ryż smażony - 6533 przepisów (strona:123/436)

Pomidory faszerowane ryżem i mięsem 145

sparzamy wrzątkiem, odcinamy końce i wydrążamy łyżeczką środek. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy pociętą w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Dodajemy wydrążone kawałki pomidora, doprawiamy przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Ryż gotujemy na sypko. Usmażony farsz przekładamy na deskę (lub do rozdrabniacza) i tniemy nożem na drobne kawałki, mieszamy z ugotowanym ryżem

Gotowanie i blogowanie
Kotlety de volaille faszerowane serem i suszonymi pomidorami 156

zwinięty na pół plaster sera i 1 suszony pomidor, w razie potrzeby dopraw, zwiń i pospinaj wykałaczkami. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z ziemniakami pod każdą postacią, ryżem lub kaszą oraz surówkami. Udekoruj kiełkami, koprem lub pietruszką. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ryba w cieście z kurkumą 215

zaczynamy smażyć rybę , kiedy mamy przygotowane już ciasto naleśnikowe to zamaczamy rybę bardzo dobrze w cieście i układamy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni , smażymy na złoty kolor , na małym ogniu i gotowe . Super smakuje z ryżem .      Wykonanie ciasta do ryby  Do miski wpijamy jajka i dodajemy jajka , mleko , sól ,kurkumę i wszytko bardzo dokładnie mieszamy , ciasto

Mój Smak
Indyk w sosie mango 150

Składniki 1 mango 1 łyżka rozmarynu 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka ksylitolu 500 g mięsa z udźca indyczego olej do smażenia ( 2 łyżki ) 2 łyżki soku limonki tajskiej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ryż natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy

R'n'G Kitchen
Kotlety siekane z papryką i kukurydzą 521

kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko wymieszać z mąką, szczypiorkiem i majonezem. Doprawić do smaku.  Małe porcje nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. Smażyć kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Gotowe! Świetne z ryżem i różnymi surówkami

Tagebuch po polsku
Kurczak w sosie jogurtowo-musztardowym 170

musztardę, bazylie mieszamy. Mięso kroimy i dorzucamy do jogurtu, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dorzucamy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy groszek. Ja do gotowego sosu dorzuciłam jeszcze ugotowany ryż i podsmażyłam chwilę na patelni

Idę coś wszamać
Kilka pomysłów na... 177

fasolką na roszpunce, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan)  ziemniaki z karmelizowaną cebulką, ciecierzycą i groszkiem z garam masala (vegan) smażony (tarty) batat, z cebulką i pieczarkami, z tahini i płatkami drożdżowymi, ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie

More food, love and dreams
Kurczak w kokosie 200

ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Dodajemy mięso do ciasta, mieszamy dokładnie by obkleiło kawałki kurczaka. Smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Podawać z ryżem i sałatką

Gotuj z Rumcajsem
Ryż z kiełbaską i warzywami. 112

SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1 ząbek czosnku 1- 2 kiełbasy białe 1-2 woreczki ryżu  2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 1 łyżeczka Primerby bazyliowej ulubione przyprawy:pieprz, sól, przyprawa włoska WYKONANIE: na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, smażymy pokrojoną w paski kiełbasę, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu po kiełbasie najpierw bakłażana

Kuchnia Beaty
Cytrusowo- rozmarynowa pierś z kurczaka 176

Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy z obu stron ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Proponuję podawać z ryżem :) Smacznego

Czerwona Porzeczka
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 133

podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko. Dolałam również sosu sojowego. Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.  Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje poniższy jogurtowy sos. Pokroiłam w kostkę kiszone ogórki. Nadmiar soku - odcisnęłam. Dodałam listki wychodowanej własnorecznie mięty. Następnie do miseczki powędrował jogurt(...)feta. Wsypałam koperek i starłam czosnek. Można dodać dla zaostrzenia smaku świeżo zmielony czarny pieprz. Składniki zmiksowałam. Gdy wszystko już bedzie gotowe - ugotujcie  ryż i życzę s macznego

potrawyregionalne
Piersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową 322

kolor i zmięknie to dodać fasolkę szparagową oraz przesmażone mięso. Całość polać sosem sojowym i sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem. Przed podaniem całość można posypać jasnym sezamem

Ugotować
Wieprzowina madras 118

ilością wody, aby sos był nieco rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego i drugiego podalam z tortillą i muszą przyznać że też bardzo dobrze smakowało), przybrać jogurtem, posypać kolendrą i od razu

Codzienne Gotowanie
Proste kedgeree 162

wylewać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry.  Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając.   Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki

Nie tylko w kuchni
Kotlety mielone nadziane pieczarkami 139

pieczarki pozostały w środku. Rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie buraczki i ryż z curry). Smacznego

ChilliJemy
Łosoś na maślanym ryżu 208

łososia olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka ziaren czarnuszki 1 łyżka ziaren jasnego sezamu 100 g ryżu długoziarnistego 2 łyżki prawdziwego masła sól do smaku dodatkowo: 6 zielonych oliwek 6 czarnych oliwek garstka rukoli garstka solirodka kawałek sera feta 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: W dużym rondlu w którym będzie gotował się ryż, rozgrzać delikatnie masło. Na masło wrzucić suchy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 142

mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony ok 4-5 minut. Bardzo pasuje do tego ryż i zwykła sałata. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Klopsy z ziołami. 135

namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!      Polecam też przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są niesamowicie soczyste

Rozpustne gotowanie
Krewetki smażone w cieście z białym winem 106

minut. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na grubym ręczniku papierowym. Podawać z pikantnym ryżem. Smacznego

Pełny talerz
Turkey Burgers - Burgery z Indyka 247

mniejsze kawałki i wrzuć do malaksera z resztą składników. Miksuj na dosyć gładką masę. Zwilżonymi rękoma formujemy burgery i obtaczamy w mące. Smażymy z każdej strony ok 4-5 minut. Bardzo pasuje do tego ryż i zwykła sałata. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Rozgrzewająca zupa z kaczki 113

Kroimy na plasterki. Tłuszczu nie wylewamy. Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie curry z ananasem! Mniammm! 181

kokosowy, dodaj posiekaną papryczkę chili i czosnek. Podsmażaj 1-2 minuty, dodaj kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty, dodaj ananasa, sok z limonki, trawę cytrynową i smaż kolejne 4 minuty.  Dodajemy następnie mleczko kokosowe, przykrywamy pokrywką i gotujemy 12 minut. Do wydrążonego ananasa wkładamy porcję ryżu i kurczaka w tajskim sosie curry. Posyp świeżymi ziołami i gotowe! Jeśli lubisz

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami 180

łyżka oleju sezamowego Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w niewielkie paski. Na dno patelni wlewamy łyżkę oleju sezamowego, a gdy się rozgrzeje – wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia doprawiamy mięso solą i przyprawą do kurczaka i mieszamy. Gdy kurczak straci surowość (zetnie się ze wszystkich stron), dodajemy mrożone warzywa i dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka(...)zgęstnieje i zacznie lepiej się „kleić” do pozostałych składników. Jeśli mamy ugotowany ryż lub makaron – dodajemy go do dania na samym końcu. Całość nakładamy na talerz i… wcinamy! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Smażymy kurczaka, wrzucamy warzywa, zalewamy śmietaną i danie gotowe. Po drugie: jest zdrowy. Mięso kurczaka jest i bogate

Proste-przepisy.pl
Przepis #9 Klopsiki drobiowo-porowe w sosie pomidorowym podawane z ryżem 153

pora - cebula czerwona - odrobina mąki - 250 ml  przecieru pomidorowego - 1 łyżka śmietany  - szklanka ryżu - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek - olej do smażenia Wykonanie Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, pokrojonego w kostkę pora oraz podsmażoną cebulkę.  Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Wszystko razem mieszamy do powstania jednolitej(...)zbyt gęsty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem oraz tymiankiem. Zostawiamy do momentu aż sos się zagotuje. Kolejno dodajemy łyżkę śmietanki i zostawiamy do ponownego zagotowania.   Międzyczasie gotujemy ryż według tradycyjnego przepisu. Możemy podawać z surówką bądź ogórkami - u mnie sałatka meksykańska z ogórków własnej produkcji:) W ostatnim czasie polubiłam połączenie pora z kurczakiem ponieważ jest bardzo delikatne

Health-Fit-Life
Aromatyczne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni 192

oczyszczamy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę. Cebulę również  kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku z grubym dnem. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Dodajemy ryż i chwilę tostujemy (podsmażamy), aż pokryje się olejem. Wlewamy wino i odparowujemy. Po odparowaniu wina, zaczynamy stopniowo dolewać bulionu do ryżu

Be Fit Be Strong
Sałatka z ryżem na ciepło 393

papryka 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1 cebula 3 łyżki śmietany 18 olej do smażenia Piers kurczaka pokroić w kostkę. Słodką paprykę wymieszać z jedną łyżeczką oregano i opruszyć pokrojone mięso, wymieszać i odstawić. Brązowy ryż ugotować, wsypać do miski aby odparował. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem

Monia miesza i gotuje
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6329

mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%. Rada

Kolorowy Przepisownik
Gołąbki w innej odsłonie 126

opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie do smaku konsystencję PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy(...)dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy.  Te obtaczamy w mące a następnie smażymy po około 4 minut z każdej strony, następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak imbirowy z miodem 162

łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka) około 3 łyżki oleju (do smażenia) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub świeżej kolendry (opcjonalnie) 1 szklanka suchego ryżu (dla 3 osób) Przygotowanie: Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić(...)już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati). Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać  go zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i jeszcze raz przepłukać. Zalać

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania