ryż smażony - 6533 przepisów (strona:155/436)

Ryba na parze 135

Chodziła za mną od dawna – ryba na parze, podana z ryżem z warzywami. Ryba gotowana na parze jest o wiele bardziej lekkostrawna i mniej tłusta od tradycyjnych ryb smażonych, dlatego polecana jest głównie dla dzieci, matek karmiących, osób będących na diecie i wszystkich, którzy stawiają na zdrowe odżywianie. Continue reading Ryba na parze at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Cukinia z chilli do słoików , przetwory 172

słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy będzie pikantne leczo lub wieprzowiny , wtedy zmieni się w gulasz . Nieskończoność możliwości sprawia ,że przygotowuję ją co roku , a do wiosny

Ogrodnik w podróży
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 242

kurkami Quiche z kurkami (czytaj: kisz) to sezonowa tarta - bardzo p... Ryż z kurczakiem po hiszpańsku Przepis na ryż z kurczakiem po hiszpańsku dostałam od Anny -... Pieczone kwiaty cukinii Pieczone kwiaty cukinii to alternatywa dla kwiatów smażonych... Post Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Roladki z kurczaka z cukinią i papryką 154

kurczaka nafaszerowane cukinią i papryką   konserwową. Były mięciutkie, soczyste i bardzo pyszne.   Podałam je z ryżem i surówka z kapusty . Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 mała cukinia papryka konserwowa olej do smażenia mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż. Każdy kawałek rozbić cienko, oprószyć solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Umytą

magiczna kuchnia Kasi
Klopsy gotowane w sosie z leśnymi grzybami 139

mąkę. Zamknąć, gotować 100 C , czas 5 minut. Wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać. Podawać ziemniakami lub ryżem. Wykonanie bez Thermomix Klopsy jak wyżej. Sos – do garnuszka wlać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę, por i smażyć aż zmięknie. Wlać wywar, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, drobno lub grubo pokrojone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować

Kuchnia Pokoleń
Risotto z kurkami i z boczkiem 174

rondla wkładamy resztę masła, szklimy cebulkę, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Do zeszklonej dodajemy posiekane kurki i czosnek. Smażymy grzyby z cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy 2- 3 łyżki wazowe wrzącego bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Smażony schab teriyaki z warzywami 145

woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy, aż kapusta lekko zmięknie, ale będzie al dente. Od razu przekładamy na talerze i podajemy w towarzystwie ryżu lub chińskiego makaronu

Kulinarne przygody Gatity
WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM 158

cebulę. Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki. Smażyłam,aż się zarumienią. Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut. Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut. Podawałam z ryżem. Rewelacja! Smacznego

potrawyregionalne
Kuskusowe kuleczki 152

Kuskusowe kuleczki to znakomity zamiennik ziemniaka czy ryżu .. 200 g kaszki kuskus wrzątek 250 g sera 3 łyżki śmietany sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Kaszkę zalać wrzątkiem w miseczce, ok 1 cm ponad kaszą. Lekko wymieszać i pozostawić do nepęcznienia. Przestudzoną kaszkę wymieszać z serem i śmietaną, doprawić do smaku. Formować kulki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce

Gotowanie jest łatwe
Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus 207

głębokiej rozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą. Dodaj szparagi (lub fasolkę) i pieczarki i smaż aż mięso się zarumieni a sos zgęstnieje, przez około 10 minut. Podawaj danie z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką. Smacznego! English version Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus (3-4 servings) Ingredients: 650 g beef steak sliced

karmelowy
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 183

łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.. Smacznego

Gaździnka warzy
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 253

świeży tymianek 50 gram sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości filetów, jeśli filety

Mango Papaja
Kurczak z suszonymi owocami 199

podsmażamy ok 5 minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu w rondlu z pozostałą oliwą dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, dodajemy pozostałe przyprawy wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Podajemy z upieczonym kurczakiem. Smacznego

kgwjanczewo
Wołowina z Sezamem 165

smażyć ok. 2-3 minuty aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem.       Danie to można podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Mama Gotuje
Kofty z ciecierzycy z kaszą gryczaną. 209

wyrabiać na palcach wtedy będą miały fajny kształt. Obtaczamy na talerzu w wcześniej przygotowanej mieszance bułki tartej z płatkami żytnimi. Smażymy na oliwie z oliwek. Gotowe :) Podajemy z kaszą gryczaną w naszej wersji lub z innym dodatkiem typu ryż czy kuskus. Możecie oczywiście dodatek zrobić według własnego uznania. Nie każdy lubi kaszę gryczaną :) Ważnym dla nas elementem smakowym jest

vegetanie
Sushi w tempurze 166

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 217

Smażymy około 4-5 minut. Na końcu dodajemy pędy bambusa. Smażymy jeszcze około 2 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje i oblepi całe mięso. Całość posypujemy posiekaną dymką i   sezamem. Podajemy najlepiej z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Ciecierzyca w sosie pomidorowym 127

papryki 1 łyżeczka oregano sól, pieprz, cukier do smaku natka pietruszki 100 g ryżu Ciecierzycę namoczyć w wodzie na całą noc. Wodę wylać, ciecierzycę przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem 1h.  Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać pomidory, bulion, oregano, słodką i ostrą paprykę. Dusić przez około

Moja Galeria Smaku
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 191

mielonej łopatki szklanka ryżu łyżka majeranku łyżeczka ziołowego pieprzu 2 ząbki czosnku duża cebula 2 łyżki oleju 2 jajka 2 łyżki manny sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki keczupu płaska łyżeczka cukru łyżka suszonej bazylii łyżka skórki otartej z cytryny sól i pieprz do smaku Kapustę odciskamy i kroimy na drobno(...)jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać wodą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku też tak na pół twardo,  jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany. Do mięsa dodajemy przestudzoną kapustę

Dieta moja pasja
Zapiekanka z ryżu, kapusty pekińskiej i mięsa 151

przygotowania, choć… nie mogę powiedzieć, że syci na długi czas. Kolorystycznie też pozostawia wiele do życzenia. Ryż, mięso drobiowe, kapusta pekińska – wszystko tutaj ma bardzo zbliżoną kolorystykę. Mimo wszystko przepis przydaje się na awaryjne sytuacje;) 300 g ryżu 1 kapusta pekińska 500-600 g mielonego mięsa drobiowego 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki sosu sojowego(...)sito i przelewamy wrzącą wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu. Na nim rozprowadzamy mięso z kapustą. Polewamy niewielką ilością ketchupu. Przykrywamy pozostałym ryżem. Na wierzch dajemy

Smaki Na Talerzu
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 163

Imbirowy ryż 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody 1 cm imbiru szczypta soli Ryż gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ten wchłonie ją całkowicie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i dodajemy starty imbir. W Woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na nim pokrojoną w paski pierś kurczaka. Dodajemy do niego pokrojony drobno imbir oraz(...)wrzucamy do Woka i smażymy całość 2-3 minuty. Następnie wlewamy sos ostrygowy (lub sojowy), sok z ananasa oraz bulion i całość dusimy na dużym ogniu przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Kiedy większość płynu odparuje a na patelni zostanie jedynie gęsty sos dodajemy orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Gotowego kurczaka podajemy z porcją ryżu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania