ryż smażony - 6533 przepisów (strona:131/436)

RUKOLA Z GRUSZKĄ 169

OLEJ Z RYŻU - zalicza się do jednego z najzdrowszych olejów roślinnych. Posiada korzystny skład kwasów tłuszczowych i dużą zawartość naturalnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy E oraz gamma-oryzanolu. Olej ryżowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia ok. 230 stopni C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Ograniczone wnikanie do smażonych potraw czyni ten olej bardziej(...)wydajnym, a smażone potrawy mniej kaloryczne. Łagodny smak oraz niewielkie wchłanianie przez potrawy pozwala zachować ich naturalny smak. Doskonały do smażenia, pieczenia, a także do sałatek. Właściwości zdrowotne: - gamma-oryzanol - związek organiczny, który występuje tylko i wyłącznie w ziarnach ryżu. Wpływa na poziom hormonu luteinizującego (LH) i proces wchłaniania cholesterolu w przewodzie pokarmowym, reguluje poziom hormonów płciowych oraz działa hepatoprotekcyjnie

wege i kropka
RISOTTO Z WARZYWAMI 166

podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam je do risotta.  Kolej na wino. Wlałam

potrawyregionalne
Aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem 154

patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus lub na ryżu, ale można tutaj włączyć swoją wyobraźnię

Anielska Kuchnia Ani
Kurczak z sezamem, brokułem i ryżem arborio 167

łyżki sezamu 200 g brokuła Kilka mini marchewek 0,5 szklanki ryżu arborio do risotto 1,5 szklanki wody Sól Pieprz 250 ml śmietanki 18% (płynnej) Oliwa do smażenia Natka pietruszki Pomidorki koktajlowe Cebule kroimy w kosteczkę, pora w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki.  Szklimy na oliwie z oliwek. Kurczaka kroimy w kosteczkę,  przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz(...)pieczarek. Całość dusimy na wolnym ogniu. Brokuła oraz marchewki gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku.  W osobnym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wsypujemy ryż, podsmażamy około 7 minut. Po tym czasie podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut, często mieszamy. Ryż wchłonie całą wodę. Do kurczaka wlewamy płynną śmietankę, przekładamy brokuł z marchewkami

VioletoweKucharzenie
Pierś z Kurczaka z Papryką i Oliwkami 236

jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków lub ryżu. Do przygotowania piersi z kurczaka będziemy potrzebować: około 800 g piersi z kurczaka 2 duże strąki czerwonej papryki 1 cebula około 20 szt zielonych oliwek około 15 szt czarnych oliwek 1 łyżka mąki pszennej około 100 ml wody do smaku sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Pierś z kurczaka(...)mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodaję do niego paprykę z cebulą, oliwki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i całość smażę jeszcze około 5 minut – kurczak jest gotowy. Pierś z kurczaka z papryką jest gotowa, możemy ją podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekanka z gyrosem 8673

gyros i mieszamy z łyżką oleju, odstawiamy na godzinę  ( a najlepiej cała noc) aby mięso się zamarynowało.  Smażymy na suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie  miękkie, ok. 3 min.  Ryż gotujemy do miękkości  doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka  i wykładamy na dnie naczynia

W kuchennej krainie
Gołąbki z pieczarkami 281

borowików. Składniki: • 1 kg pieczarek • 2 cebule • 1 szklanka ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem do góry i pogotować 10 minut, potem(...)umyć, pokroić w plastry, dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem. Dusić ok. 15 minut. Odcedzić z powstałego płynu i zmielić w maszynce. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem i dodać natkę pietruszki. • W każdym liściu kapusty zciąć grubą główną

To co kocham
Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 120

Rozgrzej olej na patelni wsyp na niego warzywa i smaż 5 minut, mieszając. Krok 3 Osusz filety z kurczaka ręcznikiem, pokrój w kostkę wielkości małego kęsa. Przełóż do miski lub woreczka foliowego, posyp mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Krok 4 Dodaj filety do smażących się warzyw, podkręć temperaturę i smaż na dość intensywnym ogniu, żeby mięso ładnie się zrumieniło(...)kostek. Jeśli mięso jest białe to jest już gotowe. Gdyby było różowe, smaż jeszcze chwilę. Krok 5 Wlej do rondla sos słodko-kwaśny. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników. Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką 179

występuje najczęściej w kreolskich regionach południowej Luizjany, jednak można go znaleźć również w innych obszarach Ameryki Południowe, gdzie określany jest jako kurczak z ryżem lub sos ryżowy. Składniki (4 porcje) -1 1/2 szkl. długoziarnistego białego ryżu -250 g wątróbki drobiowej -250 g mielonego mięsa wieprzowego -1 duża cebula lub 2 małe -1/2 zielonej papryki -2 pałeczki selera naciowego(...)posiekać. Paprykę i seler naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości

Zielona Kuchnia
Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper 209

lato chociaż na talerzu Przedstawiam bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na kurczaka smażonego z ananasem, fasolką i papryką w orientalnym sosie, który na pewno zadowoli wszystkich amatorów orientalnych smaków. Idealny pomysł na szybki obiad po pracowitym dniu, a można podać go z ryżem lub makaronem ryżowym, polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak orientalny z ananasem(...)części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane zielonymi częściami dymki. Smacznego! English version Stir fried chicken

karmelowy
Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 108

świecie. Jest to bardzo proste danie, które zrobi każdy, nawet mało wprawny kucharz. Sos bardzo dobrze nadaje się do mrożenia. Mrozić właściwie można całe porcje, czyli kurczaka razem z ryżem. Przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym pochodzi z bloga Lecramdelacrumb.com Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała żółta cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Gdyby było różowe, smaż jeszcze chwilę. Krok 5 Wlej do rondla sos słodko-kwaśny. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników. Podawaj z gotowanym ryżem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 197

bazę  do risotto.Etap 1: Doprowadzić bulion do wrzenia. Oliwę wlać do innego dużego garnka, dodać cebulę i seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka.Szybko wlać wermut lub wino

Stare Gary
Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami 287

sekund. Dodajemy boczniaki i smażymy na dużym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 5 minut. Powinny zmniejszyć swoją objętość. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty. Do grzybów wlewamy przygotowany wcześniej sos. Mieszamy, aby wszystkie boczniaki nabrały smaku od sosu. Podsmażamy razem jeszcze chwilę i podajemy z ugotowanym ryżem i posiekanymi oraz podprażonymi na suchej patelni orzechami

Poezja smaku
Piersi kurze ze szparagami i fasolką 146

Można podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż cały tłuszcz się wytopi. Boczek musi stać się chrupiący. Jak już jest gotowy zdjąć z patelni i odstawić na później. Mięso – piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną(...)oraz ziołami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa ze wszystkich stron na złoty kolor. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę, posiekany czosnek i chilli. Chwilkę smażyć co jakiś czas zamieszać. Na patelnię wlać wodę, wrzucić oczyszczoną fasolkę. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Fasolka musi lekko zmięknąć, ale nie powinna być rozgotowana. Szparagi

Kuchnia Pokoleń
Restaurante Ponto Final - najbardziej klimatyczna restauracja w Lizbonie 109

dodatkowo płatne i jeśli nie mamy na nie ochoty, to trzeba grzecznie odmówić. Jednak wspaniały  queijo de ovelha curado Alentejano  — owczy ser,  pica pau  — smażone kąski wieprzowiny i oliwki, mogą sprawić, że przyjedzie nam to z trudnością. Dlatego lepiej domówić do tego wino i zapomnieć o bożym świecie. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Widok(...)Cacilhas. Zobaczymy tam opuszczone fabryki i magazyny, liczne graffiti i latarnię. Później możemy wrócić promem do Lizbony.   Pica pau - smażona wieprzowina.  Camarões à Passa-me Outro - pikantne krewetki z sokiem z pomarańczy. Arroz de Tamboril - potrawka z ryżu i żabnicy. Sericá — rodzaj bardzo słodkiego omletu podanego z doce de ameixa. Ceny Restaurante Ponto Final nie są wygórowane, biorąc

Food Square