smaku bułka tarta do panierowani olej do smażenia sos: 1 duża lub 2 małe cebule 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 500 ml passaty pomidorowej w kartoniku (przecieru) około 300-400 ml wody olej 1 szczypta rozmarynu 1 szczypta oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwody Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać(...)wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi przyprawami do smaku. Podawać z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowanienajlepiej więc robić kilka rzeczy na raz, wówczas wydaje się, że wszystko robi się samo... :-) Składniki: - 350-400g smażonej, pieczonej, gotowanej ryby morskiej (najlepiej filet bez skóry), świetnie sprawdza się dorsz, mintaj, robiłam też z wilkiem morskim - 100g suchego ryżu (1/2 szklanki), u mnie Basmati - 3 szalotki - 2 ząbki czosnku - 1 średnia marchewka - 340g przecieru pomidorowego (ja daję firmy(...)łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - 3-4 przekręcenia chilli w młynku - 2-3 łyżki dobrego pikantnego ketchupu Do gotującej wody (450ml) wsypać 100g ryżu i gotować na małym palniku ok.12 minut, następnie odstawić, by ryż wchłonął cały płyn, doprawić solą. Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć pokrojone w kostkę szalotki, dodać startą na grubych oczkach marchew, całość dusić na małym palniku
Smaczne Zdrowecebuli dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. 3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano i smażymy kilka minut. 4. Do mięsa dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, krojone pomidory i dusimy kilka minut. 5. Podajemy z ugotowanym ryżem. Słodkie risotto z kurczakiem jest bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, - likopen (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkrążki, marchewkę w słupki. 2. Filety obficie posypujemy przyprawami i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa, smażymy około 5 minut, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy do miękkości warzyw przez około 15 minut. 3. Kurczak i warzywa mieszamy z ryżem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
Szefowa kuchnigyrosa 1 cebula 300 g pieczarek 2 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 200 g ryżu (2 torebki) 1,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy w osobnym garnku na oleju. Pieczarki kroimy
VioletoweKucharzenieChwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę (może to być dowolny kawałek). Smażymy około 10 minut na dość silnym ogniu, po czym podlewamy mięso wodą (lub bulionem jeśli mamy), dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy 20 minut, po czym dorzucamy pokrojone warzywa oraz ryż. Całość gotujemy do miękkości mięsa. Na koniec wlewamy passatę, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy
Walijskie Pichceniezrobiło się nieco chłodniej i ja od razu robię się mięsożerna :-). Dziś więc zapraszam na proste curry z kurczakiem. W domu najchętniej jadamy je z białym ugotowanym na sypko ryżem. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na curry, ale bezmięsne: curry z ziemniakami i fasolką i keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera . Curry z kurczakiem Czas przygotowania(...)kurczaka, aż się ładnie przyrumieni. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy do kurczaka cebulę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy marchewkę i dusimy wszystko razem przez 15 minut. Podajemy z ryżem
Kulinarne przygody GatitySmażone krążki patisona to szybki i smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu Mogą być podane z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jak również samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili . Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane Składniki: 1 patison(...)jajka 1 szkl. wody lub mleka (ok. 200 ml) 1 szkl. mąki pszennej (ok. 150 g) przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka w proszku olej do smażenia Obranego patisona pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. W misce wymieszaj jajka, wodę i przyprawy, a później mieszając powoli wsyp mąkę. Ciasto powinno
Kulinarny S.O.S.Smażone krążki patisona to szybki i smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu Mogą być podane z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jak również samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili . Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane Składniki: 1 patison(...)jajka 1 szkl. wody lub mleka (ok. 200 ml) 1 szkl. mąki pszennej (ok. 150 g) przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka w proszku olej do smażenia Obranego patisona pokrój na cienkie plastry (grubość ok. 1 cm) . Jeśli nasiona w środku są twarde, wykrój je. W misce wymieszaj jajka, wodę i przyprawy, a później mieszając powoli wsyp mąkę. Ciasto powinno
Kulinarne S.O.S.Zdrowy obiad można zrobić naprawdę szybko i bez wysiłku. Nie każde mięso musi być smażone czy pieczone by było smaczne. Te pulpety są tego doskonałym przykładem. Idealnie smakują z surówką z selera oraz brązowym ryżem. Pozostają wilgotne i soczyste. Można pokusić się o zrobienie do nich sosu, choć nam smakowały w takiej formie, zupełnie bez niczego. 1/2 kg mięsa
Szefowa kuchnirozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy. Podsmażam cebulkę. Następnie dorzucam filety i smażę ok. 10 minut. Doprawiam papryką, solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaję pokrojone papryki i ogórki. Smażę jeszcze ok. 10 minut co chwila mieszając całość. Zmniejszam ogień i wlewam na patelnię gorący bulion. Wrzucam surowy ryż i gotuję wszystko ok. 20-25 minut. Pamiętam aby co kilka
Przepis na Dzień Dobrymigdały – 40g cebula – 1 duża sztuka czosnek – 2 ząbki ryż basmati – 160g oregano suszone – 1 łyżeczka papryka ostra – ½ łyżeczki ser feta – 180g natka pietruszki – ½ pęczka bulion – 400ml przecier pomidorowy – 1 łyżka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Umyj papryki i przekrój
wiecejwarzyw.plDzień Dobry w niedzielę :) Mam dzisiaj dla Was pyszną propozycję na lekki obiad. My uwielbiamy takie dania. Kotleciki ryżowe z kaszą są pyszne. Zawsze robiłam albo z ryżu, albo z kaszy. Nigdy takich mieszanych, ale uważam, że jest to najlepsze połączenie. Taka mieszanka różnych ziaren jest super. Do kotlecików podałam pyszną i kolorową sałatką. Takie dania mogłabym jeść codziennie(...)miękkości. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Dodajemy do ryżu. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem i dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Wkładamy je do lodówki do stężenia na kilka minut. Smażymy po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się na niewielkiej
Izabelawkuchniolej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie papryki. Smażyć na małych ogniu ciągle mieszając i rozdrabniając mięso na małe cząstki.Kiedy mięso jest podsmażone wsypać 100g suchego ryżu i wlać szklankę wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć
Walijskie Pichcenie