ryż smażony - 6533 przepisów (strona:169/436)

Kotlety mielone z zielonym groszkiem 191

Formujemy kotlety lub pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju.  4. Kotlety są gotowe bezpośrednio po smażeniu, a pulpety podlewamy wodą, chwilę dusimy i zagęszczamy śmietaną z mąką, sos doprawiamy do smaku. Smakują idealnie w towarzystwie kasz, ryżu i ziemniaków

Apetyczna babeczka
Micha rozmaitości 138

łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami. 7. Ryż gotujemy z dodatkiem curry. 8. Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. Micha rozmaitości jest  bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki 146

wrzątku parzyć ok 2-3 minut  i odcedzić na sicie 2.  • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę  przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko  razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki . obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3.  • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą

W królestwie smaków Beaty
Welwetowe naleśniki z risotto 98

fasola Wykonanie: Fasolę moczymy na kilka godzin w wodzie, odlewamy starą wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy, mieszamy z fasolą i miksujemy razem. Z soku i mąki robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę oleju. Smażmy z niego cienkie naleśniki. Podajemy przełożone zmiksowanym risotto

Kryzysowa Książka Kucharska
Arancini z pesto bazyliowym 103

będzie już chłodny wymieszaj go z 2 jajkami i pokrój w drobną kostkę mozarellę. Na dłoni układaj ryż tak, a na jego środku kostkę mozarelli. Całość zawiń w kólkę i panieruj w jajkach i bułce tartej. Arancini można smażyć na głębokim oleju, jednak ja preferuję wersję równie smaczną, a mniej kaloryczną – pieczone w piekarniku. Gdy arancini są już

Kuchnia Bon Appetit
Filet z kurczaka z ryżem w curry 122

zależności  jak ugotowaliśmy ryż  (nie chcemy papki  ) Chodzi o to żeby ryż  był dalej sypki. Kurczaka musimy już  tylko obtaczać mąka i usmażyć z dwóch  stron na złoty  delikatny kolor Pod koniec smażenia  polecam dodać  pół  szklanki  wody dzięki temu kotlet będzie bardzo miękki Smacznego

Viola cooks with passion
Kotlety mielone z ryżem i pieczarkami 149

osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso mielone, ryż, pieczarki i jajko wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor

e-PrzepisyKulinarne
Dorsz w salsie pomidorowej ze świeżymi kurkami 186

także łyżkę cukru, mieszaj, chwilę duś. Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry. Ja zrobiłam to tak: Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę lub jako obiad do ryżu czy ziemniaków. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;) 132

dzięki blogowi będę miała wszystkie razem 2. Ulubione danie na obiad?  żadne wyszukane, ogórkowa z ryżem na żeberkach 3. Najważniejsze w życiu jest...?  miłość, rodzina, szacunek 4.  Najlepsze danie z kuchni polskiej ?  pierogi 5. Gotowanie czy smażenie?  smażenie 6. Bez czego nie wychodzisz z domu?  bez portfela 7.Kawa czy herbata?  herbata 8. Twoje

Kulinarne życie
Shish kebab 228

Mięso mieszamy z przyprawami, musztardą i drobniutko posiekaną cebulą. Formujemy z niego wałeczki długości ok 8 cm i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy z sałatką z sałaty, pomidora i ogórka. Dodatkowo podałam jeszcze z frytkami ale ryż curry genialnie by do tego pasował. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 143

miękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę sezamem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy na ryżu, bądź całkowicie osobno, bez dodatków

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak z suszonymi pomidorami 152

cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoty kolor. Kiedy kurczak się smaży, kroimy w piórka cebulę oraz por w półplasterki. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli. Ściągamy kurczaka z patelni i przekładamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 155

gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.  Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości

VioletoweKucharzenie
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 361

papryczka chilli, pocięta w krążkiryż jaśminowy do podaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W rondlu z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pastę Panang i smażymy, aż do uwolnienia aromatu (około 3 minut). Wlewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i przesmażamy, aż większość mleczka odparuje i zostanie gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy(...)momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia.3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)* liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne

Tajskie smaki
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 170

bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi

Kolizje Smaków
Miodowa pierś kurczaka 170

patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu.  Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie

Emcia Pichci
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 377

kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry.   Trzymamy na małym ogniu przez około

Mania Gotowania
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 168

łyżeczki cukru (opcjonalnie i tylko jeśli pomidory są bardzo kwaśne) do podania: kaszę gryczanę, kuskus, brązowy ryż lub pełnoziarnisty makaron (co tam akurat macie pod ręką) świeże zioła do posypania gotowego dania (u mnie bazylia) olej do smażenia Cebulki siekamy w kosteczkę, szczypiorek kroimy dość drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie

Ratunku obiad
Pikantne roladki z kurczaka 1509

rulonik na patelni, smażymy tylko po 2-3 minuty z 4 stron nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy z pokrojonym w kostkę pomidorem, cebulą dymką i posiekaną natką pietruszki. Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żołądki Mamuko 101

Żołądki Mamuko Danie jest bardzo pyszne, podane z ryżem, nie tylko można podać na obiad, ale również na uroczystą kolację. Składniki: ·        1 kg żołądków z indyka ·        Opakowanie mrożonki warzyw chińskich ·        1 łyżka sosu sojowego ·        Opakowanie(...)potraw chińskich ·        Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Żołądki czyścimy i kroimy w plasterki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy około godziny 2.   Warzywa chińskie prużymy na rozgrzanym oleju, solimy, wlewamy sos sojowy i podlewamy szklanką wody 3.   Żołądki po ugotowaniu odlewamy z wody

Kulinarna Chwila
Zupa drobiowa z papryką i ryżem jaśminowym 153

oliwie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,dodajemy do kurczaka ,smażymy jeszcze kilka minut. Oprószamy mąką ,mieszamy ,po czym zalewamy gorącym bulionem (cały czas mieszając). Gotujemy 20 min. Następnie dodajemy koncentrat ,tymianek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec do zupy dodajemy ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie bananowym 268

patelni. Na tłuszcz, na którym smażyłam mięso wrzuciłam banany i smażyłam około 2 minut. Jogurt grecki wymieszałam z mąką i zagotowałam, aż sos zgęstniał. Doprawiłam go solą, pieprzem, curry i imbirem. Przed podaniem do sosu wrzuciłam mięso i banany wraz z tłuszczem z patelni i podgrzałam. Podawałam z ryżem

Kulinarny Pamiętnik
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 170

wymieszać, tak aby nie było grudek. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około 5 - 6 minut. Podsmażonego kurczaka wraz z płynami z patelni przełożyć na talerz. Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać olej (1 łyżka), wrzucić starty imbir i czosnek i przez bardzo krótką chwilę podsmażać(...)Ewentulanie doprawić solą. Zestawić z ognia. Podawać z ryżem, opcjonalnie udekorowane świeżą kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 dorosłych osób. Warzywa w curry powinny pozostać lekko chrupkie. Kawałki piersi z kurczaka, aby nie były suche, nie powinny być zbyt małe, i należy je smażyć przez krótką chwilę, na dużym ogniu. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 179

imbir. Chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie). Chwilę smażymy. 4. Zalewamy całość mlekiem kokosowym, dodajemy curry i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. 5. Gotujemy do czasu, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Curry podajemy w głębokim talerzu posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego

W kuchni Katie
Kacze nogi ze śliwkami - trochę Azji w wolnowarze 219

chili1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego4 gwiazdki anyżu375 g czerwonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki (pestki wyrzucić )ryż lub makaron do podaniaprzygotowanierozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać na krzyż. Na lekko rozgrzaną patelnię położyć nogi skórą do dołu, smażyć aż zacznie wytapiać się z nich tłuszcz. Zwiększyć ogień i dobrze obsmażyć nogi ze wszystkich(...)ustawić wolnowar na program "high" i gotować przez 5 - 6 godzin. Po tym czasie mięso kaczki jest tak miękkie że  samo oddziela się od kości.  Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Stare Gary
Paprykarz z tuńczyka 154

papryka ostra olej lub oliwa z oliwek Najlepiej dzień wcześniej ryż ugotować w 1,5 szklance wrzącej wody. Ostudzić.  Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Następnie wsypać cebulę i smażyć, aż do zeszklenia. Na sam koniec dodać marchewkę i wlać

Ugotować
Leczo 214

domu może być przygotowana nieco inaczej, ale i tak zawsze smakuje świetnie. Dla mnie leczo to obowiązkowo papryka, cukinia, sos pomidorowy i kiełbasa (lub chorizo), podane z ugotowanym z ryżem. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie, a pozostać lekko jędrne i chrupiące. Tak smakuje mi najbardziej. 4 różnokolorowe papryki: np 2 x czerwona oraz zielona i żółta 3 cukinie(...)pokrojone papryki. Smażymy dalej przez kilka minut. Gdy papryka się zeszkli dodajemy cukinię i dalej smażymy kilka minut. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, słodką papryką oraz szczyptą papryki ostrej, solą oraz pieprzem. Leczo podajemy z ugotowanym ryżem lub kajzerką/bagietk

Smaki Na Talerzu
Drobiowe szaszłyki z małych roladek 171

czerwonej papryki, 4 suszone pomidory w oleju, 1 kabanos, 2 plasterki żółtego sera, 4 łyżeczki przyprawy do drobiu, do posypania: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ryż basmanti z dzikim.  Przygotowanie:     Podwójne piersi kurczaka rozbijamy na jeden duży kotlet o grubości ok. 7 mm. Mięso posypujemy przyprawą do drobiu. Por gotujemy w wodzie przez(...)zewnątrz przyrumienione. Następnie kroimy roladki w 1,5cm paseczki i nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Smażymy na patelni ok. 2 minut z każdej strony. Takie szaszłyki można również grillować. Na koniec szaszłyki posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Podajemy z gotowanym ryżem basmanti z dzikim

Aga w kuchni
Placuszki pychotne 121

smakowite, że kuchmistrz nie nadąża ze smażeniem. Poniżej moja propozycja, absolutny hit obiecany wczoraj. Już kiedyś robiłam podobne placuszki o TUTAJ, ale bez bananów i to jest ich największa wada. Banany bowiem w tych plackach robią kawał dobrej roboty, nadają niesamowity posmak i trzymają całą konstrukcję w ryzach. Źródło przepisu to grupa BLW na Twarzoksiążce, którą gorąco polecam wszystkim(...)przyszłym. Natomiast same placuszki przeznaczone są dla każdego i dużego i małego! Placuszki pychotne 150g serka (Bieluch, President naturalny, Mój ulubiony) jajko 3 łyżki mąki 2 banany tłuszcz do smażenia Banana rozgnieść, dorzucić resztę składników, dokładnie wymieszać. Nakładać na patelnię po jednej łyżce ciasta i smażyć na małym ogniu, najpierw z przykryciem, żeby ścięły się szybciej z wierzchu, po drugiej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Paprykarz do słoików 384

czosnek i dodajemy do smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso

Gotowanie jest łatwe
Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu 133

zestaw! Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu to świetna propozycja na obiad. Wystarczy dodać lekką surówkę i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu Składniki: 2 piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (u mnie rozdrobniony) 150 g sera favita 100 g ryżu 200 ml śmietanki 30% około 300 ml bulionu (ewentualnie(...)wody) 2 łyżki oleju/smalcu/masła klarowanego łyżka masła 2 ząbki czosnku pieprz sól Szpinak wrzucamy na patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Każdą z piersi delikatnie rozbijamy (tak jak na kotlety

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania