ryż smażony - 6533 przepisów (strona:137/436)

Gotowane pulpety szpinakowe 147

Zdrowy obiad można zrobić naprawdę szybko i bez wysiłku.  Nie każde mięso musi być smażone czy pieczone by było smaczne. Te pulpety są tego doskonałym przykładem. Idealnie smakują z surówką z selera oraz brązowym ryżem. Pozostają wilgotne i soczyste. Można pokusić się o zrobienie do nich sosu, choć nam smakowały w takiej formie, zupełnie bez niczego. 1/2 kg mięsa

Szefowa kuchni
Ryżotto z paprykowym trio 163

rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy. Podsmażam cebulkę. Następnie dorzucam filety i smażę ok. 10 minut. Doprawiam papryką, solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaję pokrojone papryki i ogórki. Smażę jeszcze ok. 10 minut co chwila mieszając całość. Zmniejszam ogień i wlewam na patelnię gorący bulion. Wrzucam surowy ryż i gotuję wszystko ok. 20-25 minut. Pamiętam aby co kilka

Przepis na Dzień Dobry
Najlepsze faszerowane warzywa 116

migdały – 40g cebula – 1 duża sztuka czosnek – 2 ząbki ryż basmati – 160g oregano suszone – 1 łyżeczka papryka ostra – ½ łyżeczki ser feta – 180g natka pietruszki – ½ pęczka bulion – 400ml przecier pomidorowy – 1 łyżka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Umyj papryki i przekrój

wiecejwarzyw.pl
Kotleciki z ryżu i kaszy z kolorową sałatką 106

Dzień Dobry w niedzielę :)  Mam dzisiaj dla Was pyszną propozycję na lekki obiad. My uwielbiamy takie dania. Kotleciki ryżowe z kaszą są pyszne. Zawsze robiłam albo z ryżu, albo z kaszy. Nigdy takich mieszanych, ale uważam, że jest to najlepsze połączenie. Taka mieszanka różnych ziaren jest super. Do kotlecików podałam pyszną i kolorową sałatką. Takie dania mogłabym jeść codziennie(...)miękkości. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Dodajemy do ryżu. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem i dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Wkładamy je do lodówki do stężenia na kilka minut. Smażymy po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się na niewielkiej

Izabelawkuchni
ZUPA GOŁĄBKOWA 410

olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać  szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć

Walijskie Pichcenie
A'la chińszczyzna z ryżem SyS 360

Kurczaka kroimy w długie paski. Przyprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw z : kurkumy, kolendry, cynamonu, imbiru, pieprzu i curry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do kurczaka i dusimy, podlewając 1/4 szklanki bulionu. Ryż z  pomidorami  gotujemy. Ugotowany ryż dodajemy do chińszczyzny, mieszamy i dusimy jeszcze ok 10 minut

Aga w kuchni
ZUPA POMIDOROWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 109

dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok 2. Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki(...)kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy mega rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozzarella porwany na kawałki. Całość posypujemy posiekaną zieleniną : koperkiem, pietruszką lub bazylią. Smacznego :) Sprawdź inne wspaniałe przepisy na domowe i tradycyjne zupy

Moja Książka Kucharska
ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDOROW I MLECZKIEM KOKOSOWYM 113

dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok 2. Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki(...)kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy fajnie rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozarella porwany na kawałki. Całość posypujemy posiekaną zieleniną : koperkiem, pietruszką lub bazylią. Smacznego :) Zobacz również inne przepisy na udane zupy

Moja Książka Kucharska
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1410

łyżek ryż * świeże listki kolendry do posypania  Etap I  - Kurczak Kurczaka przypraw solą, pieprzem (lub swoją ulubioną przyprawą do kurczaka) + 2 łyżki sosu sojowego. Wstaw na min. 15 minut do lodówki następnie usmaż na patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni. Etap II - Orzechy Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia(...)kurczakiem, podsmaż wszystko przez ok 5 minut, następnie dodaj sos z kurczakiem do woka z warzywami, przykryj pokrywką i smaż przez ok 10 minut na małym ogniu. Dodaj orzeszki oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj. Etap V - zajadaj się Podawaj z ryżem, szczypiorkiem oraz ogórkiem zielonym pokrojonym w słupki fajnie będzie chrupać :) Smacznego

Wylizany Rondel
Pierś z indyka w sosie curry z mlekiem kokosowym (ok. 205 kcal / 100 g; porcja ok. 455 kcal) #tajskie 224

migdałów 385 g mleka kokosowego (1 puszka 400 ml) 1 łyżka oleju przyprawy: curry, kolendra, cayenne/chilli, sól, pieprz dodatkowo: ryż (u mnie 40 g suchego parboiled z dzikim)  Przygotowanie:  1. Indyka kroimy w małą kostkę i smażymy na łyżce oleju. 2. Jabłko i cebulę ścieramy na tarce (duże oczka). 3. Czosnek siekamy. 4. Mięso zdejmujemy z patelni(...)curry, i trochę mniej kolendry i chilli), gotujemy wszystko chwilę na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły. 6. Dodajemy wymieszane mleko kokosowe i dalej smażymy. 7. Gdy smaki się przegryzą dodajemy usmażonego wcześniej indyka. Smażymy, próbujemy, solimy, pieprzymy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Ja dodałam jeszcze sporo curry i ciut więcej chilli. Zazwyczaj nie lubię curry w dużych

Malowane smakiem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 176

sosie sojowym i soku z cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. • Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu. • Mąkę kukurydzianą wymieszać z jajkiem na gładką masę, maczać zamarynowane paski kurczaka i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć tłuszcz na papierze. • Rozpuścić cukier brązowy na patelni, dodać ananas pokrojony(...)minuty, papryka ma być chrupiąca. • Na koniec dołożyć do sosu pędy bambusa, zagotować. • Do sosu wrzucić kurczaka, przemieszać aby sos oblepił mięso. • Podawać z ryżem. Sos słodko-kwaśny jest obłędny i bardzo prosty. Już nigdy nie kupię gotowego w słoiku. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia Orientalna

To co kocham
Kurczak o smaku kokosowym z limonką oraz z ryżem z kalafiora 135

wody ręcznikiem papierowym, moczymy w mleczku z sokiem, a potem obtaczamy dokładnie z każdej strony w mieszance przypraw. Kurczaka smażymy na średnim ogniu z obu stron przez kilka minut aż będzie gotowy. Świetnym dodatkiem do ostrego kurczaka jest „ryż z kalafiora”. Różyczki kalafiora miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym do momentu uzyskania konsystencji ryżu. Następnie gotujemy

Kuchenne Wariacje
sałatka z kurczakiem, suszonymi pomidorami i ryżem 163

suszonych z olejowej zalewy, przepis na które znajduje się  tutaj 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pora ( tylko biała część) 4 łyżki oleju z zalewy pomidorów sól, pieprz sposób przygotowania Ryż, dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy go na sypko. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy ją solą oraz pieprzem i odstawiamy w chłodne(...)smażenia użyć oliwy),  wrzucamy pokrojone pory smażąc ją na średnim ogniu najwyżej przez dwie minuty ( pory mają jedynie zmięknąć), a następnie dodajemy kawałki kurczaka. Całość smażymy przez 5-7 minut i dodajemy pokrojoną paprykę, oraz posiekane suszone pomidory. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie przekładamy z patelni do miski. Do misy dodajemy również ugotowany ryż(wcześniej

Miód i pieprz
Gołąbki w kapuście włoskiej 129

wodzie. Po ugotowaniu  wyjmujemy ją z garnka i obieramy z liści . Osobno gotujemy ryz i kaszę. Na patelni smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek i  pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ją do zmielonego mięsa mielonego i mieszamy razem z ryżem i kaszą . Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty  kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy

Smakowite Dania
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 281

szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki

Kulinarne przygody Gatity