ryż smażony - 6533 przepisów (strona:117/436)

RYŻ Z WARZYWAMI 221

zalewy, paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę. Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam. Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty. Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać). Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie

JejKuchnia
paprykarz szczeciński z wędzoną makrelą 168

chętnie zjadany.. Polecam dzisiaj z wędzoną makrelą z dodatkiem imbiru.. Produkty: 2 wędzone makrele 3 marchwie 2 cebule 1 1/2 opakowanie ryżu 2 puszki pomidorów w całości 5 ząbków czosnku OLIWA DO SMAŻENIA + MASŁO SÓL,PIEPRZ,PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA 1 łyżeczka imbiru Wykonanie

Ugotujmy Coś
ryba z szałwia 152

połączenia składników. Masło roztopić na patelni. Na dobrze rozgrzaną patelnie kłaść rybę obtoczoną w musztardzie z cukrem-przed samym smażeniem to robimy-i smażymy do zarumienienia. Do masła dodajemy listki szałwi . Podawać z ziemniakami, ryżem bądź gorącą bagietką

w mojej kuchni
Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem 212

chrupkiego boczku dodajemy pokrojoną w miarę drobno cebulę i szklimy ją z boczkiem. Do zeszklonej dodajemy posiekany drobniutko czosnek i suszony tymianek, smażymy do czasu aż czosnek straci surowy zapach. Do rondla wrzucamy ryż i tak jak cebulę – szklimy go. Ryż powinien stać się przeźroczysty. Zalewamy zawartość rondla 2 łyżkami wazowymi bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu

Karo in the Kitchen
Pomidorowe curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 239

czosnek. Następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka. Gdy się podsmaży, wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy sos lekko zgęstnie wlewamy mleczko kokosowe. Smażymy na wolnym ogniu do czasu uzyskania gęstego sosu. Podajemy z ryżem lub makaronem.  Smacznego ! Ania

Mój Smak na Życie
Sylwestrowa sałatka z kurczakiem 207

rolę zimnego obiadu . Składniki : 2 szt filetu drobiowego , podsmażonego w całości na maśle i wystudzonego ( tylko lekko posolić przy smażeniu i nie kroić przed smażeniem ) 1/2 puszki ananasa w plastrach 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu ( gotujemy go w wodzie z dodatkiem soku z puszki po ananasie- cały sok i dopełnić wodą ) 1 średni por – tylko biały koniec(...)curry 1 łyżeczka cukru sól do smaku Filety kroimy w średnie kostki , niezbyt duże , wsypujemy do miski . Ananasa kroimy w kawałki podobnej wielkości jak kurczaka , dokładamy do filetów . Wsypujemy ryż i drobniutko posiekanego pora . Doprawiamy curry , papryką ,cukrem,solą , wyciśniętym ząbkiem czosnku . Uzupełniamy składniki majonezem , jogurtem i sosem chilli , mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki , najlepiej na noc . Następnego

Ogrodnik w podróży
Rolady wieprzowe z serem, masłem i pietruszką 196

mięsa.  Szczelnie zawijamy rolady. Możemy na końcu związać sznureczkiem lub spiąć wykałaczkami. Następnie obtaczamy w jajku i bułce i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą rumiane z każdej strony. Smacznego! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub frytkami z dowolnymi surówkami

Tagebuch po polsku
Curry z orzechami nerkowca 120

kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem naan .  Smcznego

Codzienne Gotowanie
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 150

gotowania), miksujemy. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wsypujemy ryż, całość gotujemy na małym ogniu (do miękkości ryżu), co jakiś czas mieszając. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Szafranowy kurczak 138

umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Patelnię grillową rozgrzać i smażyć na niej piersi z kurczaka z obu stron. Podawać z ryżem , frytkami lub z ziemniakami. szafranowy kurczak inspiracja Kuchnia polska dla każdego

O kuchni z uczuciem
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 210

dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się spodziewać zbytniego entuzjazmu ze strony

W kuchni Katie
Shoarma z kurczaka 264

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu greckiego' 2 ząbki czosnku troszkę świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (może być

The Sweet Damsel
KURCZAK PO AZJATYCKU Z PĘDAMI BAMBUSA 228

podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy pieczarki i bambusa i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pieczarki. Smażymy kilka minut , dodając resztę sosów. Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Podajemy z ryżem. I gotowe! SMACZNEGO! Jeżeli podoba Ci się ten przepis to pozostaw po Sobie ślad w postaci komentarza .Uprzejmie dziękuje i zapraszam ponownie

Bazylia kontra Rozmaryn
Polecam orientalne zupki :) 205

Marywilskiej 44 Nie są to miejsca górnych lotów, z białymi obrusami ale rodowici Wietnamczycy potrafią tam przygotować cuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym

Jemy Pijemy
Kakaowe placuszki z bananem, ryżem i orzachami brazylijskimi 146

Kupiec cynamon 1/3 łyżeczki sody Sposób przygotowani: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do blendera wrzucamy jajka, twarożek, banana i ryż, blendujemy na koniec dodajemy kakao, sodę, cynamon i orzechy, mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając przed każdym plackiem patelnie oliwą/ żeby lepiej odchodziły i szybciej smażyły możemy przykryć patelnię pokrywką

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie 189

rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy na jakiś czas. Następnie smażymy filety i pod koniec tego procesu posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem i mango chutney. Lubicie mango chutney? Z czym najchętniej jadacie

Zofiana
TYMIANKOWY KURCZAK 216

kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem! Pycha

Ostra na Słodko
Roladki schabowe z orzechami. 168

posypać parmezanem i  zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem, lub z frytkami

O kuchni z uczuciem
WIEJSKIE RISOTTO 119

np.podwawelskiej1 papryka czerwonapół puszki kukurydzypół puszki zielonego groszku1 cebula1 litr bulionu warzywnegosól , pieprz do smakuWykonanie:Kiełbasę kroimy w plasterki, przesmażamy na rumiano, dodajemy ryż, podsmażamy ok 2minut dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i cebulkę. Smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy dsącząną kukurydzę i groszek, dusimy do wyparowania

Z Majeczką w kuchni
Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki 118

gotować prosto i szybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską mocą przypraw. Danie można podawać jako przystawkę albo połączyć z ryżem lub ziemniakami jako pełnoprawny obiad. Zapraszamy do tworzenia :)    Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki Przepis na 12-15 klopsików Potrzebujemy:  4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora(...)blendujemy.  3. Teraz dodajmy przyprawy, mąkę oraz sezam i słonecznik. Wszystko mieszamy ze sobą.  4. Z masy formujemy maleńkie kuleczki, które smażymy w oleju na złoty kolor.  5. Klopsiki są świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych ziemniaczków lub sałatki.  Smacznego!  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 132

bazę posłużyły nam makaron – 10-12 minut gotowania, makaron ryżowy – praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki – też 10-15 minut i ryż – ten akurat wymaga więcej czasu, bo użyliśmy ryżu brązowego. W szybkim przygotowaniu jedzenia pomógł nam garnek parowy – zwykły garnek z nakładką z dziurkami, jak w durszlaku. Jeśli nie macie, naprawdę warto zaopatrzyć się(...)ponownie rozgrzaną wkładamy polędwiczki z oregano i smażymy na ostrym ogniu – 3 minuty 11. Ściągamy polędwiczki i smażymy drugą partię – z papryką wędzoną 12. Odlewamy wodę z makaronu ryżowego. Odcedzamy tagliatelle prosto do garnka z makaronem ryżowym, który dzięki temu zabiegowi jest po chwili gotowy. 13. Wyłączamy ogień pod ryżem. 14. Studzimy składniki i pakujemy do pojemników

Niedzielny kucharz
Wiosenna zupa z jarmużem i kurczakiem 150

kostkę pierś z kurczaka. Obieram cebule i kroje w piórka delikatnie solę. Dodaję do podsmażonego z obu stron kurczaka i smażę ok 3 minut. Do garnka z gotująca się wodą (ok 4 szklanek wrzucam sypki ryż i gotuję na małym ogniu ok 10 minut razem z pokrojona w plastry marchewką i pietruszką. Po tym czasie do ryżu, dodaję kurczaka

ChilliJemy
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 100

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju przez około 5-6 minut, aż cebula będzie lekko brązowa. W między czasie smażenia cebuli, doprawiamy ją 1/2 łyżeczki wegety. Mięso przekładamy do dużej miski. Ryż gotujemy w 1/2 pojemności garnka wrzącej wody. Wsypujemy nasz ryż, przykręcamy ogień na mały i przykrywamy, zostawiając na 18 minut dokładnie. Ryż

Klasyka Gotowania
Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku 229

patelni lub w woku.  Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie polecam polanie sosem chili :) Smacznego :)   1 porcja - 362 g - około 435 kcal

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak tikka masala 402

masala 1 łyżka cukru sól pieprz czarny 3 łyżki gęstej śmietany Do podania: gęsty jogurt 200 g ryżu bosmati chlebki naan  (przepis) natka pietruszki lub kolendra Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i przez 1 minutę podsmażamy czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy kolejną minutę. Wlewamy sos pomidorowy, dodajemy cukier i odrobinę soli. Gotujemy 15 minut, aż sos zredukuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 231

łyżka wody  Do podania:   ryż basmati  fasolka cukrowa lub groszek  CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN  POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy(...)sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga  MY CULINARY

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 188

Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy(...)sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog

My Culinary Art
Zupa bananowa z curry 106

przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulę, zeszklić, ale nie dopuścić, aby cebula się przysmażyła na brązowo. Dodać przyprawę curry i kurkumę, smażyć przez kolejne kilka minut, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać ryż, zalać bulinem i dusić na małym ogniu aż ryż wchłonie cały bulin i będzie miękki (około 20 minut). Opcjonalnie, jeżeli chcemy przygotować

Codzienne Gotowanie
KULECZKI ZIEMNIACZANE – CHRUPIĄCE! / SMAKI DZIECIŃSTWA 1110

ależ to była uczta! Takie kuleczki w bardzo łatwy sposób można przyrządzić w domowym zaciszu. Ziemniaki , ulubione przyprawy i olej do smażenia w kilka chwil pomogą nam wyczarować takie przysmaki! Są świetnym zamiennikiem do frytek , puree czy też ryżu na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: *ziemniaki ( mączyste ) – 500 g * jajko – 1 szt * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * bułka tarta

Ostra na Słodko
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 141

czosnku drobno posiekane   sól i pieprz do smaku   woda   olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można(...)cukinie pozostaną jędrne po ugotowaniu) Farsz - wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę, żeby ryż wchłonął wilgoć, a następnie napełnić nim cukinie pozostawiając na końcu ok. 1 cm wolnego miejsca. Sos - cebulę zeszklić na oleju lub na maśle, dodać posiekany czosnek i smażyć ok. 2 minut. Po tym czasie dodać pomidory, wodę i przyprawy. Napełnione farszem cukinie umieścić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PAELLA MARINARA. 166

łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne(...)przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory.  Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
Twarogowe placuszki z ryżem, papryką i porem 316

użyłam pełnoziarnistej) - małe jajko - kawałek pora i papryki - łyżka koncentratu i ketchupu - odrobina czosnku w proszku i pieprzu - olej do smażenia  Przygotowanie: Serek wiejski zmiksować na gładki twarożek. Połączyć w misce z jajkiem, mąką i ryżem. Dodać do masy pokrojone warzywa, koncentrat, ketchup i przyprawy. Całość powinna być gęsta, dość ,,zbita". Usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania