ryż smażony - 6533 przepisów (strona:157/436)

Zapiekanka z ryżu, kapusty pekińskiej i mięsa 130

przygotowania, choć… nie mogę powiedzieć, że syci na długi czas. Kolorystycznie też pozostawia wiele do życzenia. Ryż, mięso drobiowe, kapusta pekińska – wszystko tutaj ma bardzo zbliżoną kolorystykę. Mimo wszystko przepis przydaje się na awaryjne sytuacje;) 300 g ryżu 1 kapusta pekińska 500-600 g mielonego mięsa drobiowego 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki sosu sojowego(...)sito i przelewamy wrzącą wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu. Na nim rozprowadzamy mięso z kapustą. Polewamy niewielką ilością ketchupu. Przykrywamy pozostałym ryżem. Na wierzch dajemy

Smaki Na Talerzu
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 138

Imbirowy ryż 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody 1 cm imbiru szczypta soli Ryż gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ten wchłonie ją całkowicie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i dodajemy starty imbir. W Woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na nim pokrojoną w paski pierś kurczaka. Dodajemy do niego pokrojony drobno imbir oraz(...)wrzucamy do Woka i smażymy całość 2-3 minuty. Następnie wlewamy sos ostrygowy (lub sojowy), sok z ananasa oraz bulion i całość dusimy na dużym ogniu przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Kiedy większość płynu odparuje a na patelni zostanie jedynie gęsty sos dodajemy orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Gotowego kurczaka podajemy z porcją ryżu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Risotto z kurczakiem i papryką z nutką curry 138

szklanki bulionu 1/2 kieliszka białego wina masło do smażenia     Przygotowanie: Na patelnię wkła damy masło i rozgrzewamy.Wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, delikatnie po dsmażamy. Kurczaka obieramy ze skórki i drobimy, paprykę myjemy i kroimy w paski. Warzywa oraz mięso dokła damy do cebuli i dusimy przez kilka minut. Ryż wsypujemy na patelnię i po dlewamy winem

ChilliJemy
Włoskie risotto na winie wytrawnym z grzybami- prosty przepis 166

marchewki 1 pietruszka Ketchup kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości. Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż

Tradycyjna Kuchnia
Curry z mięsem bażanta, ale może być kurczak lub indyk. 104

rybny, sos sojowy, pokruszone liście keffir, cukier. Wszystko razem wymieszać i chwilkę smażyć. Około 30 sekund, ale cały czas mieszać. Wrzucić pokrojone w paski mięso i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, mleczko kokosowe, sok z limonki i wymieszać. Gotować około 15 minut. Podawać z ryżem. Każdą porcję obsypać kolendrą i prażonymi orzeszkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 144

zjeść najlepszą z najlepszych. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym(...)około 3 minuty). W połowie obsmażania dodajemy czosnek, cebulę i seler naciowy. Dodajemy łyżkę oliwy, pomidory i cukinię i smażymy dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dodajemy przyprawy (paprykę i kurkumę, sól, pieprz), mieszamy. Po chwili wsypujemy ryż i podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy gorący bulion, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy bez mieszania przez

Smakowity Blog Kulinarny
Filet z kurczaka w sosie pomidorowo-pikantnym z ryżem 312

średniej cebuli 1/3 papryczki pepperoni bez nasion 500 g przecieru pomidorowego sól pieprz przyprawa do kurczaka 1 torebka ryżu oliwa Przygotowanie: Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Z dwóch stron obsypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Przekładamy na razie do garnka. Paprykę czerwoną przekrajamy na pół, oczyszczamy(...)zalewamy przecierem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na koniec próbujemy na smak, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem. Smacznego

Gotuj z Mąką
Strogonow ze schabu bardzo prosty 312

cebulkę, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Dodać kawałki mięsa i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Obsypać mąką, dodać przecier pomidorowy i wlać szklankę wywaru lub wodę i rozdrobnioną kostkę rosołową. Gotować na słabym ogniu 20- 30 minut. Wlać śmietanę i zamieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami

Kuchnia Pokoleń
Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem 188

skutych lodem. Do tego puszysty ryż przesiąknięty przytulnym zapachem cynamonu i rzut świeżej natki pietruszki :) Kremowy sos otulający miękkie i wciąż jędrne kawałki ryby, słodkie pomidory i ryż z cynamonową nutą to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o szybkość, prostotę, smak i moc przyjemnego rozgrzewania! Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem Potrzebujesz: 1 średnia cebula 3 ząbki(...)najlepiej filetów) sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Cynamonowy ryż: Podczas gotowania ryżu dodaj do garnka laskę cynamonu (ilość ryżu dowolna). Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek i obrany imbir pokrój w drobną kosteczkę - podsmaż na oleju na dużej patelni. 2. Do cebuli dodaj przyprawy i smaż 30sek. 3. Na patelnię wlej pomidory z puszki i 1/4 puszki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Faszerowane małe kalmary 185

wymieszać z pastą pomidorową. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać  cebulę, czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu.  Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodać wino z pastą pomidorową, natkę pietruszki i chwilę  gotować do lekkiego zgęstnienia. Dodać ryż, posolić, popieprzyć, można wlać trochę wody jeżeli całość wydaje nam się za sucha, gotować pod przykryciem parę

Stare Gary
Schab z papryką w curry sosie. 218

kurczakowego 2 łyżki sosu sojowego puszka pomidorów pietruszka lub kolendra ryż lub makaron No I przechodzimy do pracy- I sam zrobienie obiadu to tylko ok 10 min. Jeżeli chcemy zrobić wrażenie- to - to jest to :)  Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebule I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na maksymalnym ogniu ok 1-2 min. Dodajemy mięso- smazymy(...)curry paste. Mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe, bullion I sos sojowy. Smażymy ok 4 min. I już prawie koniec :)  Dodajemy pomidory- od zagotowania trzymamy ok 2 min. Zciągamy z gazu I dodajemy natkę pietruszki. I obiad gotowy, prawda że szybko I przyjemnie ? :) Na początku obiadu dobrze jest wstawić ryż. Do ryżu zawsze po ugotowaniu dodaję natkę pietruszki lub kolendry

Smaki Edyty
Indyjskie saag tofu 157

może to być np. szpinak, liście musztardowca, drobno siekany brokuł czy inna zielenina. W towarzystwie indyjskich przypraw i innymi dodatkami jadana jest z  chlebkami naan , chlebkami roti albo ryżem. Połączone z doprawionym tofu okazało się strzalem w dziesiątkę na piątkowy obiad. Składniki (4 porcje) -350 g naturalnego tofu -500 g liści szpinaku -1 cebula -1 duży pomidor(...)tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć kilka minut. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do zeszklonej cebuli. Stopniowo dodawać garściami liście szpinaku i smażyć mieszając. Dodać garam masala i dokładnie wymieszać. Dodać upieczone tofu, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Przesmażyć kilka minut. Podawać z ryżem basmati lub chlebkami naan. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia

Zielona Kuchnia
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 216

Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi się jako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏 Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak(...)będzie surowy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, smażymy kilka minut, aż się lekko rozgotują i dodajemy ajwar oraz wlewamy sok pomidorowy. Na końcu wrzucamy kapary. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2-3 min. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami

Kuchnia MagdaLeny
SAJGONKI 151

Sajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku(...)łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy do środka i zwijamy sajgonki jak cygara. W głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.  Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli