przyrządza, przegrywają powoli z gotowymi paluszkami rybnymi (ze składnikami niewiadomego pochodzenia), które mało mają wspólnego z prawdziwym smakiem kotlecików zapamiętanych z czasów dzieciństwa. Najsmaczniejsze są z pomieszanych gatunków ryb. Używam zawsze ryb złowionych przez męża i synów, którzy są zapalonymi wędkarzami, dzięki temu mam dostęp do naprawdę wysokowartościowego towaru:). Używam zawsze filetów bez skóry, gdyż ma ona zdecydowanie niekorzystny wpływ(...)smak. Kotlety są soczyste dzięki dodaniu słoniny, możemy je wzbogacić koperkiem albo szczypiorkiem. Zapraszam, na jutrzejszy obiad będą jak znalazł Kotlety rybne 0,7 kg odfiletowanych ryb (najlepiej pomieszanych, u mnie płotki, krasnopiórki i szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 cm pasek słoniny lub surowego boczku 1 mała bułka czerstwa namoczona w wodzie sól, pieprz bułka
Pieguskowa KuchniaWszędzie na blogach zrobiło się już świątecznie, a ja zapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie ma specyficznego dla ryb ostrego zapachu i smaku, a kawałki ryby, które się w niej znajdują są soczyste i miękkie. W konsystencji i kolorze przypomina węgierską zupę gulaszową. Najsmaczniejsza jest na niedużych okonkach(...)minutach dodać pokrojone na kawałki filety, keczup, doprawić solą, pieprzem i tabasco do smaku. Po zagotowaniu zsunąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. Ryba dojdzie idealnie. Kawałki filetów będą delikatne,soczyste i zachowają smak charakterystyczny dla swojego gatunku. Rozlać do miseczek, przybrać wedle uznania szałwią, bazylią albo pietruszką. Smacznego. * źródło: Wiadomości Wędkarskie 4.2012 Artykuł Zupa rybna Kłobuka
Pieguskowa KuchniaDorsz pod chrustem to pyszna, delikatna ryba z chrupiącą panierką. Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu, albo dopadło Was tak jak i mnie zapalenie oskrzeli i najzwyczajniej na Świecie nie macie siły ani ochoty na wymyślenie czegoś szybkiego i jednocześnie smacznego na obiad -polecam ten przepis. Do tego dania można użyć dowolnej, ulubionej rybki. U mnie akurat wypadło na dorsza(...)którego uwielbiam ze względu na pyszne delikatne białe mięso :). Dorsz pod chrustem filety z dorsza 5 kromek chleba tostowego 60 g masła natka pietruszki musztarda sól, pieprz Rybę przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Pieczywo tostowe zmiksować w blenderze wraz z natką pietruszki i masłem. Wyłożyć na rybę i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (chrust
Pieguskowa Kuchniapiątek zazwyczaj serwuję rybę. Jakoś tak się utarło w moim domu, że jest to dzień bezmięsny, na co nikt nie narzeka. Lubimy ryby pod każdą postacią, ale ta wersja smakuje nam wyjątkowo. Pyszny łosoś w chrupiącej, migdałowej panierce to ostatnio nasz obiadowy hit. Podany na buraczanej owsiance, podpatrzonej na Kuchni Lidla od Karola Okrasy jest wariacją na temat płatków owsianych(...)podawanych zazwyczaj na śniadanie. Zamiast płatków migdałowych możecie panierować rybę w płatkach owsianych, podsmażyć i krótko podpiec w piekarniku. Jeżeli nie boicie się wyzwań smakowych to jest to danie dla Was. Polecam:) ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 4 kawałki łososia bez skóry płatki migdałowe 2 łyżki mąki 2 jajka 200 g płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki
Pieguskowa Kuchniazioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram się aby kawałek ryby mieścił spokojnie się na łyżce stołowej, dzięki czemu, zupę łatwiej się je a ryba nie rozpadnie się w zupie. Ryba
SMYKWKUCHNImleko, vegetę, gałkę muszkatołową, zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać wszystkie sery, oczywiście potarte. Podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub chlebkiem. Ryba jest delikatna i pyszna, polecam
Kuchnia Pokoleńidealne otwarcie weekendu. Kiedy w piątek po pracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem. A później(...)średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków masła. Dopraw solą
Patchworkszpinak świeży 1 opakowanie pesto z ricottą barilla pestki dyni sól pieprz 1 łyżka masła Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 11 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło, pokrojonego w dużą kostkę łososia i smażymy ok 3 minut. Odstawiamy rybę natomiast to co pozostało na patelni zostaje. Nie zdejmujemy z kuchenki. Wrzucamy(...)umyty szpinak do momentu, aż listki zmiękną ale nie dłużej. Na koniec zdejmujemy z ognia, dodajemy 3/4 słoiczka pesto oraz naszą rybę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z odcedzonym już makaronem dodajemy rybę ze szpinakiem. Układamy makaron na talerzu i posypujemy pestkami dyni. Smacznego
KuchcikoweLovesumie też robiłam ją wieczorem, rano dodałam tylko usmażoną rybkę i w Wielki Piątek było pyszne jedzonko.Smaczna i na ciepło i na zimno. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki por 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz , majeranek listek, ziele olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać(...)Dodać marchewkę i pietruszkę, smażyć razem kilka minut. Wlać 1/2 szkl. wody, dodać koncentrat i przyprawy .Przełożyć do wolnowaru, gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać usmażoną rybę.Wystudzić i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzeniePieczone warzywa to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Podobnie jak mięso czy rybę również marynuję warzywa. Tym razem w jogurcie. Pieczone warzywa są wtedy bardzo aromatyczne. Marynata z jogurtu być może dla wielu z Was niespodzianką. Warto ją jednak wypróbować, bo rezultat jest obłędny. Ten przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Amira w ten sposób marynuje warzywa przed pieczeniem(...)bazie jogurtu można sporządzić marynatę do kurczaka lub ryby . Byłam zachwycona pieczonymi warzywami, które podała nam na obiad. Do tego przepisu można wykorzystać wiele różnych warzyw na raz. Robię przegląd lodówki i wszystko co mi wpadnie w ręce znajdzie się w marynacie. Dzisiaj proponuję pieczarki, cukinię, bakłażana, zieloną fasolkę, brokuły, cebulę i czosnek. Pieczone warzywa Składniki: 4 porcje 1 cukinia
codojedzeniapatisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych, mięs,ryb i wędlin. SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI(...)www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, pieprz PATISONY KONSERWOWE http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska czy przystawka. SKŁADNIKI: patisony, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier, przyprawy w tym gorczyca
Gotowanie PatkiPieczony pstrąg to idealne otwarcie weekendu. Kiedy w piątek po pracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem. A później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco(...)Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków masła. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania
PatchworkWidoczne na zdjęciu kotlety rybne , są zdecydowanie urozmaiconą wersją tradycyjnej pieczonej ryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! : SKŁADNIKI : 200 g białej ryby (dorsz, mintaj) 1 ugotowany batat 1/2 marchewki 1/2 pora koperek mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy(...)oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku ) Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temp
Marcepanowa kuchniaDzisiaj zapraszam na pastę z ryby wędzonej. Rybki ale również ogólnie inne pasty dawno nie gościły na blogu, więc czas to zmienić. Nie samym chlebem z wędliną żyje człowiek U nas w roli pierwszoplanowej makrela, ale tylko z tego względu, że akurat w sklepie była świeża dostawa. Możecie użyć dowolnej ryby wędzonej czy nawet ryby z puszki. Tata często robił(...)dziecko było zadowolone, że jakieś urozmaicenie kanapki. Pamiętam jeszcze pastę z sera żółtego i mortadeli. Ja w tym wariancie serowym, lubię czuć poszczególne składniki. Z tego względu ryby, sera jak i ogórka zbyt drobno nie siekam/rozdrabniam, jedynie w zasadzie do połączenia składników. Inaczej ma się w wypadku pasty z makreli wędzonej ale bez sera. Tam lubię, żeby wszystko było gładziutkie
Mieszam w Garnku