koniec lat 60- tych. Powstał, by zagospodarować rybne ścinki przy wykrawaniu kostek z mrożonych rybich bloków. Receptura oparta została na afrykańskiej potrawie czop-czop, składającej się z kawałków smażonej ryby, ryżu i pikantnej przyprawy przypominającej smak papryki. Kombinacja smaków bardzo przypadła Polakom do gustu i zapewniła ogromną popularność konserwie na długie lata. Dziś nie odważyłabym się zjeść paprykarza z puszki(...)szczęście przygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej(...)szklanki mąki ziemniaczanej (100 g) 1/2 szklanki wody 3 łyżki wiórek kokosowych sól do smaku Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki i odstawić na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście kokosowym. Smażyć na średnim
UgotowaćPamiętam czasy, kiedy świadomie zrezygnowałam z glutenu, nabiału, mięsa i ograniczałam spożycie jajek. Były to bardzo intrygujące lata, pełne wiecznego poszukiwania idealnego składnika, produktu
W kuchni Karmel-itkialice”, bo przecież to jest także włoski produkt. I nim dzisiaj się zajmę. Anchois to zazwyczaj filety z sardynek lub z serdeli. W polskich kuchniach tego rodzaju mięso ryby nie cieszy się powodzeniem. Problemem jest chyba jego smak. Dlaczego? Ryba jest tłusta, a do tego mocno zasolona. W domach nad Wisłą objadamy się raczej świeżymi rybami – smażonymi. Lubimy(...)też ryby w zalewach lub wędzone. Nie doceniamy anchois. W anchois znajdziemy witaminę A , która wzmacnia nasz układ odpornościowy, poprawia widzenie oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina PP przyspiesza przemianę materii. Anchois zawierają sporo łatwo przyswajalnych aminokwasów. Szczególnie cenna jest leucyna, lizyna i arganina . Leucyna przyspiesza rozrost masy mięśniowej, lizyna ma działanie antynowotworowe, a arganina stymuluje hormon wzrostu
Kuchennyviral.plUżywacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itkiNie ma nic lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na frittatę, czyli popularną we Włoszech i Hiszpanii masę jajeczną zapiekaną z dodatkami – u mnie z rybą, marchewką i kukurydzą. Zielony kolor uzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent(...)powiększenie ilości jedzenia, kiedy wpadną niespodziewani goście np. w porze obiadowej. Akurat miałam w planie upiec rybę, kiedy okazało się, że będą jeszcze dwie osoby na obiedzie. Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być „na stanie”), a także szpinak i w mojej głowie narodził się pomysł na zapiekankę rybno-jajeczną
DietologSkładniki: żeberka wieprzowe 1,2 kg, przyprawa do ryb 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, papryczka chili 1 mniejsza, smalec 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką się lubi przyprawa do ryb znakomicie pasuje do żeberek(...)wieprzowych = umyte porcje żeberek obsypać i natrzeć przyprawą do ryb, schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara na smalcu zrumienić z każdej strony żeberka, wszystkie zrumienione włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ostrą paprykę bez pestek, cebule, ząbki czosnku i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar polać zimną wodą, wyjąć żeberka
W Mojej Kuchni LubięKuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które
W kuchni Karmel-itkiZnowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet
W kuchni Karmel-itkiKasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z
W kuchni Karmel-itkiCiasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem Pieczone pierogi z mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie
Lena GotujeMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę
W kuchni Karmel-itkiprzez noc, u mnie nawet przez ok 36 godzin, ale minimum 2h) było bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. A co jest jeszcze lepszą wiadomością marynata świetnie smakuje z delikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec na grillu , w piekarniku lub na patelni. Do przygotowania potrzebujecie (marynaty wystarczy do zamarynowania ok 500 – 600 g mięsa): Tym razem marynowałam pałki(...)pieprzem wg własnych upodobań. Mięso możecie grilować, smażyć lub piec w piekarniku. Na patelni smażyłam bez dodatkowego tłuszczu ok 30-40 minut na małym do średniego płomieniu. W piekarniku rybę przygotowałam w 25 – 30 minut. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieJeśli ktoś jest wielbicielem ryby po grecku to tak podany kalafior go zauroczy. Ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją co nie zmienia faktu że jest pyszna. Kalafior po grecku to jakby takie samo danie tylko rybę zastępujemy kalafiorem, mamy w ten sposób pyszne wegańskie danie. To dla tych którzy chcieliby zjeść na wigilię rybę po grecku
Moje Małe Czarowanie