Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3
W kuchni Karmel-itkistylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam(...)sosu rybnego sól i pieprz Przygotowanie: W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia. Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez
karmelowyKoniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na
W kuchni Karmel-itkiniektórzy nazywają je paluszkami krabowymi, chociaż z krabami te paluszki nie mają nic wspólnego, gdyż są przygotowywane z mięsa ryb, często z dorsza, czy też innej białej morskiej ryby, oraz z lekkim, odtłuszczonym majonezem. Sylwestrowa sałatka jarzynowa z surimi jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki * 1 puszka dowolnej ryby w oleju * 100 g żółtego sera * 2 ogórki konserwowe * 1 średnia cebula * 3 łyżki masła(...)roślinnego lub margaryny do smarowania pieczywa * sól, pieprz Sposób wykonania Ser i ogórki zetrzeć na średniej lub grubej tarce do jarzyn, cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wyjąć rybę z puszki wraz z olejem do miski, dodać ser, ogórki, cebulę i masło roślinne i wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem
Mix smakunadchodzącego wyjazdu na wyspy hiszpańskie. Chodzę ciągle uśmiechnięta, nucę pod nosem i oczom wszystkich ukazuje się moje najlepsze "ja". Także w kuchni udziela mi się "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;) Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać(...)listków estragonu i natki pietruszki. Na patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego
Gotowanie to kochanieŻyczenia noworoczne 2015.To już czwarte z kolei życzenia noworoczne ode mnie dla Was. Jak ten czas leci! Dopiero co zaczynałam, raczkowałam jak małe, blogerskie dziecko, a
W kuchni Karmel-itki#759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania
W kuchni Karmel-itkidziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie dań z rybami, zapraszam do działu Ryby i owoce morza , a jeżeli szukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie . Sałatka z ciecierzycy Penne z pieczonym kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki
Chilli Czosnek i OliwaŁosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja, którą szczerze polecam :) Składniki: - filety z łososia - cytryna - zioła prowansalskie - rozmaryn - tymianek - kurkuma - sól - pieprz - tłuszcz do smażenia Filetów używamy tyle, ile jest nam potrzebne - ja miałam jeden dość duży, który pokroiłam(...)polecałabym za to zwykłej margaryny do smażenia, jest w niej moim zdaniem za dużo wody. Czas smażenia nie jest długi - wystarczy raptem kilka minut z każdej strony. Gotową rybę podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami, świetnie smakuje również na zimno jako przekąska. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaubiegły weekend miałam przyjemność po raz kolejny obejrzeć w tv program Jamiego Olivera na temat ryb. Mówił o gatunkach zagrożonych, o tych alternatywnych, tak mało popularnych w kuchni rybach, które są równie pyszne co te masowo odławiane. Tym razem oglądałam program z Córcią. W pewnym momencie, gdy pojawił się jeden z przepisów, usłyszałam "mamo ale to musi być
Dzieje kuchennej WiewióryJadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie!Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś
W kuchni Karmel-itkiŻyczenia 2014Kochani!I nadszedł w końcu ten wyczekiwany czas, poprzedzony długimi godzinami w kuchni, sterczeniem w długich jak pociąg towarowy kolejkach, targaniem ciężkich siatek o równowartej
W kuchni Karmel-itkiMak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO): 5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki
W kuchni Karmel-itki"Zmarznięte dłonie chowasz do kieszeni. Znów zapomniałaś rękawiczek, który to już raz w tym roku? Masz takie zaróżowione od mrozu policzki i uroczo czerwony nosek. Przytulałbym
W kuchni Karmel-itki