ryba - 22624 przepisów (strona:245/1509)

Makrela z grilla 188

Makrela kojarzy mi się tylko i wyłącznie z wędzoną rybą. Jeżeli lubicie ten rodzaj ryby to przygotujcie ją z grilla. Wbrew pozorom w smaku jest rewelacyjna! Warto dodać, że świeża makrela ma ładny kolor, nie trzeba obierać z niej łusek, ma bardzo małą ilość ości i zawiera w sobie bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga naszą odporność. Przepis dodaje(...)cytryna sól, pieprz  koperek (suszony lub świeży) oliwa z oliwek Makrele przeciąć wzdłuż brzucha, wypatroszyć (delikatnie wyjąć wnętrzności) i ewentualnie obciąć głowy (jeżeli brzydzicie się widokiem grillowanych głów). Ryby umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny (zarówno środek jak i zewnętrzną warstwę). Na sam koniec posypać koperkiem, a na wierzch ułożyć plasterek cytryny. Przygotowane makrele umieścić w formie

Ugotować
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 207

Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować

W kuchni Karmel-itki
SOMERSBY ROZKWITA NA WIOSNĘ! WEGAŃSKI DESER Z MUSEM Z MANGO. 275

Tak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę!  Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w

W kuchni Karmel-itki
MASA CUKROWA OD A DO Z 177

Do pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle

W kuchni Karmel-itki
CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ 187

Są rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT IDEALNY 188

Garść miłości, szczypta czułości, łyżeczka samozadowolenia, po szklance dobrej woli i radości. Wymieszać uśmiechem, przełożyć do przygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość

W kuchni Karmel-itki
PĄCZKI SMAŻONE 177

Pachnie na całej klatce schodowej. Pod 5-tką znowu coś się smaży. Zastanawiam się czasami, jak moi współlokatorzy ze mną wytrzymują. Jedna dziewczyna, ruda i złośliwa

W kuchni Karmel-itki
BULION WARZYWNY IDEALNY 138

Bez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny

W kuchni Karmel-itki
PRZYSTAWKA Z MĄTW GRILLOWANYCH 214

"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej

W kuchni Karmel-itki
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 274

Śniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego

W kuchni Karmel-itki
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 154

Czwartkowe popołudnie, przyjemnie chłodne, zwiastujące wiosnę. Urocze towarzystwo, dzięki któremu uśmiech nie znika z twarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem.     Dzięki

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w cieście piwnym 207

Ryby polecam nie tylko na piątkowy obiad. Powinniśmy je jeść co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Jednak mimo wszystko ryby nie są u nas tanie i nie wszystkich stać by je często jeść. Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza w cieście piwnym. Podałam go z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Można też podać z frytkami ale wtedy jest bardziej(...)kalorycznie. :) Ryba podana na talerzu z Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g filet z dorsz (u mnie świeży) sól, pieprz do smaku sok z cytryny Ciasto piwne 1 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 2 łyżki kaszki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl jasnego piwa 2 łyżki oleju sól  olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć i osuszyć

Ala piecze i gotuje
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z GRANATEM 197

Zapach kwiatów ogarnął pokój. Słońce nieśmiało zagląda przez szczeliny w zasłonach, słychać stukanie kubków i syk gotującej się wody. Mmm, toster wypluł przypieczone tosty, coś smaży

W kuchni Karmel-itki
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 126

zadecydowałem za wszystkich. Paracel i Nowy nie protestowali, wiedząc już co kryje się za tą nazwą. Wszystko inne przyjęliby z równą chęcią, po pierwsze z głodu, a po drugie ryby to zawsze ryby. No tak, ale hamsi to rybki, a nie ryby. Hasan był usatysfakcjonowany. Hamsi nie są drogie, do tego naprawdę smaczne, jak w żadnej innej potrawie zaklęty jest(...)dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona  „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór

Jadło i czytadło
BABECZKI KARPATKOWE 2267

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania