje, przez około
karmelowyCałość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego. 4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron. Możemy je użyć jako obiadowe danie do ziemniaków bądź ryżu, ale może być także podstawą wegańskiego burgera. W obu wersjach sprawdza się znakomicie ;) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polepatelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać z ryżem lub makaronem. Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu trochę tego wychodzi i mamy
Kuchcik gotujeNastępnie również na dużym ogniu podsmażamy ananasa, podlewając marynatą za każdym razem, gdy wyparuje. 4. Dodajemy kiełki fasoli i paprykę, smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy mięso, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. 5. Podajemy z ryżem
Kraina Tysiąca SmakówDeser zrobiony z produktów Dr.Oetkera.Od siebie dodałam smażone jabłka i herbatniki.Robi się go bardzo szybko i bardzo szybko zniknął.Znaczy że smakował. Składniki: 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie: Jabłka
Ala piecze i gotujemasala 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)** świeża kolendra - opcjonalnie do posypania barwnik spożywczy - opcjonalnie (u nas odrobina czerwonego) chlebki naan lub ryż Tutaj przepis na chlebki naan (klik). * można kupić w każdym supermarkecie w małych słoiczkach, kosztuje ok. 5 zł. ** można pominąć, jeśli nie mamy Cebulę kroimy w piórka, imbir(...)Przykrywamy i dusimy, aż mięso zmięknie. Po tym czasie odkrywamy sos, dodajemy śmietankę i pastę z tamaryndowca i smażymy na małym ogniu jeszcze 15 min. aby całość się zredukowała i zgęstniałą. Podajemy wedle uznania posypane kolendrą lub nie w towarzystwie z ryżem lub placuszkami naan. Smacznego
Kuchnia od dwojgaobsmażyć z każdej strony . Dodać połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i wymieszać. Wyłożyć na talerz, podawać z ryżem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujePyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie!Będziemy potrzebować (na 4 porcje):800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztukNajsmaczniejsze będą krewetki(...)Marynatą zalać krewetki i odstawić na 30 minut do godziny. W tym czasie można przygotować sos.Dodatkowo:2 łyżki masłałyżeczka posiekanej pietruszkiMasło sklarować na patelni, a następnie ułożyć nań wszystkie krewetki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumienią i staną się chrupiące z zewnątrz. Posypać pietruszką i podawać ze słodkim sosem chili.Słodki sos chili
Food SquareObie z Miśką kochamy makaron, ale ostatnimi czasy przerzuciłyśmy się na ryż, który jest o bardziej lekkostrawny i ma działanie wychładzające, co jest mile widziane latem. Danie to jest inspirowane kuchnią indyjską, a dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby(...)łyżki oleju roślinnego do smażenia sól (płaska łyżeczka max) Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W garnku 3-4 litrowym rozgrzej olej i przez 10 minut duś seler mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania). Wymieszaj i smaż minutę. Dorzuć pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smaż 3 minuty. Dodaj wiórki kokosowe
greenscarfkoperek maggi w płynie ogórek pół sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy sos w słoiku Patak's Tikka Masala ryż 1 torebka papryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek granulowany do smaku. Pierś kroję w kostkę a kostkę rosołową(...)trochę w przyprawach. Po tym czasie smażę pierś tak jak ja najbardziej lubię czyli spieczoną i delikatnie chrupiącą Wy możecie krócej smażyć aby pierś była soczysta. Jeżeli sałatka ma być na dwa dni to radzę popakować w cztery pojemniki: sałata porwana na mniejsze części z ogórkiem pokrojonym w plastry ugotowany ryż usmażona pierś z kurczaka
Kuchnia Vikisuchego ryżu basmati sól brązowy cukier kilka listków kolendry, tajskiej bazylii lub pietruszki Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odstawić. Krewetki rozmrozić i podsmażyć (na większym ogniu) na maśle czosnkowym po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć. Do garnka (lub rondla) po smażeniu krewetek wrzucić pokrojone w kostkę cebulę (drobno) i paprykę (grubo). Podsmażyć na średnim ogniu
zadanie-gotowaniełyżki masła oliwa do smażenia Jak zrobić risotto z zielonymi szparagami Bulion (brodo) powinien być gorący, najlepiej postawić go na małym palniku i gotować na malutkim ogniu, tak aby pomalutku się gotował i był cały czas wrzący. W ten sposób dolewając go do ryżu nie będziemy obniżać jego temperatury, dzięki temu ryż będzie cały czas równomiernie się gotował
Codzienne Gotowaniesól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar na warzywach jak do rosołu. Expresowa wersja to po prostu rozpuścić w gorącej wodzie kostkę rosołową. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę po czym wsypać ryż i prażyć, często mieszając, do zrumienienia
Kulinarne przemysleniagotowanie :) Do nagrzanej patelni (garnka) dodajemy olej - polecam olej kokosowy, jest zdrowy i pyszny (prócz kulinariów ma milion innych zastosowań, ale o tym później). Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę z niewielką ilością cukru - nada jej złocisty kolor, a następnie dodajemy paprykę i dusimy ok. 15 minut. Przyprawiamy jedną łyżeczką słodkiej papryki oraz szczyptą papryki ostrej (według uznania). Nadchodzi czas(...)dodajemy łyżeczkę przyprawy garam masala. Do dania idealnie pasuje ryż. Najlepiej - naturalny, brązowy ryż. Gotuje się go dość długo - ok. 35-40 minut, pamiętajcie od tym podczas gotowania - warto zacząć gotować go wcześniej! ;) No cóż, ot i cała robota! Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl :) Smacznego! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!