minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego, solą, cukrem i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. Tykwę i rzepę kroimy w słupki. Na rozgrzanym oleju smażymy krewetki po 1-2 minuty z każdej strony, następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na bambusowej macie
Mango Papajakiełbasy podwawelskiej, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 50 dag cukinii, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 5 dag ryżu, 7 łyżek ostrego ketchupu, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni przez ok. 5 minut. Dodać Pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażać(...)pokroić w kostkę, obie papryki w paseczki. Podsmażyć na patelni aż warzywa zmiękną. Dołożyć do garnka. Zalać 1,5 l, buliony (może być z kostki). Zagotować. Dodać 5 dag ryżu. Gotować ok. 10 minut. Dodać ketchup, lubczyk i słodką paprykę. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem
Pobite gary Barbarywoli gołąbki z czerwonej kapusty są bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól i pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz(...)warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową, doprawiamy solą i pieprzem, możemy zagęścić sos również niewielką ilością mąki. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE: Podgotowujemy 2 torebki ryżu. Z modrej kapusty wykrawamy głąb i gotujemy kapustę w zakwaszonej octem wodzie ok. 30 minut (modra kapusta jest twardsza niż biała kapusta) , dzięki temu kapusta nie straci swojego fioletowego koloru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkości ziaren ryżu. Można drobno posiekać na desce lub zetrzeć na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Odłamujemy twarde i grube końce szparagów(same złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy na 1-2 cm kawałki (w zależności od grubości). Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu(...)międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy Na drugiej patelni na 2 łyżkach oleju, na umiarkowanym ogniu smażymy 2 jajka sadzone (lub gotujemy je w koszulkach). Gotowe posypujemy posiekaną papryczką chili i układamy na "ryżu" z kalafiora. Podajemy na talerzach udekorowanych sosem winegret. Zapisz Zapisz
cool and mintyzielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1-1,5 łyżeczki suszonych liści kolendry 1 łyżeczka kurkumy kiełki fasoli mung kiełki rzodkiewki(...)cukinię (ze skórą) na cienkie paski lub zrobić makaroniki (jak u mnie, jeśli macie odpowiedni nożyk). Dodać cukinię przy końcu duszenia mięsa - powinna być al dente. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy. Podawać z ryżem, posypane skórką startą z limonki oraz z pędami fasoli mung (stanowi ona idealne uzupełnienie smaków oraz faktur
Garniec Magaliepatelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego :) Źródło: mojagaleriasmaku linkwithin
Świat Domowej Kuchnikumin • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • olej do smażenia sos • 0,5 kg pieczarek • 2 łyżki masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 łyżeczka mąki • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. Ugotować kapustę kiszoną odcedzić zmielić przez maszynkę dobrze odcisnąć z wody. 2. Kapustę wymieszać z ryżem i mięsem mielonym, dodać startą cebulę i czosnek, dać jajka
W królestwie smaków Beatytheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Warzywa zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą blendera. Rozgrzej olej na patelni. Smaż około 10 minut na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy, zioła, sól, pieprz i ryż. Wymieszaj. Wychodzi około 1 litry pasty. Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka Ciekawe miejsce w Rzeszowie: Stara Drukarnia, ul. Bożnicza 6. Liczne
Qlinarnie i Qlinarniednie i często mieszajcie. Domowy paprykarz szczeciński przepis stąd - z moimi zmianami 1/2 kg białej ryby (użyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Sól(...)oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie się rozpadać, rozdrobnić je widelcem, dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i obsmażyć razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Po 30 minutach dodać ocet balsamiczny, paprykę słodką i ostrą, cukier
Posadzone i zjedzonesałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney’e i galaretki. Co więcej, jabłka doskonale sprawdzają się w towarzystwie wieprzowiny i dziczyzny
mojewypiekiinietylkoCzerwoną fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler naciowy i smażyć 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać fasolę czerwoną i puszkę pomidorów. Zalać bulionem, dodać wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem
Moja Galeria Smakufalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z mięsem podsmażamy na oliwie (mięso podczas smażenia rozdrabniamy widelcem). Następnie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa. Chwilę podsmażamy ,solimy i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy ,zmniejszamy płomień ,wsypujemy ryż. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. ,od czasu do czasu mieszając. Na koniec wrzucamy posiekany
R'n'G Kitchenprzesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę plus czosnek , przepuszczony przez praskę. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli,chwile smażymy, doprawiamy majerankiem . Na małą patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i karmelizujemy koncentrat-ok. 2-3 minut. Do makreli dodajemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę z marchwią oraz koncentrat Mieszamy, doprawiamy keczupem, ew. solą, pieprzem, paprykami. Żeby paprykarz miał ładną konsystencję, mieszając
Kopystką po garachsmażyć przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w większą kostkę i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać kukurydzę, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Przed końcem smażenia posypać świeżą, drobno posiekaną zieleniną. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem jaśminowym
Smaki Arminegładka. Do masy dodajemy mąkę, jajko i sodkę, chwilkę jeszcze miksujemy. Z masy formujemy małe, owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie ryż i surówka. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolilekko podgrzać, włozyć mięso. Dodać chili, sos sojowy i cukier. Smażyć, co chwile mieszając. Kiedy mięso przestanie być surowe, dodać cebule i smażyć, aż będzie szklista. Dodać imbir i czosnek, oraz posiekaną dymkę. Wszystko wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. W razie potrzeby można dolać trochę wody. Podawać z ugotowanym ryżem (najlepiej ryż jak do risotto, żeby byłkleisty) i liścmi sałaty
stajnia gołębie od kuchninabierze wyjątkowego smaku jeżeli dodamy do niej śmietanę lub majonez. Do czego podać surówkę z marchewki i ananasa. Propozycje podania: halibut smażony z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką z marchewki >>> chrupiące udka kurczaka z ryżem jaśminowym i surówką z marchewki>>> kotlety schabowe z frytkami i surówką z marchewki>>> Smacznego :) Surówka
Moja Książka Kucharskakawałek sera i oblepić go mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkakawałek sera i oblepić go mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkawystarcza. Smażcie na rumiano z obu stron. Możecie trochę przykręcić gaz, tak żeby się smażyło na średnim ogniu. Z jednej strony smażcie dłużej, a gdy przekręcicie na drugi bok nieco krócej. Do tego ziemniaczki, ryż, kasza, surówka, buraczki, kapusta kiszona, plasterki cytrynki i obiad gotowy! A jaki pyszny!;D Smacznego rybnego
Zasmakuj Kuchnikukurydzę, znowu dusimy do miękkości wszystkich warzyw,doprawiamy (sól, pieprz, Maggie, wegeta czy co tam macie) Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy z każdej strony, Dorzucamy go do warzyw. Całość chwilkę dusimy. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus
Mamuśka wraca do formychrupko. Do chrupkiego boczku dodajemy pokrojoną w miarę drobno cebulę i szklimy ją z boczkiem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy mieszając, do momentu aż stracą swój ostry, surowy zapach. Do rondla wrzucamy ryż i tak jak cebulę – szklimy go. Ryż powinien stać się prawie przeźroczysty. Zalewamy zawartość rondla 2 łyżkami wazowymi bulionu. Mieszamy, gotując całość
Karo in the Kitchenumyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem
R'n'G Kitchentych roślin, które najczęściej poddaje się modyfikacjom genetycznym, dlatego najlepiej jest wybierać ziarna ekologiczne) 2 łyżki masła klarowanego (lub preferowanego oleju do smażenia) 60 g masła 60 g cukru kokosowego 2 łyżki syropu z brązowego ryżu duża szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Duży garnek o grubym dnie rozgrzać, dodać klarowane masło i po chwili, kiedy
Even Better Foodpapryka, pieprz, bazylia (wedle uznania) Wykonanie: Na patelni z odrobiną tłuszczyku podsmażamy szyneczkę na złoto potem dodajemy szczypiore. W miseczkę wykładamy ugotowany ryż i mieszamy go razem z jajkiem. Następnie dodajemy na patelnie do szyneczki. Smażymy, aż zetnie się nam jajko. Smacznego :) Ten przepis bierze udział w konkursie na pyszne danie z patelni, zapraszam do wzięcia udziału. FLORINA
Moje pyszne gotowanieKolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak, że w tworzeniu nowych potraw ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia
Ale Prosteodpowiednio klejącej się konsystencji, by pulpeciki nam się nie rozpadały (na moje oko wystarczą 2-3 łyżki). Z uzyskanej masy lepimy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kuskusem
Gotuj z Rumcajsemkażdej strony oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Rozgrzać oliwę. Każdy kawałek fileta zanurzyć w jajku, obtoczyć w płatkach i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z frytkami, ziemniakami lub z ryżem. Smacznego
pieprzny smaczekMięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć na patelni grillowej z obu stron. 5. Podawać wedle uznania, u nas ryż i sałatka szwedzka . Smacznego!!! Źródło: Kulinarne hity, nr 2/2015
Kuchnia domowa Anikabaczka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Nacieramy solą, dodajemy pieprz, paprykę i łyżeczkę rozmarynu. Przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Smażymy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub samo . Przepis bierze udział w akcji cukinia
Humanistka w kuchnidodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Źródło: perfekcyjnapani linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniroladki wykałaczkami. Wierzch oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła. Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami
Kuchnia Danusi