ryż smażony - 6533 przepisów (strona:120/436)

Papryka faszerowana mięsem, ryżem, warzywmi 115

opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryczką. Marchewkę obieramy i wraz z cukinią ścieramy na grubych oczkach. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki należy odkroić górę i wyczyścić. Mieszamy składniki farszu: mięso, ryż, marchewkę, cukinię, pomidor, jajko. Napełniamy papryki. Pieczemy około

Lena Gotuje
Warzywa z patelni z kurczakiem i ryżem. Ekspresowe , sycące danie. 454

kroję w niewielkie paseczki lub kostkę, przekładam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Dodaję czosnek, domową wegetę, papryke i majeranek, chwilkę smażę na średnim ogniu mieszając, aż mięso straci różowy kolor. Nastepnie na patelnie z mięsem dodaję ryż, mieszam i dodaję paczkę zamrożonych warzyw. Całość zalewam szklanką gorącej wody. Przykrywam patelnię pokrywką i na wolniutkim ogniu dusze potrawę

Kuchnia z widokiem na ogród
Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 195

ryż odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz paprykę. Całość smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy i smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie, możemy dolać odrobinę wody(...)poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut

Emcia Pichci
Jestem na ketozie, idę do restauracji - pomocy! 90

danie zawsze biorę kaczkę z czerwoną kapustą lub stek z polędwicy polskiej. Zamiast ziemniaków czy ryżu, proszę o grillowane warzywa, które są w ofercie (zazwyczaj przy takiej prośbie nie wymagają dodatkowej zapłaty). Zasady przy wyborze dań w restauracji Zapytaj na jakim tłuszczu jest smażone mięso i ewentualnie poproś o smażeniu na smalcu lub oliwie z oliwekNie zamawiaj niczego, czego nazwa

Keto Przepisy
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 179

kosteczkę. Dodajemy połowę wszystkich przypraw i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Przerzucamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały. Warzywa (marchewka, seler, pietruszka) obieramy i ścieramy w robocie

Pyza i Surówka
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 183

cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 5-6 łyżek oliwy 100 g żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut(...)odkładany połowę zawartości rondla do oddzielnego naczynia. Teraz do rondla dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę pociętą w cienkie paski. Całość smażymy  na niewielkim ogniu przez pięć  minut, następnie dodając koncentrat pomidorowy i ugotowany ryż. Mieszamy, doprawiamy solą, oraz pieprzem i przekładamy zawartość rondla do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Teraz do każdej pieczarki

Miód i pieprz
Poniedziałek: Sushi bowl z sosem mayo 172

dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka, ogórek i awokado. Świetnie jeśli uda Wam się kupić glony

Niedzielny kucharz
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 164

opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffir Do podania:  ryż jaśminowy łyżeczka kurkumy skórka z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy(...)wlewamy mleko. 3/ Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym  - żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy. Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mnie na  FACEBOOK'U. Będzie mi miło

Tajskie smaki
Paella z indykiem i brukselką 168

mięs, ale była tak kolorowa, jak na zdjęciu z książki. Paella z indykiem i brukselką 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g) 200 g kiełbasy chorizo 200 g ryżu do paell'i 1 cebula 2 łyżki oleju roślinnego 250 g brukselki 100 g pomidorów 1 mała ostra papryczka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta szafranu sól i pieprz do smaku(...)dnem. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron.  Dodaj cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i  brukselkę.  Smaż 3 minuty po czym dodawaj kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Wymieszaj wszystko. Dolej wodę, dodaj szafran, dopraw solą i pieprzem.  Doprowadź potrawę do wrzenia. Zestaw na niewielki ogień i gotuj pod przykryciem

Gotuj Sam!
Pierś grillowana piri piri z pysznymi dodatkami 154

garnuszka i zalewamy wodą tak aby zakryło ryż i wsypujemy odrobinę soli do smaku.Gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Krok 2 Fasolkę szparagowa myjemy i odcinamy końcówki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Krok 3  Cukinie myjemy ,osuszamy ręcznikiem papierowym i obieramy obieraczką - wyjdą nam cieniutkie paseczki. Smażymy paseczki cukinii na grillu w trakcie posypujemy delikatnie(...)nacieramy  oliwa z oliwek i pokrojoną drobno natka pietruszki ,polewamy sosem piri pier delikatnie bo to pierne, solimy troszkę i smażymy cienkie plastry piersi lub w mniejszych kawałkach . Podanie: Na talerzu kładziemy po listku sałaty.Ugorowany ryż przekładamy do kokilek i wykładamy na liść sałaty,ozdabiamy natką pietruszki. Zwinięte plastry cukinii kładziemy na stojąco do tego ugotowana fasolka

Różowa kuchnia
Stalowym Widelcem po Patelni 213

jest cięższy od woka granitowego, a to przez to, że Granitium to naczynia z ręcznie kutego aluminium powleczonego warstwą granitową. Naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło, więc nie ważne czy smażymy steka na środku, czy po lewej stronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają(...)długiego czasu trzymania na rozgrzanej patelni nie nabrał czarnego koloru jak to często w zwyczaju miał robić na teflonie. Ryż gotowany na sypko nie przywierał i nie przypalał się w woku. Z tą serią możemy się zagapić podczas smażenia i gotowania, zamyślić, bo zanim nam się coś przypali to naprawdę chyba dużo czasu musi upłynąć. Dużo dużo czasu. Mnie

Blondynka Gotuje
Pomarańczowo - migdałowy indyk 118

smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie. 2.  Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu i dodać do indyka. 3.   Pomarańcze dokładnie obrać i pozbawić białej skórki. Miąższ pokroić  w kostkę, dodać do mięsa. Całość dusić chwilę i pod koniec doprawić do smaku   solą i pieprzem. 4.  Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. 5.  Ryż

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z ciecierzycą,dynią , marchewką i jarmużem 114

kurkumy pół łyżeczki curry pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu ekologiczny olej kokosowy virgin do smażenia  Symbio szczypta gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny sól himalajska do smaku ugotowana komosa ryżowa lub ryż czarny Dynię pokrój w kostkę, pokrop oliwą z oliwek i lekko posól, upiecz w 180 stopniach, około 15 minut(...)szerokiego garnka dodaj 2 łyżki oleju kokosowego. Najpierw wrzuć pokrojoną w pióra cebulę, a następnie przyprawy . Smaż około 3 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, dosmacz solą. Dodaj czosnek , starty imbir i gotuj pod przykryciem około 10 minut Wrzuć następnie cieciorkę, marchewkę oraz jarmuż. Wlej mleko kokosowe. Gotuj około 10 minut, następnie dodaj soku z cytryny. Pod koniec gotowania dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 163

woreczek ryżu Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia Na patelni rozpuść masło, dodaj cebule pokrojona w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , gdy cebula się zeszkli dodaj rozdrobnione mięso mielone. Dodaj przyprawy i smaż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
C - Kurczak w papryce na zielonej wyspie 216

Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli. Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak w sosie marchewkowym 174

Rewelacyjne w smaku mięso, kremowy lekko pikantny sos. To moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie  spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, i kmin rzymski po czym zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu około 7-8 minut. Warzywa muszą być miękkie. Na sicie

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania