zjem, ale ostatnio przygotowałam coś co mi trochę to przypomniało. Tempura jest to rodzaj ciasta pochodzącego tak naprawdę z Portugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię w którym smaży się ryby, krewetki, warzywa na głębokim tłuszczu. Najważniejsze w przygotowaniu tempury jest aby woda była lodowata, można ją dodatkowo schłodzić kostkami lodu i aby nie mieszać jej zbyt długo, gdyż za sprawą zawartego(...)już takie chrupiące, jeżeli zbyt długo będziemy mieszać składniki. Czyli grudki w cieście są ok ;) Na dzisiaj mam dla was dorsza smażonego w tempurze, panierka jest idealnie chrupiąca, a ryba rozpływa się w ustach. Pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dorsza smażonego w tempurze: 4 filety z dorsza 1,5 szklanki mąki 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1,5 szklanki bardzo
Delusional TrineIdzie nowe, tak mówią. Wraz z Nowym Rokiem przyjdzie, tak mówią. A czy będzie? Zobaczymy. W ferworze walki z chorą nogą, samą
W kuchni Karmel-itkiBardzo proste i szybkie danie. Dorsza umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym, skropić sokiem z cytryny. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem i rozłożyć kawałki ryby. Przygotowanie ryby – dymkę pokroić drobno i obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i porozrzucać
Kuchnia Pokoleńoraz inne ciekawe zapiekanki na które przepisy znajdziesz TUTAJ *** *** Pizza korona ( Przepis TUTAJ ) *** *** Skrzydełka a’la KFC (przepis: TUTAJ ) *** Domowe Stripsy ( Przepis: TUTAJ ) *** Krokiety ( Przepisy TUTAJ ) *** — RYBY— Często na przyjęciach podawane są ryby i zazwyczaj cieszą się one dużym powodzeniem. Mogą być pieczone, smażone, zapiekane czy marynowane w zalewie. Oto kilka moich propozycji: *** Ryba z warzywami(...)zalewie ( Przepis TUTAJ ) *** *** Łosoś zapiekany w różnej postaci ( Przepisy TUTAJ ) *** *** Śledzie w zalewie octowej lub pomidorowo-octowej ( Przepis TUTAJ ) *** *** Ryba po grecku ( Przepis TUTAJ ) *** —SAŁATKI— Chyba na żadnej imprezie nie może zabraknąć sałatki. Może to być klasyczna jarzynówka lub coś bardziej wyszukanego jak na przykład Leśna polana. Poniżej wypisałam 5 moich ulubionych sałatek, które zawsze robią wrażenie
Blog z ApetytemSmażone dzwonki karpia Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, warto jednak przyprawić rybę wcześniej a tuż przed kolacją tylko panierować i smażyć. Składniki na 4 porcje: 4 dzwonki karpia sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej(...)łyżki masła 2 łyżki oleju *** Dzwonki z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby ryba przeszła przyprawami *** *** Do woreczka wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy. Następnie wkładamy po kawałku karpia do woreczka i potrząsamy aby rybę dobrze pokryć panierką *** *** Na patelni roztapiamy masło i dodajemy olej. Karpia smażymy
Blog z Apetytemleśnych w sosie selerowym.Szybkie, proste do zrobienia, a zaskoczymy naszą rodzinę smacznie. 40 dkg filetu z dorsza 1 garść podgrzybków suszonych 1 cebula masło klarowane sól, pieprz przyprawa do ryb sos selerowy: 1 seler średnia 1 cebula masło klarowane 2 trójkąty serki topione 1/2 szklanki śmietany 30 % 2 szklanki wody 3 łyżki octu winnego sól, pieprz czerwony natka pietruszki Grzyby(...)około godzinę aż będą miękkie. Z filetu z dorsza odcinam skórę. Jej nie potrzebujemy. Kroję go na trzy części. Potrzebuję węższe paski ale dłuższe. Posypuję, solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną cebulę, dodaje pokrojone grzyby, doprawiam solą, pieprzem. Farsz układam na kawałkach ryby i zwijam. Spinam wykałaczkami. Sos: Cebulę pokrojoną
wesoła kuchniaKarp każdego roku gości na naszych wigilijnych stołach pod różnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje(...)się do chrztu (żywiołem ryby jest woda), a z drugiej strony symbolizuje eucharystię – pokarm chrześcijan. Możemy przygotować ją w galarecie, w zupie, w sałatce, w formie pulpecików, a także podawać zapieczoną lub smażoną. Polacy najczęściej decydują się na wybór tradycyjny i polski: czyli karp , choć coraz częściej pojawiają się także łososie, dorsze, a nawet pstrągi
Tradycyjna Kuchniapstrągi 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę w środku też. Odstawiam na noc do lodówki. Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam(...)ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Przesmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem.Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby skrapiam oliwą, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 35 minut. Podaję z natką, papryczką
wesoła kuchniajeden z najpiękniejszych regionów w Polsce. Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior , sadów, łąk, pól i mórz. Potrawy z ryb w kuchni kaszubskiej są podstawowym elementem tego regionu. Duże ilości ryb zasalane są w beczkach na zimę na postne dni. Natomiast wyjęte z solanki, dobrze wymoczone smakują jak świeże. Śledzie(...)kaszubsku bazują właśnie na zasolonej rybie – śledziu. Mam nadzieję, że nie możecie się doczekać ich smaku Polecam wam też moje inne przepisy z rybami w roli głównej, czyli sałatkę z tuńczykiem i fasolą . Możecie także wypróbować tapas z anchois. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie po kaszubsku 10 śledziowych matiasów 2 duże cebule 200 ml oleju
Kuchennyviral.plFish and chips, czyli angielska / brytyjska ryba z frytkami jest znana każdemu z nas. Często idziemy na łatwiznę, kupujemy w marketach wątpliwej jakości gotowce - mrożone frytki i rybne paluszki. Dlaczego, skoro mniejszym kosztem, poświęcając niedużo czasu możemy zrobić to pyszne danie samodzielnie? Zapraszam! Ryba: 2 filety z dorsza 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki sól(...)bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 3. Na talerz przekładamy frytki i rybę. Podajemy z sosem. Rybę skrapiamy cytryną
Szefowa kuchniSałatka z wędzonym morszczukiem, ogórkiem kiszonym, kukurydzą oraz jajkiem to propozycja na pyszną kolację. Oczywiście do sałatki można dać inną rybę wędzoną, a jogurt zamienić na majonez. Również świetnie smakuje w połączeniu z drobnym makaronem. Składniki: 1 wędzony morszczuk 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka 1 mała czerwona cebula(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać. Rybę obrać ze skóry, ości i rozdrobnić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Cebulę, jajka oraz ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki posiekać. Do ryby dodać kukurydzę, ogórki, jajka, cebulę oraz natkę, wymieszać. Na koniec dodać jogurt naturalny
magiczna kuchnia Kasijest na wagę złota, jeżeli dochodzi do tego przepyszny smak nie mam nic przeciwko. Uwielbiam ten przepis z prostego powodu. Są to najlepsze pod słońcem pierogi z rybą z aromatycznym i zdrowym rosołem. Najważniejsze w tym daniu jest to, że dzieciaki pałaszują go, aż miło, co za tym idzie dzieci najedzone i mama szczęśliwa. Składniki : Pierogi(...)czosnku garść suszonej żurawiny gałązka rozmarynu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1/2 czerstwej bułki + mleko do namoczenia sól, pieprz olej do smażenia Rosół: 1kg ryby (głowy, tuszki, ogony) 2 marchewki pietruszka kawałek korzenia selera opalona nad gazem cebula kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy kawałek białej części pora sok z połowy cytryny sól
Malinowe Pocałunkipikantny od anchois i kaparów, słony od oliwek. Nie używam suszonych ziół ani bazylii – tutaj to właśnie natka pietruszki świetnie komponuje się z ostrością czosnku i mocnym smakiem solonej ryby. Sos zdążycie zrobić w trakcie gotowania makaronu – nastawiamy wodę na makaron i solimy ją do smaku. W wypadku tego sosu makaronowi lepiej zrobi lekkie niedosolenie go niż przesolenie. Makaron(...)sosie. Podgrzewamy razem minutkę lub dwie i rozkładamy porcje makaronu pomiędzy talerze. Nie posypuję swojej puttaneski tartym Pecorino ani parmezanem – żaden prawdziwy Włoch tego nie zrobi, bo łączenie ryb i owoców morza z twardym serem jest zakazane ! Ale cudownie do tego sosu pasuje świeża mozzarella z bawolego mleka – rozerwijcie w palcach kulę na drobne fragmenty i rozsypcie
Karo in the KitchenTak jak można kochać psa, kota czy dobrą książkę, ja kocham serniki - nie, to nie żart. Choć fakt faktem, dobrą książką nigdy nie pogardzę
W kuchni Karmel-itkikoniec lat 60- tych. Powstał, by zagospodarować rybne ścinki przy wykrawaniu kostek z mrożonych rybich bloków. Receptura oparta została na afrykańskiej potrawie czop-czop, składającej się z kawałków smażonej ryby, ryżu i pikantnej przyprawy przypominającej smak papryki. Kombinacja smaków bardzo przypadła Polakom do gustu i zapewniła ogromną popularność konserwie na długie lata. Dziś nie odważyłabym się zjeść paprykarza z puszki(...)szczęście przygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!