ryba - 22624 przepisów (strona:245/1509)

ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA 174

Maj. Kasztany kwitną. Maturzyści walczą o swoją przyszłość. A ja, oglądając przez okno wracających z egzaminu, czarno-białych licealistów cieszę się, że to już za mną

W kuchni Karmel-itki
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 254

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną! Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej! Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad(...)łyżki * ocet winny – 1 łyżeczka * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * papryka ostra – 1 szczypta * woda – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBA: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite

Ostra na Słodko
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 142

W królestwie własnej dziwaczności szukam chociaż krzty normalności. Osobliwa i nieokiełznana, nie zawsze poukładana. Gdzieś w tym szumie i szaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem

W kuchni Karmel-itki
JAJKO W KOSZULCE ZE SZPARAGAMI I LNEM 144

Leniwe poranki, gdzie słońce nieśmiało wychyla się zza chmur. Tykanie zegara zakłóca ciszę. Pies przeciąga się obok łóżka, poszczekując, kot zaś łasi się i mruczy, stąpając

W kuchni Karmel-itki
BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 188

 Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było

W kuchni Karmel-itki
LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY 147

Słodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W

W kuchni Karmel-itki
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 142

dłużej mnie nie ma na blogu, tym trudniej mi wrócić i napisać coś sensownego. Dlatego przejdę do rzeczy, a raczej do ryby, którą proponuję Wam dzisiaj w wiosennej odsłonie. Najczęściej rzodkiewki i kalarepę chrupiemy na surowo, jednak dzisiaj wystąpią w trochę innej wersji. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula(...)łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę

Pełny talerz
PESTO Z RUKOLI (VEGAN) 185

Zielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2

W kuchni Karmel-itki
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 191

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

W kuchni Karmel-itki
A jednak wizyta w porcie. Świeża rybka moimi oczami 102

skierowaliśmy się wąskim zejściem w stronę morza. Do portu trafić nie trudno. Wystarczy skorzystać ze zmysłu węchu lub jak kto woli zaobserwować skąd wyłaniają się ludzie z torbami pełnymi ryb ;) Port okazał się równie malutki co sama miejscowość. Kilka małych, kolorowych kutrów na brzegu i krótki ciąg "garaży" zagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne(...)flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez  turystę - klienta. Opustoszałe kutry stały już na piasku a port zdawał się dopiero nabierać życia. Połów zakończony. Teraz trzeba oporządzić ryby i przygotować sprzęt do następnej wyprawy na morze. Już po kilku chwilach tam spędzonych dało się zauważyć

Kuchnia po mojemu
RYŻ NA MLEKU Z LAWENDĄ I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ (VEGAN) 192

W powietrzu czuję radość. Unosi się, wypełnia przestrzeń niczym hel, zwiększający objętość czerwonego balonika. Słońce zaś muska cały świata swoimi promieniami, liże konary drzew, które zazieleniły

W kuchni Karmel-itki
Świąteczna tarta z rybą i krewetkami 121

Świąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko  pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę(...)przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć ser a na niego kawałki ryby, krewetki i połówki pomidorków. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut. Ahhhhhh te Święta

MarciochaKucharzy
Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli 120

Próba odtworzenia dania, które zaserwował nam Giani :) Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli SKŁADNIKI: filet ryby ze skórką (ja użyłam sandacza, najlepiej użyć dorsza) pomidorki koktajlowe 2 czerwone cebule czarne oliwki oliwa z oliwek sól, pieprz Oczyścić rybę z łusek, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra(...)cebuli i połówki pomidorków i oliwki, doprawić. Dodać rybę i pozwolić jej powolutku dochodzić na warzywach. Wyszło pysznie, ale Gianiego dorsz był wyśmienity.  Składniki

MarciochaKucharzy
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 166

Dynia, piękna, kształtna przyjaciółka Pani Jesieni, która w sezonie króluje w mojej kuchni.  Poza sezonem także mnie odwiedza. Lubię ten chwilowy powiew jesiennej melancholii. Nie

W kuchni Karmel-itki
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 172

Żelatyna, składnik tak oczywisty, mogłoby się wydawać, ale nie do końca. Bywa kapryśna, nieznośna i trudna do okiełznania. Pan agar-agar zaś miewa humory podobne, w

W kuchni Karmel-itki