ryba - 22175 przepisów (strona:241/1479)

BEZGLUTENOWY CHLEBEK Z MĄKI KASZTANOWEJ 186

 Tyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było

W kuchni Karmel-itki
LEMON CURD / KREM CYTRYNOWY 145

Słodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W

W kuchni Karmel-itki
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 139

dłużej mnie nie ma na blogu, tym trudniej mi wrócić i napisać coś sensownego. Dlatego przejdę do rzeczy, a raczej do ryby, którą proponuję Wam dzisiaj w wiosennej odsłonie. Najczęściej rzodkiewki i kalarepę chrupiemy na surowo, jednak dzisiaj wystąpią w trochę innej wersji. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula(...)łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę

Pełny talerz
PESTO Z RUKOLI (VEGAN) 181

Zielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2

W kuchni Karmel-itki
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 187

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

W kuchni Karmel-itki
A jednak wizyta w porcie. Świeża rybka moimi oczami 100

skierowaliśmy się wąskim zejściem w stronę morza. Do portu trafić nie trudno. Wystarczy skorzystać ze zmysłu węchu lub jak kto woli zaobserwować skąd wyłaniają się ludzie z torbami pełnymi ryb ;) Port okazał się równie malutki co sama miejscowość. Kilka małych, kolorowych kutrów na brzegu i krótki ciąg "garaży" zagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne(...)flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez  turystę - klienta. Opustoszałe kutry stały już na piasku a port zdawał się dopiero nabierać życia. Połów zakończony. Teraz trzeba oporządzić ryby i przygotować sprzęt do następnej wyprawy na morze. Już po kilku chwilach tam spędzonych dało się zauważyć

Kuchnia po mojemu
RYŻ NA MLEKU Z LAWENDĄ I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ (VEGAN) 188

W powietrzu czuję radość. Unosi się, wypełnia przestrzeń niczym hel, zwiększający objętość czerwonego balonika. Słońce zaś muska cały świata swoimi promieniami, liże konary drzew, które zazieleniły

W kuchni Karmel-itki
Świąteczna tarta z rybą i krewetkami 118

Świąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko  pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę(...)przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć ser a na niego kawałki ryby, krewetki i połówki pomidorków. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut. Ahhhhhh te Święta

MarciochaKucharzy
Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli 119

Próba odtworzenia dania, które zaserwował nam Giani :) Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli SKŁADNIKI: filet ryby ze skórką (ja użyłam sandacza, najlepiej użyć dorsza) pomidorki koktajlowe 2 czerwone cebule czarne oliwki oliwa z oliwek sól, pieprz Oczyścić rybę z łusek, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra(...)cebuli i połówki pomidorków i oliwki, doprawić. Dodać rybę i pozwolić jej powolutku dochodzić na warzywach. Wyszło pysznie, ale Gianiego dorsz był wyśmienity.  Składniki

MarciochaKucharzy
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 163

Dynia, piękna, kształtna przyjaciółka Pani Jesieni, która w sezonie króluje w mojej kuchni.  Poza sezonem także mnie odwiedza. Lubię ten chwilowy powiew jesiennej melancholii. Nie

W kuchni Karmel-itki
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 169

Żelatyna, składnik tak oczywisty, mogłoby się wydawać, ale nie do końca. Bywa kapryśna, nieznośna i trudna do okiełznania. Pan agar-agar zaś miewa humory podobne, w

W kuchni Karmel-itki
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 175

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio

W kuchni Karmel-itki
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 589

Grillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i  ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu(...)kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy . Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka

Smaki Edyty
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 197

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie

W kuchni Karmel-itki
Morszczuk zapiekany 185

przygotowuję się ją w ciągu kilkunastu minut. Proste i smaczne danie. Polecam!!! Składniki: 1 kg morszczuka 2 cebule 3 pomidory 1 pęczek natki pietruszki sól 1 opakowanie przyprawy do ryb mąka do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę rozmrażam, osączam na durszlaku, posypuję przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki Cebulę kroję w kostkę, sparzone i obrane pomidory(...)również kroję w kostkę. Natkę pietruszki siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę rybę, uprzednio panierowaną w mące, na rumiano.  Przekładam do naczynia żaroodpornego posypuję cebulą, natką i pomidorami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 -25 min. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania