ryba - 22175 przepisów (strona:238/1479)

KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY 204

    Za oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 173

    Uwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam

W kuchni Karmel-itki
VEGAN MANGO LASSI Z WODĄ RÓŻANĄ 175

    Bezapelacyjnie mamy lato. Już od samego rana żar leje się z nieba, sukienki zawładnęły szafą, a zimowa odzież, schowana gdzieś w głąb, została już

W kuchni Karmel-itki
GRILLOWANA TILAPIA 145

Bardzo długo żyłam, z zakodowaną w głowie informacją, że Tilapia nie jest zdrową rybą, podobnie jak Panga. Że to ryby hodowane w Chinach, faszerowane nie wiadomo czym... Jakież było moje zdziwienie, gdy zdecydowałam się wziąć ją jednak do ręki. Pierwsze na co spojrzałam, to pochodzenie. I tu niespodzianka, znalazłam informację, że rybę wyhodowano w akwakulturze w Polsce. Trochę(...)osuszyć papierowym ręcznikiem. Od strony mięsa natrzeć dokładnie solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać listkami tymianku i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rybę od strony skóry oprószyć solą i układać (skórą do dołu) na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej). Smażyć po kilka minut, w zależności od grubości płata, z jednej i drugiej strony

Kuchnia w opałach
TĘCZOWE EGZOTYCZNE GALARETKI Z OWOCAMI 226

     Nie ukrywam - uwielbiam desery. Zresztą nie tylko ja, Karmele-on mógłby jeść praktycznie wszystko na słodko, co i tak w niczym by

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK#2: KASZA JAGLANA NA WYTRAWNIE 145

   Przez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej

W kuchni Karmel-itki
ZUPA-KREM KOPERKOWA 162

   Stragany wprost uginają się pod ciężarem cudownych, świeżych owoców i warzyw. Kroczę pomiędzy nimi tak uśmiechnięta, zupełnie jakbym zobaczyła kurę znoszącą złote jajka. Tak

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI 177

     Posiadanie przydomowego ogródka to wielki przywilej, a jeszcze większy, gdy klientka w sklepie, w którym pracuję, posiada własną szklarnię. Zaprzyjaźniona starsza Pani

W kuchni Karmel-itki
NAJLEPSZY TATA NA ŚWIECIE I CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 229

           Siwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w solance z puree ziemniaczanym i warzywami 161

Odkąd spróbowałam łososia z solanki przygotowanego na warsztatach kulinarnych przez Andrzeja Polana uważam że ta ryba nie ma sobie równych. Sposób jest genialny, mega szybki by ryba nabrała smaku i nie leżała godzinami w zalewach, czy przyprawach, no i robi się praktycznie sama, a do tego jest bardzo soczysta. Polecam koniecznie. Ja podałam rybę z puree ziemniaczanymi, smażonymi szparagami

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 161

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #1: PŁATKI RYŻOWE Z MORELAMI I ORZECHAMI (VEGAN) 197

    Na blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem

W kuchni Karmel-itki
PAN KARMELE-ON I CHIPSY Z JARMUŻU 179

      Gorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko.      O

W kuchni Karmel-itki
VEGAN CAPRESE TRUSKAWKOWE 172

     Caprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 173

    Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania