może być zwykła, czerwona papryka) 1 pomidor pokrojony w plastry sól jodowana, 1 ząbek czosnku pieprz cytrynowy 1 cytryna Rybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów
Bon Appetit Małgorzatymoim pokoju :) Niby taki domowy makaron to dużo zachodu, i nie opłaca się przy niskich cenach w sklepie, ale smakuje całkiem inaczej :) Szczególnie jak jest bardzo jajeczny :) Rybę podałam z sosem beszamelowym, doprawionym cytryną, ziołami i kurkumą, która dodała piękny kolor. Składniki na 2 porcje: 2 filety z dorsza sól, pieprz, olej do smażenia Sos beszamelowo - cytrynowy(...)listków bazylii sól, pieprz biały do smaku 3 łyżki kaparów Składniki na domowy makaron: 2 czubate szklanki mąki pszennej (przesianej) 1 jajko 2 żółtka 3 – 4 łyżki letniej wody Ryby: Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: (Robimy podobnie jak beszamelowy). Na rozgrzanym maśle podsmaż na złoty kolor mąkę, wlej mleko
Bon Appetit Małgorzatyłyżki siekanego koperku sól do smaku słodka mielona papryka Sposób wykonania: 1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką. 2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut
Kuchnia domowa AniWyścig wózków z zakupami pomiędzy sklepowymi półkami trwa. W szrankach stają wszyscy - młodzi i starsi, chłopacy i dziewczyny, single i szczęśliwie sparowani. Przepychanki przy półce z
W kuchni Karmel-itkiCałą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1
W kuchni Karmel-itkismak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la Seko Polecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej . Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką ! Śledzie w oleju z cebulką – Składniki: Matiasy (płaty śledziowe solone) – 6-7 sztuk
Kulinarne Przebojeoliwek 1 pomidor 10 pieczarek 6 oliwek zielonych 1/2 cytryny Wykonanie. Kminek prażyć, aż uwolni się jego zapach. W rozdrabniaczu zmiksować wszystkie przyprawy razem z 2 łyżkami oliwy. Rybę umyć, osuszyć i naciąć skórę. W nacięcia wetrzeć zmiksowane przyprawy, przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Usmażyć pieczarki, pomidor pokroić w grube pół plastry. Rybę położyć na plastrach(...)cytryny, położyć gałązki kolendry, a dookoła usmażone pieczarki, pomidor i oliwki. Wlać 1/3 kubka wody. Piec w temp.240 stopni.30 minut, często polewając rybę, aż będzie upieczona w środku
Kulinarny karnet ChristopheraZapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.Gewürzduft riecht auf ganzem
W kuchni Karmel-itkiWigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse , czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)tarta Przygotowanie: Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski. Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego
Food SquareOstatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne! Będę robiła częściej. składniki krokiety 170 g ziemniaków, ugotowanych 100 g makreli wędzonej, obranej 1 mała cebula, pokrojona(...)pomidory suszone - bardzo drobno posiekane ząbek czosnku, posiekany koperek sól pieprz Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety
Stare GaryŚwięta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia
W kuchni Karmel-itkiJesli nie przepadasz za ryba w klasycznej panierce,moze skusi Cie ryba smazona w ciescie piwnym? Robilam dorsza w ten sposob po raz pierwszy i bardzo ciekawa bylam jego smaku.Ryba przygotowana w ten sposob jest bardzo soczysta w srodku,a smak piwa jest w ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole(...)lyzki maki Wykonanie: przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac z ryby rybe umyc ,pokroic na porcje ,skropic sokiem z cytryny i posolic filety obtaczac w mace,nastepnie w ciescie piwnym i smazyc na rozgrzanym oleju z obydwu stron do zrumienienia.Odkladac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzu sos musztardowy- do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkach sos mornay- do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wody zrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zanim zacznę post właściwy, czyli składniki i sposób wykonania, słów kilka ode mnie o sushi. Dziwnie jest mówić o "przepisie" na sushi, kiedy tak naprawdę zawijamy ugotowany ryż i rybę lub warzywa w wodorosty. Cały sekret polega na nierozgotowaniu ryżu i dodaniu do niego zaprawy octowej. Później juź tylko rolowanie sushi i degustacja. Tak sie składa, że na dźwięk słowa(...)tylko dla wybrańców, poza tym jest stanowczo za drogie w restauracjach. Krzywią się zaś najczęściej ci, którzy sushi nie jedli wogóle, albo jedli w jakieś kiepskiej knajpie albo świeża ryba, którą jedli w sushi wcale nie była świeża. Oczywiste jest, że sushi nie każdemu musi smakować, ale myślę, że każdy powinien choć je skosztować i spróbować znaleźć swój ulubiony smak
Słodko-Słony Świat Ilony