imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor. Mmmm Pycha
Na moim talerzusolą i pieprzem. Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu kilka minut, podobnie jak najzwyklejsze kotlety schabowe. Ja podałam je z ryżem z warzywami, wyszło super! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkażółty ser do posypania ok 2 łyżki Bakłażana kroimy na plastry wzdłuż, solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Mięso mieszamy z ryżem fasolą, natką pietruszki i przyprawami. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie smażymy niezbyt długo na patelni z obu stron, można na grillowej. W każdy plaster zawijamy łyżkę nadzienia i ustawiamy roladki w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie jest łatwetartej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę.W wilgotnych dłoniach wyrabiamy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
Podróż w kulinariawodą (do miski wsypałam tempurę i stopniowo dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji). Każdy kawałek moczyć w tempurze i od razu smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju. Po upieczeniu układać na ręcznik papierowy. Można podawać z ziemniakami, ryżem czy jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem
Zrób to smacznieMięso mieszamy z twarogiem oraz cebulą, (opcjonalnie dodajemy ostropest). Możemy spróbować do smaku, i ewentualnie dodać więcej soli. Formujemy kotleciki i smażymy na 2 łyżkach oleju, około 4-5 minut z jednej strony. Idealne do ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu, czyli do wszystkiego
Klasyka Gotowaniakurczak i pieprzem, podsmażyć. Następnie dodać do kurczaka serek i śmietankę, wymieszać. Dodać zioła i smażyć do czasu aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego. 1. Podsmażyć kawałki kurczaka 2. Dodać serem i śmietankę 3. Pomieszać wszystko i gotować do czasu
KuchniaWeDwoje.plMozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
Bulliosmakiem. Dobrze wydane 10 PLN i pysznie wypełniony brzuch :) 201 6 : Kolejne danie , kt ór e degustowa ł am to kura smażona ze świeżym chilli , sezonowymi warzywami z oryginalnymi tajskimi sosami i sosem sweet chilli; brązowy ryż z warzywami; surówka sezono wa . Od razu na wst ę pie zonk! Mnóstwo pietruszki przykrywało danie - zielenina kt órą namiętnie nienawidzę! Choć
Grunt to przepis!Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i kładłam okrągłe placuszki wielkości małych kotlecików. Smażyłam na średnim gazie z obu stron na złoty kolor. Do takich kotlecików można podać ryż ugotowany na sypko lub frytki i koniecznie ulubioną surówkę. Ja podałam surówkę z kalafiora (klik
Kuchnia u KrysiArancini to smażone w głębokim tłuszczu, ryżowe kulki, które przygotowuje... Artykuł ARANCINI – WEGAŃSKIE KULECZKI RYŻOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEcebulę. Gdy cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieoregano, majeranek Przygotowanie: Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, posypujemy płatkami czosnku (z 2 szt), skrapiamy oliwą i grillujemy. Ryż gotujemy zgodnie z opi sem na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni oliwę z czosnkiem i smażymy fasolkę z pokrojonymi w kostkę pomidorami . Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku pieprzem i so lą. Ry bę układamy na salsie którą
Łycha smakówłyżki oleju. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy . Jeżeli będzie potrzeba można dosypać jeszcze kurkumy i doprawić do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasiłyżka papryki suszonej 3-4 kawałki pomidora suszonego kieliszek wina 1 łyżka tłuszczu do smażenia Żołądki oczyścić, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować do miękkości. Marchewkę pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz podsmażyć cebulę, dodać ryż, podsmażyć chwilę, dodać pokrojoną marchewkę żołądki (można pokroić drobniej) , paprykę, przyprawy i podlać winem
Gotowanie jest łatwedodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem. Podawać z ryżem lub bułką
Eli Gotowanieenergicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko
Smaki Przyprawy i Kolorywykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenMozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
BullioMozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką
Bulliojajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką. Szalone nożyczki w reż. Marcina Sławińskiego Niekontrolowane wybuchy śmiechu aktorów i widzów, cięte riposty i zawrotne tempo akcji
Qlinarnie i Qlinarniepszenną, mąkę kukurydzianą, wiórki, jajka, wodę zmiksować. Doprawić ciasto solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka obtaczać w cieście i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać jako dodatek do ryżu, ziemniaków
O kuchni z uczuciemsmarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata nie przypaliła się!!!Podajemy z ryżem, posypujemy siekanymi pistacjami
Dzieje kuchennej Wiewióryenergicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko
Kulinarna rozmowaBardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée …, a może tym razem dufinki? Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków - 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek) - 130g masła - 3 łyżki
mojewypiekiinietylkoimbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor.Mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUbułka tarta do panierowania Ryż ugotować z dodatkiem kostki rosołowej na sypko.Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z pieczarkami, jajkami .Doprawić do smaku.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron
Moje domowe kucharzeniepapryki dodać mąkę i jajka. Przyprawić do smaku. Wymieszać. 5. Na koniec dodać ser i ponownie wymieszać. 6. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano porcje masy drobiowo-paprykowej z obu stron. Rada: podawać z ziemniakami, ryżem lub dipem
Pasja Smakuobrać i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nadziewać dowolne kombinacje warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania. Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ
Pasja Smakusojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż, znowu zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Odkryj rondelek i przemieszaj ryż widelcem, żeby go spulchnić i uwolnić parę jaka(...)łyżeczki soli, zakręć słoiczek i potrząśnij, żeby dokładnie wymieszać składniki. Wlej winegret do ryżu i wymieszaj. Krok 2 W czasie gdy gotuje się ryż usmaż krewetki. Obierz je z pancerzyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wyłóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni i przełóż na ręcznik papierowy
Niedzielny kucharzśredniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od przygotowania farszu – ryż gotujemy na sypko w dobrze(...)obieramy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski i smażymy jeszcze kolejną minute, cały czas mieszając. Na patelnie dodajemy mięso i smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką, aż delikatnie się zrumieni i będzie w drobnych
Smaczna Stronapaprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn
Mango Papajakasza manna 3 łyżki jaja 2 sztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki cebula 1 sztuka sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól
Kuchnia Paulettesteriyaki Czas przygotowania: 40 minut Składniki: ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania(...)kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 arkusza układamy cienką warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w wodzie, aby się
Kulinarne przygody Gatitypiórka cebule oraz czosnek - podsmażyć wszystko na patelni na złoty kolor, następnie przełożyć na talerzyk. Pozostały ze smażenia tłuszcz zostawić na patelni - będzie nam potrzebny. Pomidory pokroić w półksiężyce, koperek umyć. Odłożyć na talerzyk. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, jajko, startą na tarce cebulę oraz pozostałe przyprawy (pieprz, sól, majeranek, czosnek, lubczyk). Dokładnie wszystko wymieszać
Garniec Magaliepołączenie słodkich bananów z kolendrą oraz masą przypraw zaskakuje maślanym słodkim smakiem z orzeźwiającą nutą. Drugie zaskoczenie, to fakt, że banany smażone i zjadane są ze skórką (najlepiej byłoby kupić wersję bio tych owoców). Fantasycznie smakują podane z ryżem jaśminowym, idealne na obiad, kolacę jak i do zabrania ze soba do pracy. Musicie spróbować koniecznie, tym bardziej, że przygotowanie całości(...)zajmie nawet pół godziny. Składniki na 4 porcje (podane z ryżem): 4 banany (najlepiej gdyby były na pół zielone, twarde) około 50 ml oleju roślinnego czubata łyżka mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy pęczek świeżej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonych nasion kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka cukru pół łyżeczki kurkumy łyżeczka gorczycy w orginalnym przepisie była też mielona papryczka chilli
greenscarfmarchewki 3 łyżki sosu sojowego 1 brokuł 3 małe piersi kurczaka sól pieprz tymianek oliwa z oliwek 150 g tartej mozzarelli lub sera żółtego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy(...)różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą. Dodajemy kurczaka i brokuły. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około
Moje Kuchenne Rewelacjezalałem ryż wodą, tak aby poziom wody o centymetr przekraczał poziom ryżu, doprowadziłem do wrzenia i gotowałem przez 10 minut pod przykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną(...)zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze przez około minutę, po czym dodałem marynatę, w której marynowałem kurczaka i 150 ml wody. Całość dusiłem przez minutę, po czym dodałem ryż i pół pęczka grubo posiekanej natki kolendry. Danie wymieszałem na patelni i nałożyłem na talerze. Posypałem
Wyprawy kulinarneczerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150 ryżu pełnoziarnistego mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę(...)Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami. -Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka . -Wymieszać / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika. -Przechowywać w lodówce. -Zamiast ryżu można
Zakamarki mojej kuchni