ryba - 22624 przepisów (strona:227/1509)

Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 131

niekoniecznie w każdym miesiącu.  Proste obiady na 7 dni  to cykl, w którym publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:  z marca - 2 x ryba i 5 x wege   z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege z maja -  przepisy do lunchboxa z czerwca -  6 x wege(...)ryba z lipca -  jedzenie do pracy na zimno z września -  4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso z listopada - 7 x wege Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej.  Poniedziałek - Sałatka z pieczonym batatem Sałatka niebanalna, a to za sprawą dodatku upieczonego batata

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy paprykarz do słoików 186

sobą na wyjazd do pracy . Przygotowany według poniższego przepisu jest dużo bardziej smaczny i zdrowy niż ten z puszki . Polecam , tym bardziej że można go zrobić niemal z każdej ryby . A że niedawno były święta , więc tym razem zrobiłam z karpia . Składniki na około 6 słoików o pojemności 300 ml : 2 szklanki gotowanego mięsa z ryby , bez kości i skóry(...)momentu aż będą bardzo miękkie .Następnie dodajemy mieloną paprykę słodką i ostrą , wędzoną , gałkę muszkatołową , liście laurowe , ziele angielskie , smażymy jeszcze minutkę . Dodajemy koncentrat , wsypujemy ryż , gotowaną , rozdrobnioną rybę , smażymy chwilkę ciągle mieszając . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewamy bulionem , doprawiamy solą do smaku i dusimy na małym ogniu , aż całość się zagęści . Bulion sprawi, że paprykarz nie będzie suchy po pasteryzacji

Ogrodnik w podróży
MUS CZEKOLADOWY Z MARAKUJĄ I POMARAŃCZĄ 157

Witajcie w Nowym Roku! Rozpoczynając go, weszliśmy też w okres karnawałowych, wielobarwnych zabaw i smakowitych przekąsek, słodkich bądź wytrawnych. Wystawne bankiety czy studenckie domówki - nieistotne! Zjeść

W kuchni Karmel-itki
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 129

Ostatnio odkryłam fantastyczne i fantazyjne zarazem fioletowe bataty. Są to nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM 154

Świąteczna atmosfera ogarnęła już wszystkich. Okna umyte, mieszkania posprzątane, zakupy zrobione, potrawy wigilijne po części już przygotowane, ale jeśli nadal nie masz pomysłu na świąteczne ciasto

W kuchni Karmel-itki
MAKIEŁKI 122

Pierwszy raz w tym roku przygotowuję na Święta makiełki. Naprawdę! I przyznam szczerze, że w przyszłym roku skosztuję ich znowu. Słodkie makiełki to idealne uwieńczenie wigilijnej

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO GRECKU 164

przepis jeszcze z konca lat 70 tych ,kiedy  to zaczynałam  eksperymentować z rybami z lepszym lub gorszym skutkiem :). Przepis jest łatwy i niczego w nim nie zmieniam.Polecam.! 5-6 filetów rybnych Olej do smażenia  bułka tarta do panierowania + jajko 4 starte marchewki na tarce od użyciu oczkach 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 cebula(...)kostka drobna Koncentrat pomidorowy ( ja lubię Łowicz ,ale i zwykły będzie super ) sól i pieprz czarny ostra papryka ,cukier ocet do skropienia ryby. ****************************************** 1 . Rybę opłukać , osuszyć ,obtoczyć w jajku i w bułce tartej , usmażyć na złoty kolor. 2 . Starte warzywa i posiekaną cebulę, przyprawy i cukier , dusić na rozgrzanym oleju ,na małym ogniu do miękkości .  3 . Rybę wykładamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
RYBA PO GRECKU Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŻURAWINĄ 156

Ryba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski.Podejrzewam,że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z miruny. Do dzieła, bo święta już(...)Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi warzywami. Smacznego

pieprzny smaczek
Ryba w zalewie octowej 145

Moja ryba właśnie trafiła do słoików. Teraz już będzie się przeryzała i czekała na odpowieni moment żeby trafić na stół. Fajna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią robić na wszystkiego na ostatni moment. Rybę można, a nawet trzeba przygotować wcześniej. Najlepiej przygotować ją co najmniej dwa dni wcześniej. ok. 1 kg filetów ryby

Polska Zupa
Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 210

można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. To także świetna opcja dla osób z wrażliwym żołądkiem. Taką kapustę można wykorzystać też jako farsz do pierogów, krokietów czy bułek. Ryba po grecku Ryba po grecku to jedno z moich ulubionych dań świątecznych. Delikatna smażona ryba i dobrze doprawione warzywa to świetne połączenie. Rybę po grecku najlepiej przygotować co najmniej dzień

Dieta bez mleka
Łosoś pieczony z porem 240

Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem pora to pyszny pomysł na piątkowy, niedzielny, czy świąteczny obiad. Ryba pieczona w piekarniku pod przykryciem wychodzi pyszna i soczysta, a dodatek pora jest wspaniałym uzupełnieniem dania. Łosoś pieczony z porem – Składniki: ok. 600 g filetu z łososia sok z połowy małej cytryny 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części(...)porową pierzynką: Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na 4 kawałki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie osuszyć rybę za pomocą ręczników papierowych. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem lub spryskać oliwą/olejem. Na dno położyć filet łososia skórą do dołu

Kulinarne Przeboje
Sandacz pieczony 219

Dziś przedświątecznie bardzo delikatny i aromatyczny sandacz (filet ze skórą) pieczony z dodatkiem świeżych pomidorów z czosnkiem, pachnący masłem i świeżym koperkiem. Aromaty, które w kuchni ubóstwiam! Rybę podałam z puree z selera i ziemniaków oraz gotowanymi brokułami. Podajcie ją z puree ziemniaczanym , z surówką z kiszonej kapusty i marchewki lub z surówką z marchewki . Polecam przygotować taką rybę(...)łyżeczka soku z cytryny łyżeczka masła sól, świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewa do temp. 180 C (bez termoobiegu). Pomidora kroję na średniej wielkości kostkę. Czosnek obieram i rozgniatam. Rybę myję, przekrawam na pół, przyprawiam, smaruję (nacieram) po równo oba kawałki (skórę) masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Wstawiam do piekarnika skórą do góry, skrapiam lekko sokiem z cytryny, układam kosteczki

Zasmakuj Kuchni
Dorsz z koprem włoskim w sosie kokosowym 117

przyprawy: sól, kolendra mielona, sok z połowy cytryny Warzywa kroimy na małe kawałki. Na patelni lub w garnku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Dodajemy kawałki ryby, doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Podajemy z kaszą, rybą lub innymi dodatkami wedle uznania. Ja podałam z kaszą pęczak, ponieważ bardzo ją lubię(...)szczególnie w połączeniu z rybą

Kucharzyca
Łosoś teriyaki z fasolką 174

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest to jedna z najbardziej tłustych ryb, jednak zwiera w sobie bardzo dużo niezbędnych i niezwykle zdrowych kwasów omega-3. Badania pokazują, że w naszej diecie powinniśmy co najmniej 3 razy w tygodniu spożywać rybę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!