mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony ok 4-5 minut. Bardzo pasuje do tego ryż i zwykła sałata. Smacznego
Kulinarna rozmowaKroimy na plasterki. Tłuszczu nie wylewamy. Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką
R'n'G Kitchendietą samuraja. Jeśli jesteście bardzo ciekawi to tutaj Grzegorz z paleosmak.pl napisał recenzję książki, która ten temat przybliża ( tutaj link) . Jako, że ostatnio potrzebuję więcej węgli to uzupełniam dietę ryżem. A ten przygotowany w taki sposób jak w przepisie jest po prostu okrutnie smaczny. Cały obiad jest prosty, szybki i mega dobry. Wiem, że się trochę powtarzam, ale naprawdę mega(...)minut, aż trochę brokuł zmięknie. Dodajemy resztę marynaty oraz wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, dodajemy mąkę i całą wołowinę. Smażymy około 4-5 minut, aż wołowina teriyaki będzie cała w sosie. Przygotowanie: ryż po hawajsku Składniki: 500 gram ryżu zielona cebulka drobno pokrojona 3 łyżki sosu sojowego ½ szklani orzechów nerkowca 300 gram ananasa pokrojonego w kostkę ¼ szklanki
PaleoLifekokosowy, dodaj posiekaną papryczkę chili i czosnek. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty, dodaj ananasa, sok z limonki, trawę cytrynową i smaż kolejne 4 minuty. Dodajemy następnie mleczko kokosowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy 12 minut. Do wydrążonego ananasa wkładamy porcję ryżu i kurczaka w tajskim sosie curry. Posyp świeżymi ziołami i gotowe! Jeśli lubisz
SMYKWKUCHNIłyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w niewielkie paski. Na dno patelni wlewamy łyżkę oleju sezamowego, a gdy się rozgrzeje – wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia doprawiamy mięso solą i przyprawą do kurczaka i mieszamy. Gdy kurczak straci surowość (zetnie się ze wszystkich stron), dodajemy mrożone warzywa i dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka(...)zgęstnieje i zacznie lepiej się „kleić” do pozostałych składników. Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy go do dania na samym końcu. Całość nakładamy na talerz i… wcinamy! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe. Po drugie: jest zdrowy. Mięso kurczaka jest i bogate
Proste-przepisy.plpora - cebula czerwona - odrobina mąki - 250 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżka śmietany - szklanka ryżu - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek - olej do smażenia Wykonanie Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojonego w kostkę pora oraz podsmażoną cebulkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej(...)zbyt gęsty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem oraz tymiankiem. Zostawiamy do momentu aż sos się zagotuje. Kolejno dodajemy łyżkę śmietanki i zostawiamy do ponownego zagotowania. Międzyczasie gotujemy ryż według tradycyjnego przepisu. Możemy podawać z surówką bądź ogórkami - u mnie sałatka meksykańska z ogórków własnej produkcji:) W ostatnim czasie polubiłam połączenie pora z kurczakiem ponieważ jest bardzo delikatne
Health-Fit-Lifeoczyszczamy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku z grubym dnem. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się olejem. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu
Be Fit Be Strongpapryka 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1 cebula 3 łyżki śmietany 18 olej do smażenia Piers kurczaka pokroić w kostkę. Słodką paprykę wymieszać z jedną łyżeczką oregano i opruszyć pokrojone mięso, wymieszać i odstawić. Brązowy ryż ugotować, wsypać do miski aby odparował. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem
Monia miesza i gotujemielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%. Rada
Kolorowy Przepisownikopcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie do smaku konsystencję PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy(...)dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy. Te obtaczamy w mące a następnie smażymy po około 4 minut z każdej strony, następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka) około 3 łyżki oleju (do smażenia) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub świeżej kolendry (opcjonalnie) 1 szklanka suchego ryżu (dla 3 osób) Przygotowanie: Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić(...)już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati). Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać go zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać
Kuchcik gotujełosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne(...)pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska. Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku
SzczyptaSmaQczterech osób - musztardowe kotlety z kurczakiem 😉Świetnie smakują podane z ryżem z warzywami. Składniki: 1 filet z kurczaka 3 jajka 3 łyżki musztardy gdańskiej Dagoma 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g sera żółtego 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy(...)mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. surówką, ziemniaczkami czy ryżem z warzywami
Kuchnia MagdaLenyoliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy(...)wyparuje. Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy
Kuchnia MagdaLenyoliwę. Smażymy do zeszklenia. Do cebuli wrzucamy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Przyprawiamy pieprzem, solą,1 łyżeczką papryki słodkiej, szczyptą chili i ziołami prowansalskimi. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy 5-7min. Pieczarki obieramy, myjemy, również kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i wszystko razem smażymy(...)wyparuje. Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich środek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy
Kuchnia MagdaLeny