ryż smażony - 6533 przepisów (strona:126/436)

Zupa gołąbkowa 169

Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę

Kuchenna Kontrrewolucya
Papryka faszerowana 185

cebula 2 pomidory 1/2 koncentratu pomidorowego 1 woreczek ryżu 200 ml bulionu Natka pietruszki Cynamon, gałka muszkatołowa, oregano, ostra papryka, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE FARSZU: *W między czasie musimy ugotować ryż i przygotować paprykę, którą opróżniamy z nasion. Na oliwie zarumieniamy posiekaną w kostkę cebulę. Dokładamy mięso, które podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy(...)Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany ryż. PRZYGOTOWANIE PAPRYKI: Ustawiamy piekarnik z temp. 180'C Wcześniej przygotowaną paprykę ustawiamy w naczyniu żaroodpornym skropionym odrobiną oliwy. Faszerujemy naszą paprykę

kulinarnyJa
Szybka wołowina po koreańsku 40

następnie miesza z sosem na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego, cukru i płatków chilli i chwilę tak dusi. W tym czasie można też wrzucić torebkę ryżu do gotowania albo wykorzystać jakieś resztki ( ryżu, makaronu azjatyckiego, kaszy). Można podać z surowym ogórkiem posypanym dymką i sezamem ale jeszcze lepiej sprawdzi się ta ostra sałatka z ogórka , idealny dodatek do wszelkich azjatyckich(...)drobne kawałki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać wołowinę i całość smażyć 5 minut. Dodać czosnek i imbir, smażyć minutę po czym wlać sos, zamieszać i dusić ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Podawać z ryżem i sałatką z ogórka, posypane dymką i sezamem. Przepis ten pochodzi z niedawno wydanej książki „Meal

Cooking for Emily
Jambalaya z jałowcową 162

krążki. Pokrój w cienkie słupki czosnek i paprykę, Rozgrzej olej i zrumień kiełbasę i szynkę. Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy. Smaż przez 10 minut. Dodaj teraz pomidory, sól do smaku i wymieszaj. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ryż, krewetki i wymieszaj lekko podgrzewając, aby danie było gorące. Nie gotuj długo, bo krewetki będą suche. The post Jambalaya

codojedzenia
Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku. 114

główka kapusty włoskiej 1,5 kg 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente” 1 łyżka suszonego majeranku 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz Sos: 30 g masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru(...)dolnej części.   Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia.   W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ryż, majeranek, ostudzoną cebulę. Dopraw farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.   Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty

kuron.com.pl
Indyk w herbacie z czarnym ryżem 137

ziołowy marchewka z groszkiem -mrożona , tyle ile chcesz puszka pomidorów krojonych 2 listki świeżej melisy opcjonalnie ugotowany na sypko ryż czarny sól himalajska różowa do smaku  do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin  do smażenia świeża bazylia seler naciowy Do miski wrzuć gulasz z indyka.  Rozetnij torebki z herbatą i wysyp do filiżanki, dodaj(...)oleju kokosowego, wrzuć mięso i smaż delikatnie. Po chwili wrzuć pokrojonego w kostkę selera naciowego- ile chcesz. Duś. Po jakimś czasie dodaj mrożoną marchewkę z groszkiem- duś do chwili, aż marchewką będzie miękka. Następnie wlej puszkę z pomidorami, dodaj melisę, dosmacz solą. Przykryj i duś całość około 15 minut. Przygotuj ugotowany na sypko czarny ryż. Wyłóż go na talerze

Z Kuchni Do Kuchni
Chińskie fasolki w Chińszczyźnie 167

łyżki oliwy, włożyć mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 184

słodkie, ser radamer, warzywa również, a pieprz i chili nadała fajnej ostrości. Uważam, że ryż parboiled staną na wysokości zadania, bo smakował jako risotto idealnie. Składniki: 200 g ryżu parboiled Kupiec, 1 biała cebula, 2 marchewki, 1 mała cukinia, 250 g filetu z indyka, 50 ml wytrawnego białego wina, ok. 600 – 700 ml bulionu warzywnego, 100 g sera żółtego(...)łyżce oleju. Pod koniec dodajemy sos słodki chili i doprawiamy solą. Na drugiej dużej patelni (w tym samym czasie co smażymy mięso)rozgrzewamy ok. 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostanie obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy

Moniki Smakołyki
Pomidorowe risotto z papryką 145

drobno posiekanej natki pietruszki 70 gram sera parmezanu lub grana padano 2-3 łyżki masła sól, pieprz Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz paprykę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Chwilę dusimy aż pomidor się rozpadnie. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym

Mango Papaja
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 159

zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati  2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku  woda sól Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić(...)upływie min. godziny czasu odcedzić trochę wody od ryżu i zblendować ryż gładką masę. Dodać rozmrożony szpinak, mąkę ziemniaczaną i sól. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki) i chwilę blendować. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Moja była mała, więc wyszło

Kuchnia Ellie
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 149

wody 1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody 2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu  Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy(...)podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną dymkę i pieprz. Podawać z ugotowanym ryżem

Smaki Przyprawy i Kolory
Kurczak z pieczarkami i pędami bambusa. 149

wody 1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody 2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu  Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy(...)podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną z wodą, energicznie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilkę. Na koniec dodać posiekaną dymkę i pieprz. Podawać z ugotowanym ryżem

Kulinarna rozmowa
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 537

absorbowania dużej ilości płynu powinien pozostać sypki. Zgodnie z afgańską tradycją potrawy nie jadamy sztućcami, tylko prawą ręką, przy pomocy chlebków naan.Składniki (na 6-8 porcji):3 szklanki ryżu basmati5 udek z kurczaka2 duże cebule1 szklanka bulionu3 marchewki1/2 szklanki migdałów1 szklanka rodzynek80 g mielonych pistacji3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu1 łyżeczka świeżo mielonego(...)wlej szklankę wody, zagotuj i wrzuć marchew. Gotuj aż stanie się miękka. Odlej pozostałą wodę. Dodaj 2 łyżki oliwy, rodzynki i migdały. Smaż na małym ogniu przez 5 minut. Następnie przykryj pokrywką i odstaw.W międzyczasie przepłucz ryż pod bieżącą wodą i ugotuj go al dente w 6 litrach wody z 2 łyżeczkami soli. Powinno to zająć około 10 minut

Food Square
Domowy paprykarz z makrelą i marchewką 117

Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, papryki i ryżu. W moim wydaniu z wędzoną makrelą, marchewką i ryżem. Zdrowe mięso rybie plus marchew i brązowy ryż idealnie ze sobą współgrają i tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa. A do picia polecam sok Słoneczne Pomarańcze z cząstkami miąższu - 100 % soku tylko od Hortex.  Składniki(...)Słoneczne Pomarańcze Hortex – 100% soku z cząstkami miąższu Wykonanie: 1. Makrelę podzielić na mniejsze części, lub rozgnieść widelcem. 2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. 4. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wodę, papryki, doprawić do smaku solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny