ryż smażony - 6533 przepisów (strona:163/436)

Szybkie Panang Curry z kurczakiem 387

papryczka chilli, pocięta w krążkiryż jaśminowy do podaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W rondlu z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pastę Panang i smażymy, aż do uwolnienia aromatu (około 3 minut). Wlewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia.3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)* liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne

Tajskie smaki
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 195

bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi

Kolizje Smaków
Miodowa pierś kurczaka 201

patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu.  Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie

Emcia Pichci
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 407

kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry.   Trzymamy na małym ogniu przez około

Mania Gotowania
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 196

łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie

Ratunku obiad
Pikantne roladki z kurczaka 1531

rulonik na patelni, smażymy tylko po 2-3 minuty z 4 stron nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy z pokrojonym w kostkę pomidorem, cebulą dymką i posiekaną natką pietruszki. Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żołądki Mamuko 133

Żołądki Mamuko Danie jest bardzo pyszne, podane z ryżem, nie tylko można podać na obiad, ale również na uroczystą kolację. Składniki: ·        1 kg żołądków z indyka ·        Opakowanie mrożonki warzyw chińskich ·        1 łyżka sosu sojowego ·        Opakowanie(...)potraw chińskich ·        Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Żołądki czyścimy i kroimy w plasterki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy około godziny 2.   Warzywa chińskie prużymy na rozgrzanym oleju, solimy, wlewamy sos sojowy i podlewamy szklanką wody 3.   Żołądki po ugotowaniu odlewamy z wody

Kulinarna Chwila
Zupa drobiowa z papryką i ryżem jaśminowym 179

oliwie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,dodajemy do kurczaka ,smażymy jeszcze kilka minut. Oprószamy mąką ,mieszamy ,po czym zalewamy gorącym bulionem (cały czas mieszając). Gotujemy 20 min. Następnie dodajemy koncentrat ,tymianek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec do zupy dodajemy ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym 296

patelni. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam. Podawałam z ryżem

Kulinarny Pamiętnik
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 196

wymieszać, tak aby nie było grudek. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około 5 - 6 minut. Podsmażonego kurczaka wraz z płynami z patelni przełożyć na talerz. Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać olej (1 łyżka), wrzucić starty imbir i czosnek i przez bardzo krótką chwilę podsmażać(...)Ewentulanie doprawić solą. Zestawić z ognia. Podawać z ryżem, opcjonalnie udekorowane świeżą kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób. Warzywa w curry powinny pozostać lekko chrupkie. Kawałki piersi z kurczaka, aby nie były suche, nie powinny być zbyt małe, i należy je smażyć przez krótką chwilę, na dużym ogniu. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 211

imbir. Chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie). Chwilę smażymy. 4. Zalewamy całość mlekiem kokosowym, dodajemy curry i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. 5. Gotujemy do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Curry podajemy w głębokim talerzu posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

W kuchni Katie
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 245

chili1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego4 gwiazdki anyżu375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )ryż lub makaron do podaniaprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż. Na lekko rozgrzaną patelnię położyć nogi skórą do dołu, smażyć aż zacznie wytapiać się z nich tłuszcz. Zwiększyć ogień i dobrze obsmażyć nogi ze wszystkich(...)ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie mięso kaczki jest tak miękkie że  samo oddziela się od kości.  Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Stare Gary
Paprykarz z tuńczyka 181

papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić.  Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Następnie wsypać cebulę i smażyć, aż do zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać

Ugotować
Leczo 247

domu może być przygotowana nieco inaczej, ale i tak zawsze smakuje świetnie. Dla mnie leczo to obowiązkowo papryka, cukinia, sos pomidorowy i kiełbasa (lub chorizo), podane z ugotowanym z ryżem. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, a pozostać lekko jędrne i chrupiące. Tak smakuje mi najbardziej. 4 różnokolorowe papryki: np 2 x czerwona oraz zielona i żółta 3 cukinie(...)pokrojone papryki. Smażymy dalej przez kilka minut. Gdy papryka się zeszkli dodajemy cukinię i dalej smażymy kilka minut. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, słodką papryką oraz szczyptą papryki ostrej, solą oraz pieprzem. Leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub kajzerką/bagietk

Smaki Na Talerzu