ryba - 22624 przepisów (strona:255/1509)

ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. 185

To już ten czas, kiedy z szafy wygląda cieplejsza kurtka, a trampki sygnalizują, że wypadałoby poszukać glanów. To już ta chwila, kiedy na stoły wkradają się

W kuchni Karmel-itki
MANGO LASSI. 230

Spójrz w praw, w lewo, po góry i w dół. Ale nigdy, przenigdy nie patrz za siebie, tylko w przód.Tyle się ostatnio w życiu zmienia

W kuchni Karmel-itki
WAFLE Z GALARETKĄ. 291

A co by było, gdyby... Ludzie udali się na odwyk od wygód i telefonów, od życia w elektrycznym świecie luksusu,od lansu i szpanu? Widzieliby to

W kuchni Karmel-itki
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 337

Bloger nie tylko blogiem żyje. To normalny człowiek. Jak każdy inny.Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś

W kuchni Karmel-itki
BURGERY Z CZARNEJ SOCZEWICY. 214

Patrzę na zegarek, dochodzi piąta. Przewracam się z boku na bok. To była ciężka noc. Tyle różnych myśli wypełniających głowę, ogrom sprzecznych uczuć w sercu. Czuję

W kuchni Karmel-itki
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 175

kraju parę lat. Miałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z  Darią . Padło na rybę w sosie pomidorowym,  danie które w  naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma. Merluza(...)zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół

Kulinarne przygody Gatity
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 268

"Co jest?". "Jak to co? Obiad chcę!"Tym razem będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie, a przy tym jarsko. Właśnie, bo czym się różni jarosz od

W kuchni Karmel-itki
MUFINNKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. 220

Jesienny chłód przenikliwy tak, że nie wystarcza już ulubiona bluza z naddartą kieszenią. Musisz uzbroić się w ciepły szal, gdy drepcząc w jesiennych botkach podążasz w

W kuchni Karmel-itki
HUMMUS - PRZEPIS PODSTAWOWY. 146

Podróż za jeden uśmiech, całusa w policzek i miłe słowo. Podróż z wiatrem, z prądem, w promieniach słońca. Podróż w nieznane, by poznać. W obce, by

W kuchni Karmel-itki
KREM Z KALAREPY. 228

Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie

W kuchni Karmel-itki
RYŻ NA MLEKU Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI. 176

  Zimne poranki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski

W kuchni Karmel-itki
KREMOWA ZUPA Z PATISONA. 201

Wybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że

W kuchni Karmel-itki
CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA. 1343

Wiatr huczy, miota bezbronnymi gałęziami w przypływie gniewu, a liście szeleszczą na pomoc. Zaraz zacznie padać. Oglądam ten spektakl przez okno. Żeby nie kusić losu (ponoć

W kuchni Karmel-itki
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1542

Idę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy

W kuchni Karmel-itki
Tłuszcze 146

olej, oliwa, margaryna) oraz   zwierzęce   ( smalec, masło, łój) Tłuszcze roślinne (kwasy nienasycone) : Tłuszcze te znajdują się w olejach roślinnych oraz zawarte w orzechach, nasionach i tłustych rybach. To własnie te tłuszcze powinny stanowić podstawę żywienia tłuszczami. Kwasy nienasycone dzielimy na:  jednonienasycone , które zarówno w tem. pokojowej mają postać płynną natomiast w tem. chłodnej mogą(...)zachowują płynność nie zależnie od temperatury.do nich zaliczamy kawasy  Omega-3 . Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk. Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej  strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu HDL, który

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania