ryba - 22624 przepisów (strona:260/1509)

PIKANTNA PIECZONA KUKURYDZA. 190

Wertuję już setny raz ten sam rozdział. Nie wiem, nie wiem co się dzieje, myślami błądzę gdzieś w otchłani własnego smutku i głupiutkiej, dziecinnej nadziei. A

W kuchni Karmel-itki
JESTEM TU I TERAZ. 175

Chyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie

W kuchni Karmel-itki
WAKACYJNY CHŁODNIK. 252

Upał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję

W kuchni Karmel-itki
KREM Z SAŁATY I ZIELONEGO GROSZKU. 243

Poranne słońce zniknęło gdzieś pod tumanem chmur. Nie pada, ale to kwestia czasu, aby krople jak rzewne łzy spłynęły na miasto. W poszukiwaniu lata udałam się

W kuchni Karmel-itki
KOPYTKA NA SŁODKO. 199

Szagówki, kopytka czy sine kluchy. Tak wiele nazw, a oznaczają jedno i to samo: wspaniały domowy obiad, smak dzieciństwa i babcinej kuchni. Lubię wracać do tamtych

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK I ORZECHÓW WŁOSKICH. 175

Viva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak

W kuchni Karmel-itki
IRON MAIDEN "MAIDEN ENGLAND" - INEA STADION, POZNAŃ 210

Tłum spragnionych wrażeń fanów, ubranych na czarno w koszulki zespołu. Każdy inny, a jednak wszyscy do siebie tacy podobni, połączeni miłością do tego typu muzyki. Nieważne

W kuchni Karmel-itki
ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. 169

Chwila wytchnienia. Siadasz więc na kocu w ogrodzie z ulubioną książką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle

W kuchni Karmel-itki
Konkurs 115

zrezygnować. Jednak teraz prowadzenie go daje mi więcej radości, dlatego chciałabym się czymś z Wami podzielić. Nagrodą jest książka (chociaż nie jest nią do końca) z 6 przepisami na ryby - składniki są wymienione, jednak cały sposób przygotowania przedstawiony jest na 6 dołączonych do przepisów płytach. Jak widać egzemplarz dla kogoś z Was jest zapakowany i nieużywany. Ja mam swój egzemplarz(...)fajna sprawa, bo bardzo lubię ryby. Chcecie wygrać? Oto zasady: 1. Nie wymagam trudnych rzeczy, pewnie każdy z Was przedstawiał kiedyś na swoim blogu przepis z wykorzystaniem ryby - im ciekawszy tym lepszy. Zadaniem jest wklejenie w komentarzu linku do 1 (!) Waszego przepisu z użyciem ryby, który mi polecacie.  2. Osoby, które nie posiadają bloga mogą wkleić link do przepisu

Pasja Smaku
KOKTAJL GREJPFRUTOWY. 2344

Soczyste, słodko-gorzkie cząstki smakujesz w chwili słabości. Chcesz jak i on, być gruboskórna, by nic ani nikt nie zdołał Cię zranić. Ale masz zbyt dobre

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 218

Przeciąga się głośno i zdecydowanie. Słońce skryte za chmurami, bure niebo i ciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali

W kuchni Karmel-itki
MOJITO MELONOWE NA PIERWSZY DZIEŃ LATA. 173

Szum fal, przyjemny powiew morskiej bryzy. W tle hałas bawiących się dzieci i krzyk mew. Nagle budzisz się, zerwany ze snu przez swoją małżonkę, powracasz do

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 233

Za oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W

W kuchni Karmel-itki
Dorsz z zasmażaną kapustą kiszoną z miodem i kminkiem 229

Rzadko zdarzają się takie okazje, by zjeść świeżą rybę, wyłowioną prosto z morza. Dzięki uprzejmości mojego kolegi Rafał otrzymałam takie oto dwie dorodne sztuki:   Zakasałam czym prędzej rękawy i ruszyłam do kuchni. Z każdej wycięłam odpowiednie filety, po czym zamarynowałam w soli,pieprzu ziołowym i soku z cytryny.   Jako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam(...)przesmażyłam na oleju z miodem i kminkiem, dodając odrobię soku z cytryny, soli i pieprzu. Dorsz po godzinie był gotowy do dalszej obróbki. Rozgrzałam na patelni odpowiednią ilość oleju. Rybę obtoczyłam delikatnie w mące, po czym wrzuciłam na rozgrzany olej. Smażenie zaczęłam od strony ze skórą. Smażymy tak długo, aż ryba zrobi się odpowiednio rumiana i chrupiąca, po czym przekładamy

Sajkofanka smaku
SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. 185

Gorąco. Zbyt gorąco, żar leje się z nieba, aż strach zerkać na termometr. Myślisz tylko o cieniu, o klimatyzacji, jakimkolwiek ruchu powietrza. Nic, zero, zupełnie. Czas

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania