ryż smażony - 6533 przepisów (strona:157/436)

Coś dobrego dla jednego. I miska ryżowa z ciecierzycą i brokułem... 133

super. I, co najważniejsze, taka pełna warzyw i ryżu (lub innej kaszy) miska zapewni energię na pewno na co najmniej kilka godzin - odpada pojadanie złapanych w przelocie paczków, czy batoników, albo i herbatników...   Pomysł zaczerpnięty z bloga  Avocado a day .     Składniki: (na 1 hojna miskę) szklanka ugotowanego brazowego ryżu 1-1.5 szklanki różyczek brokuła 1 szklanka ugotowanej(...)sporej patelni olwę. Dodaj płatki chilli i wymieszaj. Wrzuć dokładnie opłukana i osuszona ciecierzycę i smaż 3-4 minuty, do czasu, aż zacznie zmieniać kolor na złotawy. Posól do smaku i wyjmij na talerzyk. Na patelnię z resztkami oliwy wrzuć ryż i podgrzewaj, mieszajac często, aż będzie goracy. Przesyp do miski. Na wierzch dorzuć ciecierzycę. Brokuła szybko przesmaż

Lejdi of the house
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 312

pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach sól morska, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu (czerwony gotuje się nawet 30-40 minut). W tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy(...)obieramy i kroimy w kostkę, Dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy na tą samą patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory pokrojone na mniejsze części oraz rukolę. Przygotowujemy winegret: mieszamy

Poezja smaku
ryba ze szpinakiem ,mango i czarnym ryzem 151

szczelna pokrywką. Ryżu nie mieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla. Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać i pokroić w kostkę . Ocet

w mojej kuchni
Pierś kurczaka w tempurze 148

mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt(...)właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką z marchewki i imbiru. Składniki: (dla 3 - 4 osób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki

Kuchcik gotuje
Pierś kurczaka w tempurze 695

mąki pszennej, ryżowej i kukurydzianej z przyprawami, wykorzystywana najczęściej w kuchni azjatyckiej do panierowania w niej mięsa, ryb lub warzyw i smażeniu na mocno rozgrzanym tłuszczu. Kawałki piersi kurczaka smażone w tempurze, w środku są miękkie i soczyste, zaś z zewnątrz złociste i chrupiące. Wcześniej tempurę w stylu japońskim używałam do panierowania krewetek wykorzystywanych do sushi, a że sushi zbyt(...)właśnie w tempurze i to był dobry pomysł. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym z dzikim Uncle Ben's i surówką z marchewki i imbiru. Składniki: (dla 3 - 4 osób) 1 kg piersi z kurczaka 400 g tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki

Kuchcik gotuje
Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł 166

oliwy - Wrzucić czosnek, imbir i chili; smażyć przez 30 sekund - Po chwili dodać soczewicę i trochę wody - Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty) - Kostki awokado dodać do ryżu, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy i brokuła - Posypać ryż mielonym kuminem. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 169

kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek, pieprz, sól Wykonanie: Ryż i kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy (wg przepisu na opakowaniu). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, dodajemy mięso i smażymy. Kapustę myjemy pod bieżącą wodą, następnie wycinamy  z niej rdzeń. Wkładamy do garnka

KasiekGotuje
Wątróbka w sosie pomidorowym z ananasem 254

szczypior olej rzepakowy do smażenia Wątróbkę opłukać i czyszczoną obtoczyć w mące. Rozgrzać niewielką ilość na patelni i obsmażyć z dwóch stron. Dodać masło i pokrojoną cebulę. Chwilę poddusić dolewając syrop spod ananasa, przecier pomidorowy, a następnie pokrojonego ananasa. Wszystko razem chwilę dusić, doprawiając do smaku solą, pieprzem i chilli. Gorącą wątróbkę i ryż wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym

https:KKuchniaMniam
Pomidorowe szparagi z kurczakiem 230

obieramy i kroimy.  Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem szparagi i cebulę. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. I dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z ryżem posypanym serem :) Smacznego

ChilliJemy
Pilaw kokosowy ze szparagami i cukinią 192

porem, zeszklić 3 minuty, dodać pocięte na małe kawałki szparagi oraz pokrojoną w pół plasterki cukinię , smażyć chwilę pod przykryciem aż warzywa zmiekną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotować bulion warzywny z mleczkiem kokosowym i łyżeczką soli, wsypać ryż , dobrze zamieszać, i gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut, aż ryż wchłonie płyn

Wanilia i Kardamon
Dyniowe curry z krewetkami 195

bulionusól1 szklanka ryżu basmati  natka pietruszkiPrzygotowanie:Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie do podania curry. Łyżką wyjmujemy pestki. Dynię smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Obieramy szalotki, kroimy w piórka i smażymy na oliwie w woku(...)pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko i podajemy jako dodatek do curry. Gotowe curry przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z brokułem 401

oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie: 1. Do wrzącej osolonej wody wkładamy ryż, gotujemy do miękkości, następnie studzimy. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Kiedy będzie już rozgrzana wykładamy mięso. Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy(...)składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem

Kuchnia Pełna Pasji
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 198

imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy(...)obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcji: Zapraszam do polubienia mnie na  FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz

Tajskie smaki
Risotto z czerwonymi burakami 92

czerwonymi burakami i fetą. Składniki na risotto z czerwonymi burakami 250 g ryżu do risotto 250 g czerwonych buraków 1 litr rosołu 150 g sera feta 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii sól do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraki ugotować do miękkości, odlać i pozostawić

niecodziennikpary
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 196

puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra (lecz nie przepadamy)   Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka i smażmy kilka minut. Dodajemy dynię oraz ciecierzycę, pastę

Mango Papaja