Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich(...)Wyjmujemy z marynaty i nadziewamy na patyczki do szaszłyków po 3 – 4 sztuki. Smażymy na rozgrzanym na oleju kokosowym (lub na maśle klarowanym) ok. 4 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy natychmiast. Krewetki królewskie tandori podajemy jako przystawkę lub jako danie główne - z ryżem lub makaronem. Przyznam, że w tej formie przygotowałam krewetki tylko na próbę, a potem żałowałam
mojewypiekiinietylkoognia. Kolejne 20 g masła podgrzewamy na patelni i smażymy na nim drobno pokrojony imbir i czosnek. Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową i sok z cytryny oraz kurczaka. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze przez 5 minut i podajemy z natką pietruszki, ryżem i chlebkami naan
Smakowity Blog Kulinarnymożemy pod przykryciem).Po ok. 5 minutach, gdy składniki zaczną puszczać soki :) doprawiamy słodką papryką. Smażymy kolejne 5 minut.Następnie dodajemy sos teriyaki, ja dodałam 2/3 butelki, czyli ok 100 - 150 ml. Mieszamy wszystkie składniki i po ok 2 minutach przekładamy na talerze.Podajemy z ryżem, posypane grubym szczypiorem (z dymki). Smacznego
Taste Of My Daypozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam tutajskładniki500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu2 lub 3 średnie ziemniaki1 por (biała część)1 średnia cebula4 ząbki czosnku2 jajka3 łyżki bułki tartejnatka pietruszkiOlej do smażenia sólprzygotowanieJeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka(...)odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego
Stare Garykomponuje się z pomidorami makaron np. świderki lub ryż Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oliwie z pomidorów. Pomidory zmiksować z czosnkiem i ziołami, dodać do smażącej się cebuli i smażyć, stopniowo dolewając bulionu, jednak nie za dużo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Po kilku minutach dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt(...)bulionu. Gęstość sosu zależy od naszych upodobań. Ja podałam go dziś z kluseczkami, dlatego nie chciałam, aby był zbyt rzadki, jednak jeżeli ktoś ma ochotę zjeść to danie z ryżem to uważam że sos powinien być nieco rzadszy. Smacznego
Codzienne Gotowanieziele angielskie- 6 szt. * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * świeży koper- pęczek * masło klarowane- do smażenia Bulion warzywny zagotować wraz z pokrojoną w paski włoszczyzną i gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz
Kraina Miodem Płynącakilka łyżek masła Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem, smażę na małym ogniu, aż wyparuje cały płyn. Odstawiam na bok. Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę, lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu). Wtedy dodaję
W kuchni Karmel-itkiindyka • 2 cebule • 2 szklanki ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 duża główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry, i pogotować 10 minut, potem(...)delikatnie poszczególne liście drewnianą łyżką i wyjmować na tacę. Jest to zajęcie dość pracochłonne. • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z mięsem mielonym i cebulą, przyprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę
To co kochamostra papryka kurkuma oregano sól pieprz Zeszklić na maśle drobno pokrojoną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać ryż i podsmażać przez minutę. Dodać pokrojone grzyby i paprykę. Ja miałam mrożone podgrzybki, ale mogą też być inne grzyby. Po minucie smażenia dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażać około 2 minuty. Dodać przyprawy i odrobinę wody. Pomidora sparzyć
Karola gotujewarzywnego mała kapusta pekińska 2 łyżki ryżu jaśminowego ocet ryżowy mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir(...)oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego
R'n'G Kitchenświeży szczaw - myjemy go, odcinamy ogonki, kroimy w paski i smażymy na łyżce masła dodając sól, pieprz i czosnek do smaku. Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy domową vegetę, marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy
NA MOIM TALERZUimbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor. Mmmm Pycha
Na moim talerzusolą i pieprzem. Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu kilka minut, podobnie jak najzwyklejsze kotlety schabowe. Ja podałam je z ryżem z warzywami, wyszło super! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkażółty ser do posypania ok 2 łyżki Bakłażana kroimy na plastry wzdłuż, solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Mięso mieszamy z ryżem fasolą, natką pietruszki i przyprawami. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie smażymy niezbyt długo na patelni z obu stron, można na grillowej. W każdy plaster zawijamy łyżkę nadzienia i ustawiamy roladki w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie jest łatwe