zmiksować blenderem). Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać kardamon, cynamon i smażyć przez chwilę, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Następnie dodać orzechy i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać przygotowaną pastę oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić przez 1 minutę. Na końcu dodać ugotowany ryż, wymieszać i posolić do smaku
zadanie-gotowaniezdjęciu – z papadamami. Są to cienkie placki, które smaży się na oleju lub podgrzewa się w mikrofalówce do momentu, kiedy napuchną i zmienią swój pierwotny kształt. Można je kupić w każdym większym supermarkecie. Polecam przygotować większą porcję, aby na drugi dzień jedynie odgrzać potrawę i dogotować makaron lub ryż. Postarajcie kupić warzywa jak najświeższe, tylko wtedy danie odda
Jaglusiakapusty i ryżu. W oryginalnym przepisie zamiast kaszy jaglanej jest kasza manna, ale chciałam, aby były bezglutenowe. Składniki: • 500 g kapusty • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki • 4 jajka • 7 łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej • 1 marchewka • 1 cebula • 1 łyżka płaska soli, pieprz • olej do smażenia Zalewa
To co kochamwody odrobinę curry) na teflonowej patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju dodajemy rozduszony czosnek, pokrojoną w kostkę cebule, smażymy, aż się zbrązowi wrzucamy kurczaka, obsmażamy z każdej ze stron dolewamy sporą ilość wody (tak żeby przykryła kurczaka) dodajemy ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy mieszając, aż papryka zmięknie, a woda/bulion wyparuje (to może trochę potrwać) na sam koniec dodajemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdrobno siekamy, dodajemy do czosnku i imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek, imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę(...)małym ogniu. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na dużym ogniu i już bez dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób na jeden posiłek), na nie porcje sosu (z tego przepisu wystarczy
Karo in the Kitchenrodzaju. Do wody dodajemy sól i łyżeczkę kurkumy - nada ryżowi intensywną żółtą barwę (można pominąć). Po ugotowaniu nie przepłukujemy wodą, chodzi o to, żeby się nieco kleił. Teraz zabieramy się za karmelizowanie kurczaka. W woku rozgrzewamy olej i dosypujemy cukru. Czekamy aż się rozpuści i delikatnie zbrązowieje. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, aż zbrązowieje. Dodajemy selera, marchew, czosnek(...)paprykę i podlewamy wodą z grzybów. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kolejność dodawania warzyw jest ważna - jedne smażą się krócej, drugie dłużej. Chodzi o to, żeby były przygotowane w punkt. Jeszcze gorące serwujemy w towarzystwie ryżu. Smacznego
Kuchnia od dwojgaokoło 2 cm kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno posiekany czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut
zadanie-gotowaniedobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz biały olej roślinny do smażenia Cebulę, czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju w garnku o grubym dnie (co by nam nie przywierało). Następnie wrzucam ryż i podsmażam go, dopóki nie stanie się szklisty/przeźroczysty, ciągle mieszając. Wlewam cydr, a następnie porcjami bulion, najelpeij
W kuchni Karmel-itkitrudu. Gotowi? Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu (lub 1l wody + 2 łyżki d omowego koncentratu bulionu warzywnego) – 450g dyni – 225g groszku konserwowego – 200g ryżu Arborio – 50g parmezanu – 1 cebula – sok z 1/2 cytryny – 20 + 10g masła – sól, pieprz Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy(...)Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na roztopione 20g masła w dużej patelni. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się masłem. Wlewamy sok z cytryny i odparowujemy. Dodajemy krojoną dynię. Następnie zaczynamy stopniowo dolewać bulionu
Be Fit Be Strongsycące danie z kurczaka z ryżem z dodatkiem ciecierzycy i orzechów nerkowca . Jest to danie resztkowe, można do niego wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia czy mięso rosołowe (wtedy należny bardziej doprawić ryz z dodatkami podczas smażenia). Potrawa jest prosta, smaczna i aromatyczna i bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak i mnie ;) Składniki(...)minut, do czasu aż mięso będzie ugotowane. Kurczaka odcedzić i przestudzić. Gdy przestygnie pokroić go na kawałki wielkości kęsa. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ryż i chwilę go przesmażyć, dodać przyprawę libańską siedem smaków, sól i pieprz oraz kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Dodać ciecierzycę, kolendrę i orzechy nerkowca, wymieszać, jeszcze
Codzienne Gotowaniemałym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym na rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy
Mango PapajaNaprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę
Kuchenna Kontrrewolucyacebula 2 pomidory 1/2 koncentratu pomidorowego 1 woreczek ryżu 200 ml bulionu Natka pietruszki Cynamon, gałka muszkatołowa, oregano, ostra papryka, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE FARSZU: *W między czasie musimy ugotować ryż i przygotować paprykę, którą opróżniamy z nasion. Na oliwie zarumieniamy posiekaną w kostkę cebulę. Dokładamy mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy(...)Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany ryż. PRZYGOTOWANIE PAPRYKI: Ustawiamy piekarnik z temp. 180'C Wcześniej przygotowaną paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym skropionym odrobiną oliwy. Faszerujemy naszą paprykę
kulinarnyJa