ryż smażony - 6533 przepisów (strona:141/436)

Kurczak garam masala 94

imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut.  Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor. Mmmm Pycha

Na moim talerzu
Schabowe dziadka Krzyśka 114

solą i pieprzem.  Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu kilka minut, podobnie jak najzwyklejsze kotlety schabowe. Ja podałam je z ryżem z warzywami, wyszło super! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Roladki z bakłażana 152

żółty ser do posypania ok 2 łyżki Bakłażana kroimy na plastry wzdłuż, solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Mięso mieszamy z ryżem fasolą, natką pietruszki i przyprawami. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie smażymy niezbyt długo na patelni z obu stron, można na grillowej. W każdy plaster zawijamy łyżkę nadzienia i ustawiamy roladki w naczyniu żaroodpornym

Gotowanie jest łatwe
,,Kotleciki z indyka i cukinii’’ 431

tartej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Bardzo dokładnie wyrabiamy masę.W wilgotnych dłoniach wyrabiamy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego

Podróż w kulinaria
PIERŚ Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 401

wodą (do miski wsypałam tempurę i stopniowo dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji). Każdy kawałek moczyć w tempurze i od razu smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju.  Po upieczeniu układać na ręcznik papierowy. Można podawać z ziemniakami, ryżem czy jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem

Zrób to smacznie
Kotleciki z wędzonego pstrąga 220

Mięso mieszamy z twarogiem oraz cebulą, (opcjonalnie dodajemy ostropest). Możemy spróbować do smaku, i ewentualnie dodać więcej soli. Formujemy kotleciki i smażymy na 2 łyżkach oleju, około 4-5 minut z jednej strony.  Idealne do ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu, czyli do wszystkiego

Klasyka Gotowania
Kurczak w sosie śmietanowym 148

kurczak i pieprzem, podsmażyć. Następnie dodać do kurczaka serek i śmietankę, wymieszać. Dodać zioła i smażyć do czasu aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego.   1. Podsmażyć kawałki kurczaka 2. Dodać serem i śmietankę 3. Pomieszać wszystko i gotować do czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak z salsą i mozzarellą 123

Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką

Bullio
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 194

smakiem. Dobrze wydane 10 PLN i pysznie wypełniony brzuch :) 201 6 : Kolejne danie , kt ór e degustowa ł am to kura smażona ze świeżym chilli , sezonowymi warzywami z oryginalnymi tajskimi sosami i sosem sweet chilli; brązowy ryż z warzywami; surówka sezono wa . Od razu na wst ę pie zonk! Mnóstwo pietruszki przykrywało danie - zielenina kt órą namiętnie nienawidzę! Choć

Grunt to przepis!
Kotleciki z kurczaka w cieście... majonezowo-musztardowym 208

Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.   Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i kładłam okrągłe placuszki wielkości małych kotlecików. Smażyłam na średnim gazie z obu stron na złoty kolor.     Do takich kotlecików można podać ryż ugotowany na sypko lub frytki i koniecznie ulubioną surówkę. Ja podałam surówkę z kalafiora (klik

Kuchnia u Krysi
ARANCINI – WEGAŃSKIE KULECZKI RYŻOWE 212

Arancini to smażone w głębokim tłuszczu, ryżowe kulki, które przygotowuje... Artykuł ARANCINI – WEGAŃSKIE KULECZKI RYŻOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pierś z warzywami. 317

cebulę. Gdy cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pstrąg łososiowy z salsą z fasolowo-pomidorą oraz z ryżem jaśminowym oraz Liebster Blog Award 129

oregano, majeranek Przygotowanie: Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, posypujemy płatkami czosnku (z 2 szt), skrapiamy oliwą i grillujemy. Ryż gotujemy zgodnie z opi sem na opakowaniu.   Rozgrzewamy na patelni oliwę z czosnkiem i smażymy fasolkę z pokrojonymi w kostkę pomidorami . Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku pieprzem i so lą. Ry bę układamy na salsie którą

Łycha smaków
Kurczak w kurkumie 120

łyżki oleju. Wszystko razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy . Jeżeli będzie potrzeba można dosypać jeszcze kurkumy i doprawić do smaku. Kurczaka podajemy z ryżem. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Risotto na żołądkach drobiowych 114

łyżka papryki suszonej 3-4 kawałki pomidora suszonego kieliszek wina 1 łyżka tłuszczu do smażenia Żołądki oczyścić, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować do miękkości. Marchewkę pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz podsmażyć cebulę, dodać ryż, podsmażyć chwilę, dodać pokrojoną marchewkę żołądki (można pokroić drobniej) , paprykę, przyprawy i podlać winem

Gotowanie jest łatwe
Kebab 160

dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy  na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem. Podawać z ryżem lub bułką

Eli Gotowanie
Wołowina w czerwonym sosie curry 136

energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko

Smaki Przyprawy i Kolory
Dorsz po aleksandryjsku 150

wykładamy połowę smażonych pomidorów ,na nie układamy usmażoną rybę ,na wierzch ponownie pomidory. Posypujemy bułką tartą ,polewamy pozostałym tłuszczem ze smażenia ,posypujemy posiekaną natką i zapiekamy 25 min w temp 180°C. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Kurczak z salsą i mozzarellą 214

Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką

Bullio
Kurczak z salsą i mozzarellą 399

Mozzarellę pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka usmażyć z jednej strony, następnie przekręcić, polać salsą i posypać kawałkami mozzarelli. Smażyć pod przykryciem jeszcze kilka minut. Posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką

Bullio
Kotlety owsiane i Szalone nożyczki 129

jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką.  Szalone nożyczki w reż. Marcina Sławińskiego Niekontrolowane wybuchy śmiechu aktorów i widzów, cięte riposty i zawrotne tempo akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierś kurczaka w kokosie. 109

pszenną, mąkę kukurydzianą, wiórki, jajka, wodę zmiksować. Doprawić ciasto solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka obtaczać w cieście i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać jako dodatek do ryżu, ziemniaków

O kuchni z uczuciem
Losos teriyaki z pistacjami czyli Srodowe Rybki odc.53 185

smarujemy marynatą powstałą z wymieszania powyższych składników. Odkładamy do lodówki na godzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata nie przypaliła się!!!Podajemy z ryżem, posypujemy siekanymi pistacjami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wołowina w czerwonym sosie curry 141

energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko

Kulinarna rozmowa
Dufinki 180

Bardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée …, a może tym razem dufinki?   Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków - 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek) - 130g masła - 3 łyżki

mojewypiekiinietylko
Kurczak garam masala 243

imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor.Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kotlety z ryżu i pieczarek 203

bułka tarta do panierowania Ryż ugotować z dodatkiem kostki rosołowej na sypko.Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z pieczarkami, jajkami .Doprawić do smaku.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Kotlety z papryką 3995

papryki dodać mąkę i jajka. Przyprawić do smaku. Wymieszać. 5. Na koniec dodać ser i ponownie wymieszać. 6. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano porcje masy drobiowo-paprykowej z obu stron. Rada: podawać z ziemniakami, ryżem lub dipem

Pasja Smaku
Szaszłyki z kurczaka 162

obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nadziewać dowolne kombinacje warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania. Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis na dipy TUTAJ

Pasja Smaku
Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) 122

sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż, znowu zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Odkryj rondelek i przemieszaj ryż widelcem, żeby go spulchnić i uwolnić parę jaka(...)łyżeczki soli, zakręć słoiczek i potrząśnij, żeby dokładnie wymieszać składniki. Wlej winegret do ryżu i wymieszaj. Krok 2 W czasie gdy gotuje się ryż usmaż krewetki. Obierz je z pancerzyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wyłóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni i przełóż na ręcznik papierowy

Niedzielny kucharz
Faszerowane pomidory 104

średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju   Zaczynamy od przygotowania farszu – ryż gotujemy na sypko w dobrze(...)obieramy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski i smażymy jeszcze kolejną minute, cały czas mieszając.   Na patelnie dodajemy mięso i smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką, aż delikatnie się zrumieni i będzie w drobnych

Smaczna Strona
Paella z kurczakiem i owocami morza 147

paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn

Mango Papaja
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 714

kasza manna 3 łyżki jaja 2 sztuki kapusta pekińska 1 główka ryż ugotowany 3 woreczki  cebula 1 sztuka sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra  przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól

Kuchnia Paulettes
Domowe sushi, maki z kurczakiem teriyaki 207

teriyaki Czas przygotowania:  40 minut Składniki: ryż ugotowany według   przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki  sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania(...)kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy  w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 arkusza układamy cienką warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w  wodzie, aby się

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenne gołąbki 274

piórka cebule oraz czosnek - podsmażyć wszystko na patelni na złoty kolor, następnie przełożyć na talerzyk. Pozostały ze smażenia tłuszcz zostawić na patelni - będzie nam potrzebny.  Pomidory pokroić w półksiężyce, koperek umyć. Odłożyć na talerzyk. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać ugotowany ryż, jajko, startą na tarce cebulę oraz pozostałe przyprawy (pieprz, sól, majeranek, czosnek, lubczyk). Dokładnie wszystko wymieszać

Garniec Magalie
Smażone faszerowane banany 123

połączenie słodkich bananów z kolendrą oraz masą przypraw zaskakuje maślanym słodkim smakiem z orzeźwiającą nutą. Drugie zaskoczenie, to fakt, że banany smażone i zjadane są ze skórką (najlepiej byłoby kupić wersję bio tych owoców). Fantasycznie smakują podane z ryżem jaśminowym, idealne na obiad, kolacę jak i do zabrania ze soba do pracy. Musicie spróbować koniecznie, tym bardziej, że przygotowanie całości(...)zajmie nawet pół godziny. Składniki na 4 porcje (podane z ryżem): 4 banany (najlepiej gdyby były na pół zielone, twarde) około 50 ml oleju roślinnego czubata łyżka mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy pęczek świeżej kolendry łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonych nasion kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka cukru pół łyżeczki kurkumy łyżeczka gorczycy w orginalnym przepisie była też mielona papryczka chilli

greenscarf
Zapiekanka z żółtym ryżem, kurczakiem i brokułami 950

marchewki 3 łyżki sosu sojowego 1 brokuł 3 małe piersi kurczaka sól pieprz tymianek oliwa z oliwek 150 g tartej mozzarelli  lub sera żółtego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy(...)różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą.   Dodajemy kurczaka i brokuły.  Posypujemy startym serem.  Wstawiamy do piekarnika na około

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z ryżem w sosie sojowym 210

zalałem ryż wodą, tak aby poziom wody o centymetr przekraczał poziom ryżu, doprowadziłem do wrzenia i gotowałem przez 10 minut pod przykryciem, po czym odstawiłem. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno dwie łyżki oliwy, a następnie dodałem dwie pokrojone w piórka cebule dymki (bez szczypioru). Po minucie smażenia dodałem odsączonego z marynaty kurczaka. Po kolejnych 3 minutach dodałem pokrojoną(...)zieloną paprykę, a po następnej minucie szczypior z cebul dymek pokrojony w centymetrowe kawałki. Całość smażyłem na dużym ogniu jeszcze przez około minutę, po czym dodałem marynatę, w której marynowałem kurczaka i 150 ml wody. Całość dusiłem przez minutę, po czym dodałem ryż i pół pęczka grubo posiekanej natki kolendry. Danie wymieszałem na patelni i nałożyłem na talerze. Posypałem

Wyprawy kulinarne
Paprykarz z tuńczykiem 137

czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka  passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150  ryżu pełnoziarnistego  mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę(...)Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku  i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami. -Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka . -Wymieszać  / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika. -Przechowywać w lodówce. -Zamiast ryżu można

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania